8 најдобри безжични VPN рутери во 2022 година (детален преглед)

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

ВПН (Виртуелна приватна мрежа) може да ве заштити од малициозен софтвер, следење реклами, хакери, шпиони и цензура. Вреди да се користат. Но, наместо да го инсталирате софтверот на секој компјутер и уред што го поседувате, можете да го заштитите вашиот бизнис или семејство во само еден чекор. Користете VPN рутер.

ВПН рутерите треба да бидат доволно моќни за да го шифрираат вашиот сообраќај без да ве натераат да чекате . Тие треба да ви дозволат да го ажурирате фирмверот за да биде компатибилен со VPN. И тие треба да имаат доволно Wi-Fi сигнал за да го покријат вашиот дом или канцеларија и да го поддржат бројот на уреди што ги имате.

Затоа не го барате најевтиниот рутер на пазарот!

Ажурирањето и конфигурирањето на фирмверот на рутерот е нешто за што можат најнапредните корисници, но некои луѓе можеби претпочитаат да купат некој што е претходно конфигуриран за употреба на VPN. Ќе вклучиме голем број рутери кои ја даваат таа опција.

И бидејќи секој има различни потреби и преференци, имаме голем број победници:

 • Linksys WRT3200ACM е добар сеопфатен рутер кој ќе ги покрие потребите на повеќето луѓе без да се наруши сметката.
 • Netgear Nighthawk R9000 X10 AD7200 е многу моќна опција за оние кои го сакаат само најдоброто .
 • Netgear Nighthawk R7000 е буџетска опција која ќе покрива помали области кои содржат помалку уреди.

Севкупно, ќе покриеме осум водечки модеми од различни компании. Петкарутер по одлична цена и неговата одлична брзина на процесорот, леснотијата на користење и поддршката за повеќе опции на фирмверот може да го направат исплатлив. Но, за малку дополнителни пари, нашиот победник ќе ви даде многу подобро искуство.

Што треба да знаете за VPN рутерите

Треба да изберете VPN провајдер

Рутерот не може сам да прави VPN. Ќе ги шифрира вашите податоци и ќе ги испрати до безбедна виртуелна мрежа што припаѓа на провајдер VPN. Изборот на тој провајдер е вашата прва задача.

Проверете ги нашите рецензии за помош при изборот:

 • Најдобра VPN за Mac (голем дел од материјалот овде ќе биде корисен и за корисниците на Windows) ,
 • Најдобра VPN за Netflix.

Треба да изберете рутер

Вашата втора одлука ќе биде кој рутер да го купите, а овој преглед ќе ви помогне да направите таа одлука. Вашиот нов рутер ќе треба да биде помоќен од стариот и да може да работи оперативен систем пријателски за VPN. Изборот на тој оперативен систем ќе биде вашата трета одлука.

Треба да изберете нов фирмвер за вашиот рутер

Кога првпат ќе го купите, вашиот модем нема да ги има карактеристиките потребни за шифрирање на вашиот сообраќај и поврзете се на вашиот VPN. Ќе треба да изберете нов фирмвер и да ја користите функцијата Ажурирање на рутерот за да го инсталирате.

Погрижете се да ја инсталирате точната верзија или може да го оградите вашиот рутер и внимателно следете ги упатствата на вашиот VPN провајдер кога го поставувате.Или, за дополнителна такса, можеби ќе сакате да купите рутер со претходно инсталиран фирмвер од вашиот VPN провајдер или трета страна, како што се Flashrouters .

Постојат голем број опции за фирмверот. Ова се оперативни системи Линукс прилагодени за рутери и содржат голем број корисни функции како што се квоти и следење на пропусниот опсег, ограничувања за пристап и VPN. Не сите оперативни системи работат на секој рутер, па ако имате силно мислење за тоа кој систем сакате да го користите, тоа ќе ви помогне да го намалите изборот на рутер.

