Како да ги поправите преекспонираните фотографии во Lightroom (3 чекори)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Како фотографи, бараме светлина. Понекогаш се бориме да го најдеме. И понекогаш завршуваме со премногу светлина на сликата.

Здраво, јас сум Кара! Имам тенденција да грешам на страната на недоволна експозиција при фотографирање на моите слики. Генерално е повеќе можно да се вратат деталите во темниот дел од сликата отколку оној што е преекспониран.

Меѓутоа, има неколку работи што можете да ги направите за да ги поправите преекспонираните фотографии или издуваните акценти во Lightroom. Дозволете ми да ви покажам како!

Забелешка за ограничувањата

Пред да нурнеме, важно е да разберете неколку концепти.

Прво, ако некоја област на сликата е премногу издувана, нема да можете да ја поправите. Издуваното значи дека толку многу светлина влегла во камерата што не можела да ги сними деталите. Бидејќи ниедна информација не е зафатена, нема детали за враќање и нема да можете да ги поправите.

Второ, секогаш снимајте во RAW ако сакате максимална можност за уредување. Сликите JPEG снимаат помал динамички опсег, што значи дека имате помала флексибилност при уредување. Сликите RAW доловуваат робустен динамички опсег што ви овозможува значително да го подобрите конечниот изглед на сликата.

Во ред, сега ајде да го видиме Lightroom во акција!

Забелешка: сликите од екранот подолу се преземени од верзијата на Windows Main на Lightroom Classic. тие ќе изгледаат малку поинаку.

Како да ги видите преекспонираните области во Lightroom

Кога сè уште го развивате вашето око, можеби нема да ги забележите сите преекспонирани области на сликата. Lightroom ви дава корисна алатка за помош.

Во модулот Развијте , проверете дали е активен Хистограмот . Ако не е, кликнете на стрелката надесно за да го отворите панелот.

Притиснете J на тастатурата за да ги активирате Индикаторите за клипирање. Црвената боја ги прикажува издуваните делови од сликите, а сината ги покажува деловите кои се премногу темни.

Сега, ако оваа слика е сликана во JPEG, нема да имате среќа. Сепак, тоа е RAW слика, што значи дека имаме поголема флексибилност во уредувањето и можеби ќе можеме да ги вратиме тие детали.

Како да ги поправите преекспонираните области на фотографијата во Lightroom

Во ред, ајде да направиме малку магија овде.

Чекор 1: Намалете ги главните моменти

Ако ја намалите експозицијата, тоа ќе влијае на сите делови на сликата. Веќе имаме некои делови кои се премногу темни, па во овој момент, не сакаме да го правиме тоа.

Наместо тоа, ајде да го спуштиме лизгачот Определување. Ова се концентрира на намалување на експозицијата во најсветлите делови на сликата, без да влијае на темните делови. Оваа алатка е многу ефикасна и една од најдобрите во арсеналот на Lightroom за поправање на преекспонирани слики.

Погледнете како само спуштањето на нагласувањата на -100 го отстрани сето црвено на мојата слика.

Ова делумно се должи на алгоритмот за обновување што го користи оваа алатка. Еден од трите канали во боја (црвена, сина или зелена) можеби нема детални информации затоа што е издуван. Сепак, оваа алатка ќе го обнови тој канал врз основа на информации од другите два. Тоа е прилично кул!

За многу слики, можете да застанете овде.

Чекор 2: Спуштете ги белците

Ако треба да одите чекор понатаму, продолжете на лизгачот Бели . Оваа алатка влијае на најсветлите области на сликата, но не може да ги обнови информациите за бојата.

Забележете како сè уште има некои издувани области кога ќе го спуштам лизгачот Whites без да го допрам Определувањето.

Еве го резултатот кога тие работат заедно.

Чекор 3: Намалете ја експозицијата

Ако вашата слика сè уште е премногу светла, ви останува една опција. Обидете се да ја намалите експозицијата. Ова ќе влијае на целата ваша слика.

На некои слики, ова не е идеално бидејќи веќе имате делови кои се премногу темни, како што е примерот на сликата. Во тој случај, можете да се обидете да ги зголемите сенките, а потоа да ја намалите експозицијата.

Еве го моето последно уредување на оваа слика.

Ако по играњето со сите три лизгачи, сликата сè уште е издувана, немате среќа. Сликите што се преекспонирани со премногу застанувања едноставно не можат да се поправат. Нема доволно информации на фотографијата за софтверот да ја врати.

Љубопитеншто друго може да ви помогне Lightroom да поправите? Дознајте како да ги поправите зрнестите фотографии во Lightroom овде!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.