Како да чекорите и повторувате во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Ако веќе не знаете што значи тоа, чекор и повторување е команда што го повторува последното дејство што сте го направиле.

На пример, ако дуплирате објект и го преместите надесно кога чекорите и повторувате, тој ќе го повтори дупликатот и ќе се премести на вистинското дејство. Ако продолжите да ги притискате кратенките, тие ќе се дуплираат повеќе пати.

Можете да користите чекор и повторување за брзо креирање обрасци или радијално повторувачки објект. Постојат два начини да се случи ова. Некои луѓе претпочитаат да креираат чекор и да повторуваат со помош на алатката/панелот Transform, други можеби претпочитаат да ја користат алатката/панелот Align. Всушност, секогаш ги користам и двете.

Било која алатка што ќе ја изберете, на крајот, клучот за правење чекор и повторување е ист. Внимавајте, запомнете ја оваа кратенка Command + D (кратенка за Transform Again ).

Ако сакате да креирате радијално повторување, уште полесно, бидејќи постои опција која ви овозможува да го направите со еден клик. Друга кул работа што можете да ја направите е да создадете ефект на зумирање.

Во ова упатство, ќе ви покажам како да креирате радијално повторување, ефект на зумирање и повторувачка шема користејќи чекор и повторување.

Забелешка: сите слики од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку. Корисниците на Windows го менуваат Командното копче во Ctrl, Копчето Опција во Alt.

1. Создавање повторлива шема

Ќе го користимеПорамнете го панелот за да креирате повторувачка шема. Всушност, панелот Align нема моќ да прави шаблон, но може да ги организира вашите објекти и се што треба да направите е да го притиснете чекорот и да ја повторите кратенката. Што е тоа повторно?

Команда + Д !

На пример, да направиме шема од овие форми. Тие не се подредени, ниту рамномерно распоредени.

Чекор 1: Изберете ги сите форми, одете на панелот Својства и треба да го видите активен панелот Порамни .

Чекор 2: Кликнете на Вертикално порамнување центар .

Во ред, сега тие се порамнети, но не се рамномерно распоредени.

Чекор 3: Кликнете на Повеќе опции и кликнете Хоризонтален дистрибутивен простор.

Изгледа добро!

Чекор 4: Изберете ги сите и притиснете Команда + G за да ги групирате објектите.

Чекор 5: Држете Shift + Опција и повлечете ја надолу за да се дуплира.

Чекор 6: Притиснете Command + D за да го повторите дупликатот чекор.

Гледате? Супер погодно! Така можете да користите чекор и повторување за брзо да креирате повторувачка шема.

2. Креирање ефект на зумирање

Ќе го користиме панелот Transform заедно со чекор и повторување за да направиме ефект на зумирање. Идејата е да се користи алатката Transform за промена на големината на сликата и да се повтори чекорот за да се создаде ефект.

Чекор 1: Изберете ја сликата (или објектот), одете во менито над глава иизберете Објект > Трансформирај > Трансформирај секој .

Ќе се појави прозорец и можете да изберете како сакате да ја трансформирате вашата слика.

Бидејќи ќе направиме ефект на зумирање, единственото нешто што треба да направиме е да ја зголемиме сликата. Важно е да ја поставите истата вредност за хоризонтално и вертикално за пропорционална скала на сликата.

Чекор 2: Кликнете Копирај откако ќе завршите со поставување на вредностите на скалата. Овој чекор ќе ја дуплира верзијата со промена на големината на оригиналната слика.

Сега ќе ја видите копијата на оригиналната слика.

Чекор 3: Сега можете да притиснете Command + D за да го повторите последниот чекор (скалете и направете копија од оригинална слика).

Погодете уште неколку пати додека не добиете ефект на зумирање што ви се допаѓа.

Прилично кул, нели?

3. Создавање радијално повторување

Потребно е само да креирате една форма и можете да користите чекор и повторување за рамномерно да ја распределите околу централна точка. Еве како можете да направите радијално повторување во два чекора:

Чекор 1: Создадете облик.

Чекор 2: Изберете ја формата, одете во надземното мени и изберете Објект > Повторете > Радијална .

Тоа е тоа!

Ако сакате да го уредите растојанието или бројот на копии на обликот, можете да кликнете Опции ( Објект > Повторете > Опции ) и соодветно променете ги поставките.

Заклучок

Гледате шема овде? Без разлика дали го користите панелот Align или Transform панелот, тие се само за поставување на сликите, вистинскиот чекор е Command + D ( Transform Again ). Ако сте запознаени со слободната трансформација со помош на рамката за ограничување, не мора ни да одите на панелите.

Покрај овие два панели, всушност постои алатка Repeat во Adobe Illustrator. Ако сакате да креирате радијален дизајн, најбрзиот и најлесниот начин би бил да изберете Објект > Повторете > Радијално .

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.