5 најдобри книги на Adobe Illustrator за читање во 2022 година

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Знам дека има многу видео упатства за Adobe Illustrator, но учењето на Adobe Illustrator од книга всушност не е лоша идеја.

Многу од вас би можеле да помислат дали има толку многу достапни онлајн ресурси, зошто ти треба книга?

Книгата ве учи некои важни концепти за графичкиот дизајн и илустрацијата што повеќето видеа со упатства не ги знаат. Видео упатствата се добри за решавање на конкретни проблеми што ги барате, додека книгите ве учат за Adobe Illustrator воопшто.

Всушност, книгите доаѓаат и со вежбање и чекор по чекор водич што е добро за подлабоко учење на алатката наместо само да научите како да решите одреден проблем. Мислам дека е добра идеја за почетниците да започнат со книга за посистематски начин на учење.

Во оваа статија ќе најдете пет прекрасни книги за учење на Adobe Illustrator. Сите книги на списокот се погодни за почетници, но некои се поосновни, додека други се подлабоки.

1. Adobe Illustrator CC For Dummies

Оваа книга има и Kindle и мек верзии за да можете да изберете како сакате да читате. Има 20 поглавја кои ги објаснуваат основните алатки заедно со некои совети за продуктивност и ресурси за учење во последните две поглавја.

Ова е добра опција за корисниците на Adobe Illustrator CC кои се почетници. Книгата го објаснува основниот концепт на Adobe Illustrator и ви покажува како да го користитенекои основни алатки за креирање форми и илустрации на лесен начин за почетниците да можат лесно да ги добијат идеите.

2. Adobe Illustrator Classroom in a Book

Оваа книга има неколку одлични графички примери на кои можете да се повикате кога ќе наидете на проблеми. Ќе научите како да креирате различни проекти следејќи ги примерите исто како што би правеле во училница.

Постојат различни верзии, вклучувајќи ја и најновата верзија од 2022 година, но се чини дека верзиите од 2021 и 2020 година се попопуларни. Зарем не е секогаш така, колку понови, толку подобро?

За разлика од некои технолошки производи, годината на книгите всушност не застарува, особено кога станува збор за алатки. На пример, научив како да користам Adobe Illustrator во 2012 година, иако Illustrator разви нови алатки и функции, основните алатки работат на ист начин.

Без разлика која верзија ќе ја изберете, добивате некои додатоци на интернет. Книгата доаѓа со датотеки и видеа што може да се преземаат што можете да ги следите и да вежбате некои од алатките што ги учите од книгата.

Забелешка: софтверот не доаѓа со книгата, така што ќе треба да ја набавите посебно.

3. Adobe Illustrator за почетници

Ќе ги научите основите на Adobe Illustrator од оваа книга, авторот ве води низ софтверот и ве учи како да користете некои од основните алатки, вклучително и како да користите различни алатки за работа со форми, текст, сликитрага, итн.

Тоа е добар избор за комплетни почетници бидејќи е многу лесно да се следат сликите и чекорите, а вклучува и неколку совети за почетници. Сепак, нема многу вежби за правење, што мислам дека е важно за почетниците да ги практикуваат како учење.

Книгата ги опфаќа основите што можат да ви помогнат да започнете како графички дизајнер, но не оди премногу длабоко, речиси премногу лесно. Ако веќе имате искуство со Adobe Illustrator, ова не е најдобрата опција за вас.

4. Adobe Illustrator: Комплетен курс и компендиум на карактеристики

Како што кажува името на книгата, комплетен курс и збирка на карактеристики, да! Ќе научите многу од оваа книга од создавање вектори и цртање до правење ваш сопствен фонт.

Авторот Џејсон Хоп има повеќе од 20 години искуство во предавање графички дизајн, така што книгата е прилагодена за ефективно и професионално учење на Adobe Illustrator. До крајот на „курсот“ (мислам по читањето на оваа книга), треба да можете слободно да креирате логоа, икони, илустрации, да си играте со боите и текстот.

Покрај упатствата чекор-по-чекор и неговото длабинско објаснување за софтверот, тој вклучи и некои практики што можете да ги преземете. Ако сакате да бидете професионалец на Adobe Illustrator, вежбањето е најдобриот начин да ве однесе таму.

Затоа, топло ви препорачувам целосно да ги искористите ресурсите што ги нуди книгатазатоа што некогаш можете да користите некои од практиките во вашиот сопствен проект.

5. Научете Adobe Illustrator CC за графички дизајн и илустрација

Додека некои од другите книги се фокусираат повеќе на софтвер алатки и техники, оваа книга ве води низ практичната употреба на Adobe Illustrator во графичкиот дизајн. Ве учи како да ги користите алатките на Adobe Illustrator за да креирате различни видови графички дизајн како постери, инфографици, брендирање за бизнис итн. вештини кои ќе ви помогнат да се подготвите за вашата идна кариера. Исто така, ќе најдете околу осум часа практични видеа и неколку интерактивни квизови за подобрување на вашите професионални вештини.

Завршни мисли

Повеќето од книгите на Adobe Illustrator што ги предложив на списокот се добри опции за почетници. Се разбира, има и различни нивоа на почетници. Би рекол дека ако воопшто немате искуство, Adobe Illustrator за почетници (бр.3) и Adobe Illustrator CC за Dummies (бр.1) се вашите најдобри опции.

Ако имате некое искуство, на пример, сте го преземале Adobe Illustrator и сте почнале сами да ја истражувате програмата, знаете неколку алатки, а потоа можете да пробате други опции (бр.2, бр.4 и бр.5 ).

Забавно учење!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.