Како да отстраните капка сенка во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Содржина

Додавањето паѓачка сенка на објект може да го направи да се истакне или да помогне текстот да биде почитлив на сложени позадини. Но, што ако се предомислите и повеќе не ја сакате паѓачката сенка? Десен-клик и врати? Не, тоа не е начин да се оди.

Целосно барав одговори на ова прашање пред неколку години кога сфатив дека дизајнот може да изгледа подобро без паѓачка сенка.

Во оваа статија, ќе ги споделам со вас најлесните решенија за отстранување на капка сенка во Adobe Illustrator.

Најлесен начин да се отстрани паѓачката сенка е да ја вратите, но тоа функционира само ако сакате да ја отстраните веднаш откако ќе се додаде ефектот.

На пример, ако само додадете паѓачка сенка на овој круг и сакате да ја отстраните, едноставно притиснете Command + Z ( Ctrl + Z за корисници на Windows) за да го вратите ефектот.

Забелешка: сите слики од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows и другите верзии може да изгледаат поинаку.

Но, тоа не е секогаш случај. Што ако одеднаш сфатите дека сликата ќе изгледа подобро без паѓачката сенка, но повеќе не можете да ја извршите командата за враќање?

За среќа, алтернативното решение е исто така супер лесно, само треба да знаете каде да најдете тоа.

Ако ја користите верзијата на Adobe Illustrator CC од 2022 година, можете да го отстраните ефектот на паѓачката сенка од панелот Својства.

Чекор 1: Изберетеобјектот или текстот со капка сенка. Отстранувањето паѓачка сенка од слика или текст функционира исто. На пример, овде го избрав текстот.

Чекор 2: Одете на панелот Својства , панелот Изглед автоматски ќе се прикаже и ќе го видите Drop Shadow ефект (fx).

Кликнете на копчето Избриши Ефект и ефектот ќе исчезне.

Ако не ја гледате таблата Appearance на панелот Properties кога го избирате објектот (или текстот), можете да ја отворите таблата Appearance од надземното мени Прозорец > ; Изглед . Ќе забележите дека панелот изгледа малку поинаку, со повеќе опции.

Изберете го ефектот Drop Shadow и кликнете на копчето Избриши избрана ставка .

Тоа е тоа!

Заклучок

Најлесната команда за поништување работи само ако додавањето ефект на паѓачка сенка е вашето последно дејство. Во други случаи, ќе треба да го избришете ефектот на панелот Изглед. Можете да го користите овој метод за да отстраните и други ефекти.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.