Како да направите заоблени агли во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Дизајнирањето фонт звучи како тежок и комплициран проект, особено кога немате поим од каде да започнете. Ова го велам затоа што бев целосно во твоја кожа кога првпат започнав со графички дизајн пред десет години.

По долгогодишно искуство, најдов неколку лесни трикови кои помагаат брзо да се создадат фонтови и икони со менување на постоечките извори, а правењето заоблени агли е еден од најкорисните трикови за правење вектори.

Можете да уредувате едноставна форма или стандарден фонт за да го направите нешто различно и уникатно со менување на аглите.

Како функционира тоа?

Во ова упатство, ќе најдете два супер лесни начини да направите заоблени агли за форми и текст во Adobe Illustrator.

Ајде да се нурнеме!

2 брзи начини за правење заоблени агли во Adobe Illustrator

Можете да го користите методот 1 за да креирате заоблен правоаголник или да го измените за да создадете какви било форми засновани на правоаголник. Алатката за директен избор од методот 2 е добра за уредување на какви било објекти со точки за прицврстување.

Забелешка: сликите од екранот се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2021 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Метод 1: Алатка за заоблен правоаголник

Ако сакате да направите заоблен правоаголник, постои алатка за тоа. Ако сè уште не сте забележале, тоа е под менито на алатката Rectangle, заедно со неколку други алатки за обликување. Следете ги чекорите подолу за да креирате правоаголник со заоблениаглите.

Чекор 1: Изберете ја Алатката заоблен правоаголник од лентата со алатки.

Чекор 2: Кликнете и влечете на Artboard за да креирате заоблен правоаголник.

Можете да го промените радиусот на аголот со влечење на виџетот Live Corners (круговите што ги гледате во близина на аглите). Повлечете кон центарот за да направите позаоблени агли и повлечете го кон аглите за да го намалите радиусот. Ако влечете до крај, ќе стане правилен аголен правоаголник.

Ако имате одредена вредност на радиусот, можете да ја внесете и на панелот Карактеристики . Кликнете на копчето Повеќе опции на Својства > Правоаголник ако не ги гледате опциите за агли.

Кога ќе го повлечете додатокот, ќе видите дека сите четири агли се менуваат заедно. Ако сакате да го промените само радиусот на еден агол, повторно кликнете на тој агол, ќе го видите означениот агол и повлечете.

Ако сакате да изберете повеќе агли, држете го копчето Shift за да изберете.

Што е со другите форми? Што ако сакате да направите заоблени агли за фонт?

Добро прашање, токму тоа го поминувам во методот 2.

Метод 2: Алатка за директен избор

Можете да ја користите алатката за директно селекција за да го приспособите аголот радиус на какви било форми што ги создавате во Illustrator со точки за прицврстување, вклучително и текст. Ќе ви покажам како да го направите тоа со пример за правењезаоблени агли за фонт.

Замислете дека користам стандарден фонт, Arial Black , за буквата H но сакам малку да ги заокружам правите агли за да создадам помазен изглед .

Има многу суштински чекор што треба да направите пред да започнете со Алатката за директно селектирање.

Чекор 1: Создадете преглед на текст/фонт. Ќе забележите дека кога лебдите над текстот нема да видите никаков виџет за катчиња во живо дури и кога е избрана Алатката за директен избор, бидејќи нема точки за прицврстување на текстот во живо. Затоа прво ќе треба да го опишете текстот.

Чекор 2: Изберете ја Алатката за директен избор . Сега ќе го видите додатокот Live Corners на фонтот.

Чекор 3: Исто како и во методот 1, кликнете на кој било додаток за да направите заоблени агли. Ако сакате да заокружите повеќе агли, држете го копчето Shift за да ги изберете аглите што сакате да ги заокружите и повлечете.

Видете, штотуку го направивте стандардниот Arial Black во нов фонт. Видете, правењето нов фонт не е толку тешко.

Друг магичен трик што претходно поставената алатка за заоблен правоаголник не може да го направи е тоа што кога ќе кликнете двапати на графичката контрола користејќи ја алатката за директно селектирање, тој го прикажува прозорецот Агли.

Можете да изберете каков тип на агли сакате да направите и да го промените радиусот. На пример, вака изгледа Превртениот кружен агол.

Можете да го користите овој метод за да го промените заобленотоправоаголник аголен стил, како и. Откако ќе го креирате заоблениот правоаголник, изберете ја алатката за директно избирање, кликнете двапати на графичката контрола Live Corners и превртете го кружниот агол.

Совет: Ако сакате да ги исправите аглите, едноставно изберете го графичкиот елемент и повлечете го во правец на аголот.

Заклучок

Алатката за директен избор е одлична за уредување точки на прицврстување за да се создадат нови форми и правењето заоблени агли е едно од најлесните уредувања што можете да ги направите. Често ја користам оваа алатка за да креирам нови фонтови и икони за дизајн.

Ако барате едноставна форма на заоблен правоаголник, алатката заоблен правоаголник е токму тука за вас, брза и удобна.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.