Еве ги трите главни алтернативи:

1. ExpressVPN

ExpressVPN е еден од најдобрите VPN провајдери таму, и тие обезбедуваат сопствен фирмвер за голем број популарни рутери - пет од рутерите што ги разгледуваме се поддржани. Лесно е за инсталирање и убедливо наједноставно за поставување и користење. Не мора ни да внесувате корисничко име и лозинка, само код за потврда од веб-страницата ExpressVPN. Се разбира, овој софтвер ќе работи само за клиентите на ExpressVPN. На корисниците на други VPN ќе им треба една од другите опции на фирмверот.

2. DD-WRT

DD-WRT поддржува повеќе рутери од другите две опции - всушност, секој рутер што го разгледуваме може да го активира. Значи, ако не одите со софтверот на ExpressVPN, ова е оној што најверојатно ќе го користите. Малку е потешко да се постави и користи, но штом ќе работи, нема да моратеда се справи со тоа редовно. Вашиот VPN ќе има детални упатства за тоа како да го конфигурирате софтверот на повеќето рутери.

3. Tomato

Tomato е малку полесен за употреба, но е поддржан од многу помалку рутери. Само три од осумте рутери што ги разгледуваме можат да го стартуваат. Софтверот нуди два интерфејси, еден погоден за напредни корисници, а другиот е попријателски за корисниците. Исто така, има подобра OpenVPN функционалност, што му дава предност во однос на DD-WRT кога ја користи за VPN.

VPN на рутер може да биде побавна отколку на компјутер

На уредот што работи со VPN ќе треба да ги шифрира сите ваши податоци, а тоа е работа што бара многу процесорска моќ. Бидејќи рутерите се помалку моќни од компјутерите, вашата интернет-врска може да биде значително побавна, особено ако изберете погрешен рутер.

Затоа изберете еден со минимум процесор од 800 MHz. Сите рутери што ги разгледуваме имаат процесорски брзини од најмалку 1 GHz. Мулти-јадрените не помагаат при шифрирањето, па само погледнете ги фигурите со едно јадро. Не штедете на моќноста на рутерот или ќе се жалите на брзината на интернетот секој ден.

Сообраќајот помеѓу вашите уреди и рутерот не е безбеден

Еве уште една последица од тоа што прави шифрирањето: сообраќајот помеѓу уредот и рутерот нема да биде шифриран. Затоа, проверете дали вашата домашна мрежа е безбедна со користење на WPA2 и силна лозинка, така штостранците не можат да се поврзат.

Алтернативи на VPN рутери

Алтернативата за користење VPN рутер е да инсталирате VPN софтвер на секој од вашите компјутери и уреди. Ова е повеќе работа - и ако поседувате многу уреди, може да чини повеќе - но тоа е пофлексибилно решение кое може да постигне поголема брзина на интернет и ќе ве спаси од купување нов рутер.

Јас. не вклучиле мобилни рутери во оваа линија, иако тие се достапни. Тоа е затоа што сите главни провајдери на VPN нудат мобилни апликации и користењето на VPN од вашиот iPhone или телефон со Android е поедноставно и поефикасно решение за повеќето луѓе. Тоа е исто така еден уред помалку за носење и полнење, и сè додека останете во рамките на ограничувањето на вашиот уред, нема да ве чини повеќе.

(вклучувајќи ги и нашите први и трети победници погоре) може да се купат однапред конфигурирани. Ќе ги наведеме придобивките и недостатоците на секоја од нив за да можете да донесете информирана одлука.

Зошто да ми верувате за овој водич

Јас сум Адриан Обидете се и користам компјутери од 80-тите и интернетот од 90-тите. Работев во ИТ долги години, поставувајќи и одржувајќи деловни мрежи и поддржувајќи поединци. Гледав безбедноста — особено онлајн безбедноста — станува клучен проблем.

ВПН е добра прва одбрана од закани. Инсталирав и темелно тестирав голем број од нив за прегледи овде на SoftwareHow. Користењето VPN рутер е разумно и флексибилно решение што ќе ви заштеди време и пари.

Повеќе години користев фирмвер на Tomato на мојот рутер ASUS RT-N66U за да поставувам квоти за податоци и ограничувања за пристап за моите деца, како и да внимавам на тоа колку податоци користевме и зошто. Исто така, сакав да откријам кој од моите тинејџери за игри користеше најмногу пропусен опсег. На мое изненадување, тоа беше нашето дете што гледаше на YouTube!

