Како да се искриви или навалите текст во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Текстот, како еден од најважните елементи во графичкиот дизајн, може да се трансформира на многу начини за да создаде различни ефекти на вашето уметничко дело. На пример, задебелен текст може да се користи за да се привлече внимание, а курзивот обично се користи за нагласување или контраст.

Многу стилови на фонтови веќе имаат курзивни варијации, но ако не, можете да ја користите опцијата Sear . Не знаете каде е?

Без грижи! Во ова упатство, ќе ви покажам како да го закосувате текстот од панелот Ликови и како да го насловите текстот што ја нема опцијата закосени.

2 начини за закосување/наведнување на текст во Adobe Illustrator

Ако фонтот што го избравте веќе има курзивни варијации, одлично, можете да го закосувате текстот со неколку кликања. Во спротивно, можете да примените ефект на „стрижење“ на фонтот што ја нема опцијата за кос. Ќе ја покажам разликата користејќи два примери.

Забелешка: сликите од екранот се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

1. Трансформирајте > Смолкнување

Чекор 1: Користете ја алатката тип за да додадете текст на уметничката табла.

Стандардниот фонт треба да биде Myriad Pro, кој нема закосена варијација. Можете да ги видите варијациите на фонтот со кликнување на лентата со опции за стил на фонт.

Како што можете да видите, достапна е само Редовната. Значи, ќе треба да го трансформираме текстот со додавање на агол на смолкнување.

Чекор 2: Изберете го текстот, одете до горното мени и изберете Објект > Трансформирај > Стрижење .

Ќе се појави прозорец за поставки и можете да го насловите текстот со прилагодување на поставките. Ако сакате да го искривувате текстот сличен на вообичаениот стил на закосени фонтови, можете да изберете Хоризонтален и да го поставите Аголот на смолкнување околу 10. Го поставив на 25 за да прикаже поочигледно навалување.

Можете и да го навалите текстот во други насоки со менување на оската и аголот на смолкнување.

Така го навалувате текстот со помош на алатката Shear кога фонтот стандардно нема закосена варијација. Ако одлучите да го промените фонтот и има курзив, следете го методот подолу.

2. Променете го стилот на знаци

Чекор 1: Изберете го текстот и пронајдете фонт што има мала стрелка до неа и број до името на фонтот. Стрелката значи дека има подмени (повеќе варијации на фонтот) и бројките покажуваат колку варијации има фонтот, најверојатно ќе најдете Италик .

Чекор 2: Кликнете на Италик и тоа е тоа. Ова е како да се направи стандарден текст за навалување.

Завиткување

Прилично е лесно да се курзив или навалува текстот во Adobe Illustrator со кој било од горенаведените методи. Стилот на фонтот е побрзата и полесна опција ако фонтот што ќе го изберете има курзив варијација. Опцијата Shear е пофлексибилна за насловување текст во различни агли и може да создаде подраматиченефект.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.