Како да направите/создадете шаблон во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Содржина

Можете да направите шема од слика или да креирате сопствена шема врз основа на формите што сте ги дизајнирале. Дали ја подготвивте сликата/дизајнот? Одете во Објектот > Шема > Направете.

Го користев „глупавиот“ начин за создавање шаблони со дуплирање и движење околу предметите пред да сфатам дека постои карактеристика за правење шаблони. Во ред е, сите почнавме од нула. Она што е важно е да учиме и да растеме.

Во ова упатство, ќе научите како да направите и уредувате шема во Adobe Illustrator следејќи ги лесните чекори подолу.

Забелешка: сликите од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Чекор 1: Создадете ги формите од кои сакате да направите шаблон. Ако имате постоечка слика, тоа исто така би функционирало, но подоцна ќе имате помала флексибилност за уредување растерски слики.

На пример, сакам да направам шема од овие објекти.

Чекор 2: Изберете ја сликата или формите и одете во надземното мени Објект > Шема > Направете .

Ќе го видите овој прозорец кој ви кажува дека вашата нова шема е додадена на панелот Swatches итн.

Сега ќе видите шаблонот во вашиот документ и полето за дијалог Опции за шаблони .

Полето во центарот што ги прикажува формите што сте ги избрале е Тип на плочка . Во следниот чекор, ќе ги видите опциите за уредување на шаблонотврз основа на типот на плочката.

Ако сте задоволни со тоа како изгледа шемата во моментов, можете да го прескокнете чекорот 3.

Чекор 3 (опционално): Прилагодете поставките на полето за дијалог Опции за моделот . Можете да започнете со промена на името на шаблонот.

Изберете го Тип на плочка . Тоа одредува како ќе се прикаже шаблонот. Стандардно е Мрежа , што е прилично честа опција, па можете да ја задржите како што е.

Ширината и висината се однесуваат на големината на полето за тип на плочка.

Ако изберете Size Tile to Art , полето ќе се прикачи на рабовите на уметничкото дело најблиску до кутијата.

Ако сакате да додадете малку проред, можете да ги ставите вредностите H Spacing и V Spacing . Ако ставите негативна вредност, формите може да се преклопуваат.

Изберете ги копии од типот плочка, стандардната е 3 x 3, можете да додадете повеќе доколку е потребно.

Истражете со опциите и кога ќе бидете задоволни со тоа како изгледа шаблонот, одете на следниот чекор.

Чекор 4: Кликнете Готово на горниот дел од прозорецот на документот.

Шемата ќе исчезне од вашиот прозорец, но можете да ја најдете на панелот Swatches .

Можете да ја уредувате шемата дури и откако ќе се создаде. Едноставно кликнете двапати на него од панелот Swatches и повторно ќе го отвори прозорецот со опции за шаблони.

Ако сакате да уредите одреден објект на шаблонот, само кликнете на оној од типот на плочкаи уредете го. Ќе видите дека остатокот од шаблонот ќе ги следи промените што сте ги направиле на објектот во типот на плочка.

На пример, ја променив големината на бананата и додадов дополнително помало авокадо за да го пополнам просторот.

Забелешка: нема да можете да уредувате дел од шаблонот на растерска слика.

Пробајте го! Направете форма и изберете ја шемата за пополнување.

Заклучок

Можете да креирате шема од векторски или растерски слики, но можете да ги уредувате објектите во типот на плочка само кога сликата е векторска. Кога правите шема од векторски форми, погрижете се да ги изберете сите форми за да не ви недостасува ништо на вашата шема.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.