Кој треба да размисли за рутер VPN

Во нашиот преглед на даватели на VPN, наведовме четири главни предности за користење на VPN:

 • ВПН нуди приватност преку интернет анонимност.
 • ВПН нуди безбедност преку силно шифрирање.
 • ВПН нуди пристап до цензурирани веб-локации.
 • ВПН нуди пристап до блокирани услуги за стриминг.

Ако вреднуватеприватност и безбедност , размислете за користење на VPN. Тие ги штитат бизнисите, корпорациите, непрофитните организации и владините оддели, како и тактните домашни корисници на интернет.

Ако сте блокирани да пристапите до содржината што ви треба , размислете за користење на VPN . Без разлика дали сте попречени од владината цензура или некои серии што сакате да ги гледате не се достапни во вашата земја, VPN може да тунелира до таа содржина.

Но, зошто да го инсталирате софтверот на вашиот рутер, наместо отколку на вашите компјутери и други уреди? Има неколку придобивки:

 • Едноставност . Треба само да го инсталирате софтверот на вашиот рутер и сите ваши уреди ќе бидат заштитени.
 • Повеќе уреди . Повеќето VPN услуги имаат ограничувања на уреди - обично покриваат 3-5 уреди за редовна цена. VPN на вашиот рутер ќе го заштити секој уред што го поседувате без да плаќате дополнително.
 • Невообичаени уреди . Има некои уреди на кои не можете да инсталирате VPN софтвер. Со VPN рутер, не морате. Вашиот PS4, Xbox, Roku кутија и Apple TV се автоматски покриени.

Ако тие придобивки ве привлекуваат, тогаш прочитајте за да дознаете што ви треба од VPN рутер.

Како ги избравме овие VPN рутери

Моќен процесор

Рутер VPN треба да има процесор со минимум 800 MHz за да може да шифрира вашиот сообраќај без да ве натера да чекате. Сите единици што ги разгледуваме имаат брзина на часовникотнајмалку 1 GHz.

Брза безжична брзина

Исто така, треба да бидете сигурни дека ја добивате најдобрата можна брзина помеѓу вашите безжични уреди и вашиот рутер. Тоа во моментов значи да се добие оној кој користи безжичен AC стандард (802.11ac), што е шест пати побрзо од претходниот стандард (802.11n). Поновиот AD стандард е уште побрз, но не многу од поновите модели поддржуваат VPN. Повеќето рутери во овој преглед се AC, но еден (најскапиот) е AD.

За максимален безжичен пренос, проверете дали рутерот користи MU-MIMO (повеќе кориснички, повеќекратен влез, технологија со повеќе излези) така што може да комуницира со повеќе уреди истовремено. Сите рутери, освен два, што ги набројуваме.

Поддржан фирмвер

Веќе разговаравме за трите опции на фирмверот за вклучување VPN софтвер на вашиот рутер. ExpressVPN е најлесно за поставување и користење, но бара од вас да ја користите нивната услуга VPN. И DD-WRT и Tomato се разумни алтернативи, а повеќето провајдери на VPN нудат детални упатства за тоа како да ги конфигурираат. Набројуваме кои опции на фирмверот се поддржани од секој рутер.

Достапен е претходно конфигуриран

Не секој ќе сака да инсталира нов фирмвер сам, па затоа забележуваме кои рутери може да бидат купени однапред конфигурирани за дополнителен надомест. Многу провајдери на VPN продаваат претходно конфигурирани рутери, а Flashrouters е трета страна што можеобезбедуваат низа популарни рутери со претходно инсталирани ExpressVPN, DD-WRT или Tomato.

Цена

VPN рутерите се движат од околу 150 до 500 долари (препорачани малопродажни цени), но често ќе ги најдете поевтини ако купувате наоколу. Забележете дека покрај ова, треба да платите и претплата за VPN.

