Како да направите примерок за шаблони во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Само што создадовте серија шеми и сакате да ги направите примерок за идна употреба? Покрај тоа што ќе ги додадете во Swatches, треба да ги зачувате и нив.

Изработката на шаблон е во основа исто како и правењето палета на бои. Откако ќе ги креирате шаблоните и ќе ги додадете на панелот Swatches, ќе треба да ги зачувате примероците за да ги користите во други документи.

Во ова упатство, ќе научите како да креирате и зачувате примерок од шаблони во Adobe Illustrator. Првиот чекор е да ги подготвите шаблоните за примерокот на шаблонот.

Ако сè уште не сте ги создале вашите обрасци, еве брз водич за правење шеми во Adobe Illustrator.

Забелешка: сите слики од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Како да креирате шема во Adobe Illustrator

Можете да направите шема од слика или едноставно форма. Во основа, треба да креирате форма, а потоа да ја додадете во панелот Swatches.

Значи, ќе го разделам процесот на два чекори - создавање форми и правење шаблон од облиците, со други зборови, додавање шема на примероците.

Чекор 1: Создадете облици

На пример, ајде да го направиме најлесниот примерок од шаблони со точки со различни шаблони со точки како овој.

Креирајте ги формите за шаблонот. На пример, ги создадов овие форми за шаблоните погоре.

Следниот чекор еза да ги додадете овие форми на панелот Swatches.

Чекор 2: Додадете шаблон на панелот за отки

По изработката на формите, можете директно да ја повлечете шаблонот во Swatches или можете да го направите од надземното мени Object > Шема > Направи .

На пример, да започнеме со едноставната шема со точки.

Изберете го кругот и одете на Објект > Шема > Направи . Ќе видите прозорец за дијалог Опции за шаблони каде што можете да ги приспособите поставките за шаблонот.

Како што можете да видите, точките се премногу блиску една до друга, така што можете да ја прилагодите големината и растојанието на шаблонот со скалирање на кругот во синото поле.

Подобро? Можете да ја промените и бојата.

Кликнете на Готово откако ќе завршите со уредувањето на шаблонот и ќе се прикаже на панелот Swatches.

Забелешка: шаблонот го прикажува предметот што ќе го изберете, затоа погрижете се да ги изберете сите објекти што сакате да се појавуваат на шаблонот. На пример, сега ја правиме третата шема на редот, па изберете ја и кругот и брановидната линија.

Повторете ги истите чекори за да ги додадете останатите шаблони на шаблоните. Слободно истражете го типот на плочки.

Откако ќе ги додадете сите шаблони на примероците, можете да направите примерок од шаблони.

Како да направите примерок за шаблони во Adobe Illustrator

Шабовите што сте ги додале на панелот Swatches обично се прикажуваат по палетите на бои.

За разлика од боите, не можете да групирате обрасци во ваква папка.

Сепак, можете да направите примерок од шаблон без палетите на бои напред. Сè што треба да направите е да ги избришете боите и да ги оставите само шаблоните на панелот Swatches.

Еве ги чекорите.

Чекор 1: Изберете ги боите на панелот Swatches од бела до последната боја пред шаблоните и кликнете на копчето Delete Swatch . Не можете да ги избришете првите две (Никој и Регистрација).

Ако имате други групи на бои под шаблоните како јас овде, изберете и избришете ги исто така.

Вашите примероци треба да изгледаат вака.

Кога додавате шеми на панелот Swatches без да ги зачувате, нема да можете да го видите или користите примерокот на шаблони во друг документ. Значи, ако сакате да го користите шаблонот што штотуку го направивте, треба да ги зачувате шаблоните.

Чекор 2: Кликнете на менито Swatch Libraries и изберете ја првата опција Зачувај примероци .

Чекор 3: Именувајте го примерокот за шаблони и кликнете Зачувај .

Тоа е тоа! Го направивте вашиот сопствен примерок на шаблони во Adobe Illustrator.

Можете да го најдете примерокот за шаблони што го креирате од менито Библиотеки на примероци > Кориснички дефинирано .

Совет: Дефинирано од корисникот е местото каде што ги наоѓате сите прилагодени примероци (боја или шема).

Пробајте ја вашата нова шемапримерок!

Бонус Совет

Секогаш кога сакате да ги уредувате шаблоните, можете да кликнете двапати на шаблонот и тој ќе го отвори прозорецот за дијалог Опции за шаблони. Сепак, има неколку работи што не можете да ги постигнете од поставките за опции.

На пример, понекогаш може да ја најдете шаблонот преголем или премал кога го применувате на предмети. Еве брз совет за размерување на обрасците.

Како што можете да видите, шемата е доста голема овде.

Ако сакате малку да ја намалите шемата, можете да кликнете со десното копче на објектот и да изберете Трансформирај > Скала .

Од опцијата Scale, можете да ја намалите шемата со намалување на процентот на опцијата Uniform . Погрижете се да ја проверите само опцијата Transform Patterns и кликнете OK .

Вашата шема сега треба да изгледа помала.

Заклучок

Изработката на примерок од шаблони во Adobe Illustrator во основа е бришење на примерокот на бои и зачувување на шаблоните што ги правите. Ако не ги зачувате обрасците, нема да можете да ги користите во други документи. Затоа погрижете се да ги зачувате шаблоните.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.