Како да направите вител во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Какви вртежи се обидувате да направите? Вител на бонбони? Или едноставно некоја линиска уметност? Можете да користите различни алатки за да креирате вртежи во Adobe Illustrator. Во зависност од тоа која алатка ја користите, исходот може да биде сосема поинаков.

Алатката Spiral е практична алатка што можете да ја користите за креирање вртења. Во основа, тоа функционира на ист начин како цртање линија. И ако барате правење вртени бонбони, би сакале да ја испробате алатката Polar Grid Tool.

Ќе ви покажам неколку примери кои објаснуваат како функционираат алатките.

Забелешка: сите слики од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Спирална алатка

Не знаете каде е спиралната алатка? Ако ја користите лентата со алатки Напредно , таа треба да биде во истото мени како и Алатката за сегменти на линии (\) .

Чекор 1: Изберете ја Спирална алатка од лентата со алатки.

Чекор 2: Кликнете и влечете на таблата за сликање за да нацртате вител/спирала. Вака изгледа стандардната спирала.

Можете и да ја изберете алатката Spiral и да кликнете на уметничката табла за рачно да ги промените поставките за спиралата. Ќе ги видите Radius, Decay, Segment и Style од поставките.

Radius го одредува растојанието од центарот до најоддалечената точка во спиралата. Распаѓање одредува колку секој спирален ветер се намалува во однос на претходниот ветер.

Можешпоставете го бројот на Сегменти што ги има спиралата. Секој полн ветер има четири сегменти. Стилот ви овозможува да ја изберете насоката на спиралата, во насока на стрелките на часовникот или спротивно од стрелките на часовникот.

Еве еден трик. Ако не знаете што точно барате, можете да ги притиснете копчињата стрелка нагоре и стрелката надолу на тастатурата додека ја цртате спиралата за да ги прилагодите сегментите.

Чекор 3: Стилирајте го. Можете да го промените стилот на удар, бојата на ударот или бојата на пополнување на вителот. Можете исто така да ја промените бојата или тежината на ударот на панелот Својства > Изглед . Обично сакам да додадам четка на вителот за да изгледа повеќе стилски.

Ако сакате да додадете четка, отворете го панелот Четки од надземното мени Прозорец > Четки , потоа изберете ја спиралата и изберете четка.

Прилично едноставно. Сакате да направите поубав вител? Продолжете да читате.

Алатка за поларна мрежа

Сакате да направите лижавче со вртење? Ова е одлична алатка.

Многумина од вас можеби не се запознаени со оваа алатка. Искрено, ниту јас. Тоа не е алатка што би ја користеле секојдневно, па затоа е сосема разбирливо ако не знаете каде се наоѓа.

Алатката Polar Grid всушност се наоѓа веднаш под алатката Line Segment Tool и Spiral Tool.

Чекор 1: Изберете ја Алатката за поларна мрежа од лентата со алатки.

Чекор 2: Кликнете на уметничката табла и на поставката Polar Grid Toolќе се појави прозорец. Можете да изберете големина и број на делители.

На пример, ги поставив и Concentric Dividers на 0 и Radial Dividers на 12. Слободно поставете Concentric Dividers ако сакате да направите фантастичен вител лижавче. Не би се грижам премногу за големината (освен ако немате стандард што треба да го следите), бидејќи можете да го намалите подоцна.

Чекор 3: Променете ја бојата на ударот за пополнување.

Чекор 4: Изберете две од вашите омилени бои од панелот за примероци за полнење на лижавчето. Овој чекор е да ги подготвите боите за Live Paint Bucket ( K ).

Чекор 5: Изберете ја Кофата за боја во живо ( K ) од лентата со алатки, изберете ја вашата омилена боја од панелот Swatches и пополнете ја решетки.

Ќе ја обои целата форма наместо поединечните решетки.

Чекор 6: Изберете ја формата и одете во надземното мени Ефект > Трансформирајте & Искривување > Превртување . Аголот од околу 20 степени е прилично добар. Можете да го штиклирате полето Преглед за да видите како изгледа додека се прилагодувате.

Како што можете да видите, рабовите не се 100% мазни, но можеме да го поправиме тоа со создавање маска за клипинг.

Чекор 7: Користете јаEllipses Алатка за да се создаде круг, малку помал од вителот и да се стави на врвот на вителот.

Изберете ги двете и користете ја кратенката на тастатурата Command + 7 за да креирате маска за клипинг.

Има многу што можете да направите, додавање разделувачи, мешање бои итн. Забавувајте се.

Најчесто поставувани прашања

Еве уште неколку прашања поврзани со креирање витови во Adobe Illustrator.

Како да направите виртуелна позадина во Illustrator?

Можете да ја користите маската за клипинг за да направите вртлива позадина. Зголемете го вртењето што го создадовте со алатката Polar Grid, малку поголема од таблата за сликање. Направете правоаголник на врвот на вителот, со иста големина како и вашата уметничка табла. Изберете ги двете и направете маска за клипинг.

Како се прави спирално тесно во Illustrator?

Можете да ги зголемите сегментите за да ја затегнете спиралата ако ја користите алатката Spiral. Продолжете да ја притискате стрелката нагоре додека кликнувате и ја цртате спиралата.

Друг начин е да ја користите алатката Polar Grid Tool, да ги поставите Radial Dividers на 0, да го исечете горниот дел од круговите, да ги залепите на место и да направите спирална форма. Овој метод може да ви одземе малку време за да ги усогласите линиите.

Како да направите 3D вител во Illustrator?

Можете да додадете градиент на вителот за да изгледа 3D. На пример, можете да додадете градиент на радиусот на ова вртење лижавче, да го поставите режимот на мешање на Multiply и да ја прилагодите непроѕирноста.

Како дацртање вител во Illustrator?

Дали се однесувате на овој тип на цртање со вител?

Заклучок

Во Adobe Illustrator има две подготвени за употреба алатки за правење вртежи - алатката Spiral и Polar Grid Tool. Во зависност од ефектот што сакате да го создадете, изберете ја алатката соодветно. Секогаш можете да ги измешате алатките за да создадете нешто прекрасно.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.