Еве ги препорачаните цени на неконфигурираните рутери, од најевтини до најскапи:

 • ASUS RT-AC68U
 • Netgear R7000
 • Linksys WRT1200AC
 • Linksys WRT1900ACS
 • Linksys WRT3200ACM
 • ASUS RT-AC3200
 • ASUS RT -AC5300
 • Netgear AD7200

И сега еве ја нашата листа на најдобри VPN рутери.

Најдобар VPN рутер: Нашите најдобри избори

Најдобри Избор: Linksys WRT3200ACM

Ова е одличен сеопфатен рутер. Тоа е најдобриот VPN рутер што го нуди Linksys и има најбрза брзина на часовникот. И покрај ова, неговата цена е сосема разумна - рутер од висока класа со цена од средно ниво. Препорачано од ExpressVPN и е претходно конфигуриран рутерот што тие го избраа да го продадат. Достапно е и од Flashrouters, кои исто така зборуваат многу високо за тоа. Погоден е за големи домови и канцеларии и за повеќе уреди.

Проверете ја моменталната цена

На прв поглед:

 • Процесор: 1,8 GHz
 • Безжичен стандард: AC
 • Воздушни: 4
 • MU-MIMO: Да
 • Фирмвер: ExpressVPN, DD-WRT

Пофали со четири надворешни антени кои користат MU-MIMO, овој безжичен AC рутер лесно ќе покрие aголем дом и десетина или повеќе уреди. Неговиот брз процесор го прави погоден за игри, стриминг и видео повици. Можете да инсталирате или ExpressVPN или DD-WRT на него (интерфејсот на рутерот за да го направите ова е прилично јасен), или да го купите претходно конфигуриран.

Оваа комбинација на моќ, флексибилност и разумна цена го прави Linksys WRT3200ACM наш целокупен победник.

Најмоќен: Netgear Nighthawk R9000 X10 AD7200

Ако го барате најмоќниот VPN рутер достапен, ова е тоа. Тој е единствениот безжичен AD рутер во нашата листа и има втора најголема брзина на такт од 1,7 GHz. Единствениот фирмвер за VPN што го поддржува е DD-WRT и можете да го купите претходно конфигуриран од Flashrouters.

Проверете ја моменталната цена

На прв поглед:

 • Процесор: 1,7 GHz
 • Безжичен стандард: AD
 • Воздушни: 4
 • MU-MIMO: Да
 • Фирмвер: DD-WRT

Како нашиот победник погоре, овој рутер има четири надворешни антени и MU-MIMO. Но, тоа е единствениот безжичен AD рутер што го наведуваме, така што ќе го понуди најбрзиот Wi-Fi досега. Погоден е за голем дом или бизнис и до 20 уреди. Nighthawk доаѓа со гигабитни етернет порти и е одличен за игри и HD стриминг медиуми.

Но, не е евтин. Flashrouters исто така ја намали цената на претходно конфигурираниот рутер. Тоа се сè уште многу пари, но на крајот на краиштата, вие го сакате најдоброто!

Најдобар буџет: Netgear NighthawkR7000

Ќе заштедите пари со овој рутер, но ќе го добиете и она што го плаќате. Со помала брзина на часовникот и без MU-MIMO, нема да ги има перформансите на двата рутери погоре или да покрива толку голема површина. Но, тој ви дава избор од сите три алтернативи на фирмверот и е сосема погоден за помали домови кои содржат помалку уреди.

Проверете ја моменталната цена

На прв поглед:

 • Процесор: 1 GHz
 • Безжичен стандард: AC
 • Воздушни: 3
 • MU-MIMO: Не
 • Фирмвер: ExpressVPN, DD-WRT, Tomato

Нашата буџетска опција е совршена за мали до средни домови и ги поддржува двете опции на фирмверот што се прифатливи за корисникот: ExpressVPN и Tomato. Ќе поддржува десетина или помалку уреди одеднаш. Ако тие ограничувања не се проблем за вас, тогаш овој рутер може да биде совршен.

Ако инсталирањето фирмвер не е ваша работа, можете да го купите претходно конфигуриран од Flashrouters. Може да се одлучите да имате претходно инсталирано ExpressVPN , Tomato или DD-WRT .

