Дали Adobe Premiere Pro е навистина лесен за учење?

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Секако дека да! Па, тоа зависи од тоа колку сте посветени и колку добро сакате да го научите тоа. Но, ако сте посветени, за само три дена, можете да бидете УЈП.

Јас сум Дејв. Професионален уредувач на видео и експерт во Adobe Premiere Pro. Уредувам во изминатите 10 години и да, добро погодивте, сè уште уредувам! Можам смело да ви кажам дека ги знам нуклеарните сили и пукнатините на Adobe Premiere.

Во оваа статија ќе објаснам колку е лесно да се научи Adobe Premiere, како да започнете и конечно каде можете најдете ги упатствата и курсевите за да започнете.

Дали е навистина лесно да се научи Adobe Premiere

Мојот одговор останува ДА! Не треба многу време за да станете професионалец со Adobe Premiere. Штом ќе го добиете знаењето за вашите алатки и панели, можете да одите.

Треба само да разберете што прави секоја алатка, што прави секој панел и основните ефекти што треба да се применат на вашите клипови. Основните ефекти вклучуваат:

  • Корекција на боја: Луметри Боја
  • Ефект на трансформација
  • Ефект на отсекување
  • Аудио и видео транзиции

Како да започнете со Adobe Premiere

Па, треба да го купите софтверот и да го инсталирате на вашиот компјутер или Mac, тоа е првиот чекор до големината. Учењето не се одвива кога не се применува. Како што учиш, вежбаш. За да започнете, треба да го разберете следново:

Интерфејсот

1. Времеплов: Овде ќе ги изведувате сите ваши магии, ќе додавате ефекти, текстови, графики, преклопувања, снимки, б-ролови сè што навистина можете да замислите. Сè е направено овде. Многу е лесно да се разбере временската линија.

2. Проектна папка: Ова е местото каде што ќе ги организирате сите ваши датотеки, било да се тоа видеа, аудио, слики, сè што сакате да внесете во Adobe Premiere Pro, можете едноставно да влечете и пуштите во папката на проектот.

3. Панел со ефекти: Овде избирате каков било ефект што сакате да го примените на кој било од вашите клипови; отсекување, трансформација, боја на луметри, ултра клуч, итн. Сите тие живеат овде.

4. Контролна табла за ефекти: Како што кажува неговото име, тука можете да ги контролирате вашите ефекти, да ја обликувате клучната рамка, итн.

5. Основен графички панел: Сите ваши текстови се контролираат овде. Изборот на стилови на фонтови, бои на фонтови, додавање движења на вашите текстови, сето тоа е направено овде.

6. Бојата на Lumetri: Тука ја изведувате целата магија на боите. Корекција на боја, оценување на боја. Тоа е навистина фантастичен панел без кој не можете да направите како што минува времето.

Списокот продолжува, но ова се основите, штом ќе добиете целосно разбирање за сите овие панели, нема како што не сте професионалец!

Алатките

  • Премести алатката: Ова е најосновната алатка во која било програма. Можете да ги движите работите со него. Било штобуквално.
  • Алатка за сечење/спојување: Повеќе или помалку како нож. Можете да исечете кој било од вашите клипови со оваа „остра“ алатка.
  • Текст алатка: Едноставно внесете текст, ќе го добиете.
  • Алатка за обликување: За цртање облици, форми како правоаголници, кругови, заоблени правоаголници, квадрати итн.
  • Алатка за пенкало: Има бројни намени. Во основа, се користи за цртање, можете да цртате со оваа алатка. Се користи и за маскирање.

И се повеќе и повеќе алатки, но штом ги знаете горенаведените алатки, веќе сте на вистинскиот пат.

Дел за извоз

Сега, завршивте со вашиот проект, го зачувавте и сте многу задоволни со себе, но како ќе му го покажете на светот? Нема да ја испраќате датотеката Adobe Premiere до вашето семејство и пријателите.

Треба да го извезете или „рендерирате“ вашиот проект и да извезете во екстензија што луѓето ќе можат да ја поглед. Екстензии како „.mp4, .mov, .avi, итн“. Откако ќе го сфатите ова како што треба, можете да одите. Веќе го опфативме ова во нашата претходна статија, можете да се вратите на него.

Каде да научите Premiere Pro

Погодивте дека сè уште сте многу заинтересирани да тргнете на ова големо патување, но опс! Немате ментор, не знаете од каде да почнете. Среќен сум што можам да ви кажам дека можете да започнете на едно од следниве:

YouTube: Има многу бесплатни содржини на YouTube. Прелистајте и барајте го најдобротосодржина! Но, како да ја знаете најдобрата содржина, добро, само прегледајте ги сите, откако ќе ги допре сите категории споменати погоре, можете да започнете со неа. Не мора да се задоволувате само со еден канал, да поминувате низ бројни канали, да гледате и да учите различни стратегии.

Udemy: Мора да купите курс за Udemy. Предноста е што тие имаат сè што е поставено по правилен редослед што треба да го научите. Не мора да продолжите да пребарувате на YouTube.

Заклучок

Сега треба да знаете дека е навистина лесно да се научи Adobe Premiere. Многу лесно мислам. Само погрижете се да ја научите вистинската работа. Ви посакувам среќа додека тргнувате на ова патување.

Не заборавајте да оставите коментар или да ми поставите какви било прашања во полето за коментари.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.