Како да направите линија со точки во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Сè уште преземате точки со точки? не мора. Веројатно е побрзо самостојно да направите линија со точки отколку да барате бесплатна онлајн.

Бев таму, го направив тоа. Знаев дека правењето испрекината линија е лесно, но се борев да дознаам каде е опцијата со точки.

Капила & засилувач; Аголот и вредноста на цртичката се двете поставки на копчињата на кои ќе треба да работите. Освен тоа, можете да направите и испрекината линија со создавање нова четка.

Во ова упатство, ќе ви покажам како да направите линија со точки користејќи два едноставни методи, заедно со некои дополнителни совети.

Ајде да се нурнеме!

2 начини да се направи точка со точки во Adobe Illustrator

Можете да направите линија со точки со создавање нова четка или да ги промените поставките за удар и уредете ја испрекината линија.

Забелешка: сликите од екранот се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2021 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Метод 1: Креирајте линија со точки

Чекор 1: Изберете ја алатката Ellipse и креирајте мал круг.

Чекор 2: Повлечете го кругот до панелот Четки. Ако веќе не е отворена, можете да ја отворите таблата со четки од надземното мени Прозорец > Четки .

Кога ќе го повлечете кругот до панелот Четки, ќе се појави овој прозорец за дијалог Нова четка и ќе видите дека стандардната опција за четка е Четка за расфрлање . Кликнете OK .

Откако ќе кликнете Во ред , можете да ги промените Опциите за четка за расфрлање. Можете да го промените името на четката и да ги оставите останатите поставки засега.

Чекор 3: Изберете ја Алатката за сегмент на линија за да нацртате линија.

Чекор 4: Вратете се на панелот Четки и изберете ја четката со точки што штотуку ја создадовте. Ќе видите вакво нешто.

Како што можете да видите дека нема простор помеѓу точките и тие се премногу големи.

Чекор 5: Кликнете двапати на четката на панелот Четки за повторно да го отворите прозорецот Опции за четка за расфрлање. Проверете го полето Преглед и приспособете ги Големина и Проред за да добиете резултат кој најдобро функционира за вас.

Метод 2: Променете го стилот на удар

Чекор 1: Користете ја Алатката за сегмент на линија за да нацртате линија.

Чекор 2: Одете на панелот Изглед и кликнете на Потези .

Чекор 3: Прилагодете ги поставките. Сега ќе имате неколку опции за прилагодување на линијата. Променете го капачето во Круг капа и аголот во Кружно спојување (средната опција за двете).

Штиклирај го полето испрекината линија и смени ги сите вредности на цртичката во 0 pt. Вредноста на јазот го одредува растојанието помеѓу точките, колку е поголема вредноста, толку е подолго растојанието. Јас на пример ставив 12 pt и изгледа вака.

Ако сакате да ги направите точките поголеми, едноставно изберете ја линијата и зголемете ја тежината на ударот.

Дополнителни совети

Ако сакате да правите фигури со испрекинати или точки. Можете да изберете која било од алатките за обликување, а потоа да го промените стилот на удар.

На пример, ако сакате да креирате правоаголник со точки. Изберете ја алатката Правоаголник за да нацртате правоаголник, а потоа променете го потегот користејќи кој било од горенаведените методи. Можете исто така да ја промените бојата на линијата со точки со менување на бојата на ударот.

Сакате да ги направите линиите позабавни? Можете да го промените Профилот. Како за ова?

Завиткување

Двата методи ви даваат флексибилност за уредување на големината и растојанието, но ако сакате да ја промените бојата на линијата со точки, ќе треба да ја промените бојата на ударот .

Технички, можете да креирате четка за боја, но колку пати ќе ја користите истата боја? Затоа менувањето на бојата на ударот е поефективно.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.