Други добри VPN рутери

1. ASUS RT-AC5300 Tri-Band WiFi гејминг рутер

ASUS RT-AC5300 е малку поскап од нашиот победник (Linksys WRT-3200ACM), но овој модем има осум MU-MIMO антени, што го прави погоден за поголеми домови. За уште поголем опсег, неговата технологија компатибилна со AiMesh ви овозможува да поврзете повеќе рутери на Asus заедно.

На прв поглед:

 • Процесор: 1,4 GHz
 • Безжиченстандард: AC
 • Воздушни: 8
 • MU-MIMO: Да
 • Фирмвер: DD-WRT

Овој рутер има повеќе антени од кој било друго во овој преглед: вкупно осум, користејќи MU-MIMO. Тие се брзи и изгледаат малку опасно! Значи, одлично е за големи домови и бизниси (да речеме 5.000 квадратни стапки) и повеќе уреди. И ако сакате да се вклучите, тој нуди осум Gigabit Ethernet порти.

2. ASUS RT-AC3200 Tri-Band Gigabit WiFi рутер

ASUS RT-AC3200 е најдобриот рутер што можете да го купите и кој работи на фирмверот на Tomato. Со шест антени и вклучен MU-MIMO, лесно ќе покриете куќа од средна до голема и ќе се поврзете со десетина или повеќе уреди.

На прв поглед:

 • Процесор: 1 GHz
 • Безжичен стандард: AC
 • Воздушни: 6
 • MU-MIMO: Да
 • Фирмвер: DD-WRT, Tomato

Овој елегантен рутер нуди повеќе антени од повеќето други и е многу попристапен од неговиот поголем брат погоре. И ако се надевате дека ќе користите фирмвер Tomato, со неговиот лесен за користење интерфејс и одлична поддршка за OpenVPN, ова е најдобриот рутер за вас.

3. Linksys WRT1900ACS Dual-Band Gigabit WiFi WiFi Router

Linksys WRT1900ACS е буџетска опција за оние кои не сакаат да прават компромиси, а вториот избор на ExpressVPN во рутер што самите го продаваат претходно конфигуриран. Со голема брзина на часовникот и четири надворешни антени со MU-MIMO, оваа не е далеку зад нашиот победник.

Напоглед:

 • Процесор: 1,6 GHz
 • Безжичен стандард: AC
 • Воздушни: 4
 • MU-MIMO: Да
 • Фирмвер: ExpressVPN, DD-WRT

Овој рутер е погоден за средни до големи домови и 7-9 уреди. Нуди соодветни брзини за игри, стриминг и видео повици.

4. Linksys WRT1200AC Dual-band и Wi-Fi рутер

Linksys WRT1200AC сега е прекинат, така што може да најдете добра зделка ако погледнете наоколу. Но, има само две антени, така што не може да се користи MU-MIMO. Тоа значи дека нема да ги добиете истите перформанси на Wi-Fi како што би ги добиле од нашите победници.

На прв поглед:

 • Процесор: 1,3 GHz
 • Безжичен стандард:
 • Воздушни: 2
 • MU-MIMO: Не
 • Фирмвер: ExpressVPN, DD-WRT

Освен ако не најдете зделка, можеме Не го препорачувам овој рутер. Погоре WRT1900ACS ќе ви даде подобро искуство за поевтина цена.

5. Asus RT-AC68U Dual-band Router

Asus RT-AC68U е уште еден постар рутер , но овој пат со повкусна цена. Ме потсетува на мојот стар RT-N66U, и како тој рутер, ќе работи ExpressVPN и фирмверот Tomato ако претпочитате поедноставен интерфејс. Но, како и WRT1200AC погоре, тој не работи MU-MIMO, така што брзината ќе се намали кога е поврзан со повеќе уреди.

На прв поглед:

 • Процесор: 1,8 GHz
 • Безжичен стандард: AC
 • Воздушни: 3
 • MU-MIMO: Не
 • Фирмвер: ExpressVPN, DD-WRT, Tomato

Можеби ќе можете да го најдете ова

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.