Како да го промените режимот на боја во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Кога работев за некој настан & засилувач; Експо компанија, морав да направам многу дизајн и дигитален и печатен дизајн, затоа морав често да се префрлам помеѓу режимите на боја, особено RGB и CMYK.

За среќа, Adobe Illustrator го направи прилично лесно и можете да го менувате режимот на боја во различни поставки. Без разлика дали сакате да го промените режимот на боја во CMYK печатење на вашето уметничко дело или сакате да го внесете хексадецимален код што веќе го имате за бојата, ќе го најдете патот.

Во оваа статија, би сакал да споделам со вас три вообичаени методи за промена на режимот на боја во Adobe Illustrator, вклучувајќи го режимот на боја на документот, режимот на боја на објектот и режимот на боја на панелот во боја.

Добро звучи? Следете го.

3 начини да го промените режимот на боја во Adobe Illustrator

Можете да го промените режимот на боја на документот во CMYK/RGB и имате неколку опции ако сакате да го промените режимот на боја на панелот во боја или режимот на боја на објектот.

Забелешка: сите слики од екранот се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2021 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

1. Променете го режимот на боја на документот

Постојат само две опции за режимот на боја на документот, CMYK и RGB. Можете брзо да го промените од надземното мени Датотека > Режим на боја на документ и изберете ја опцијата што ви треба.

Совет: ако треба да го испечатите вашето уметничко дело, препорачливо е да го промените режимот на боја на документот во CMYK.

2. Променете го режимот на боја на панелот во боја

Кога ќе го отворите панелот во боја, ако вашиот документ е во режим на боја CMYK, ќе видите нешто како ова.

Точно е дека понекогаш е тешко да се следи процентот на вредноста на CMYK. Најверојатно кога работиме дигитално, често добиваме код за боја, нешто како F78F1F , што можете да го најдете во режимот на боја RGB.

Покрај овие два режими на боја, можете да најдете и други опции како HSB, сиви тонови итн. Кликнете на скриеното мени на десниот горен десен агол на панелот Боја и изберете режим на боја.

Ова се опциите од кои можете да изберете откако ќе кликнете на скриеното мени.

На пример, панелот Grayscale Color изгледа вака.

Ова е еден од методите за промена на бојата на објектот во сиво или црно-бело.

3. Променете го режимот на боја на објекти

Како што накратко споменав погоре, можете да го промените режимот на боја од панелот Боја. Едноставно изберете го објектот, одете во панелот Боја и променете го режимот на боја.

На пример, сакам да го сменам прашалникот во сива скала. Сега тие се во RGB. Еден начин да го направите тоа е од панелот Боја следејќи го методот погоре.

Друг начин да го направите тоа е од надземното мени Уреди > Уреди бои и можете да изберете режим на боја.

Најчесто поставувани прашања

Можеби ќе ве интересираат и некои од прашањата подолу од другите дизајнериимаат.

Како да поставите режим на боја на документи во Illustrator?

Кога ќе креирате нов документ во Adobe Illustrator, ќе ги видите опциите за режим на боја. Можете да изберете или RGB боја или CMYK боја.

Како да ја добиете RGB вредноста на сликата во режим на боја CMYK?

Прво, сменете го режимот на боја од CMYK во RGB. Ако имате слика што не е векторска и сакате да ја знаете RGB вредноста на една специфична боја на таа слика, можете да ја користите алатката Eyedropper за да ја примерите бојата и таа треба да се прикаже во панелот Боја каде што го гледате # .

Дали треба да го сменам режимот на боја во CMYK за печатење?

Општо земено, треба да го промените режимот на боја во CMYK за печатење, но тоа не е строго правило. CMYK е воведен како доминантен режим на боја за печатење бидејќи CMYK се генерира со мастило, а печатачите користат мастило.

Некои луѓе користат режим на боја RGB за печатење, бидејќи верзијата CMYK не може толку скапо да ги изрази нивните бои. Проблемот е што некои од боите на RGB може да не се препознаат на печатачот или ќе излезат премногу светли.

Завиткување

RGB, CMYK или сиви тонови? Всушност, можеби ќе треба да го промените режимот на боја на сите различни опции кои работат на различни проекти во Illustrator. Без разлика дали го менувате режимот на боја на документот или едноставно сакате да го дознаете хексадетичниот код за боја, ќе го најдете вашиот пат следејќи го брзиот водич погоре.

Задржете сеимајте предвид дека 99% од времето, CMYK Color е најдобрата опција за печатење, а RGB бојата е дизајнирана за веб.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.