Како да завиткате текст во Adobe InDesign (чекор-по-чекор)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Сликите се во срцето на многу добри распореди на InDesign, но не мора да бидете заглавени со здодевни стари правоаголници. Adobe InDesign има одличен сет на алатки за создавање сложени обвивки на текст кои помагаат да се интегрираат вашите визуелни и типографски елементи во подинамичен распоред.

Овие алатки се лесни за учење, но потребно е малку време и вежбање за да се совладаат, па ајде да погледнеме набрзина како тие функционираат.

Како да завиткате текст околу слика во InDesign

Завиткувањето на вашиот текст околу форми и слики е исклучително лесно во InDesign, особено ако работите со едноставна форма како што е правоаголна фотографија или графички.

За целите на ова упатство, ќе претпоставам дека веќе сте го внеле предметот што сакате да го завиткате наоколу, но ако не сте сигурни како, можете да го погледнете мојот туторијал за тоа како да вметнете слики во InDesign.

Чекор 1: Изберете го објектот што сакате да го завиткате и проверете дали се преклопува со текстуална рамка (ова всушност не е неопходно, но може ви помага да ги измерите резултатите од поставките за завиткување текст).

Чекор 2: Во панелот Контрола што се протега низ горниот дел од главниот прозорец на документот, лоцирајте го делот за завиткување текст, како што е означено подолу.

Овие четири копчиња ги контролираат основните опции за завиткување текст во InDesign. Во насока на стрелките на часовникот од горе лево, тие се: Без обвивка на текст, Завиткајте околу рамката за ограничување, Обвиткајте околу обликот на објектот и Скокниобјект.

Чекор 3: Со избраниот објект за завиткување, кликнете на соодветното копче за завиткување текст за да креирате основна обвивка на текст.

Можете и да приспособите повеќе опции со помош на панелот за обвиткување текст. Отворете го менито Window и кликнете Text Wrap или можете да ја користите кратенката на тастатурата Command + Опција + W (користете Ctrl + Alt + W ако користите InDesign на компјутер).

Панелот Text Wrap ви овозможува да ги приспособите истите четири опции за обвиткување, но исто така ви дава некои опции за прилагодување за тоа колку блиску вашиот текст ќе се вклопи околу завитканиот објект.

Можете и да го ограничите завиткувањето на одредени области и да ги приспособите контурите на завиткување со низа различни опции.

На крај, но не и најмалку важно, можете исто така да ја превртите целата обвивка, така што вашиот текст е видлив само над вашата слика.

Обвивка на текст со содржина во InDesign

One од најпривлечните нови функции на пакетот алатки за завиткување текст на InDesign е можноста да се користи алгоритмот Изберете тема на Photoshop директно во InDesign за да се создаде исклучително точна сопствена патека за работ на обвивката на текстот.

Ако не сте запознаени со оваа алатка од Photoshop, тоа е трик за машинско учење што го прави токму она што го сугерира името: ја анализира вашата слика и создава избор околу она што го смета за главен предмет.

За да креирате приспособена обвивка околу предметотна сликата, ќе треба да работите со слика што има прилично јасна разлика помеѓу позадината и главниот предмет. Алгоритмот Select Subject е прилично добар, но понекогаш се губи во посложени слики.

Со избраниот објект, овозможете ја опцијата Wrap around object shape во панелот Text Wrap . Во делот Опции за контура , изберете Изберете тема од паѓачкото мени.

InDesign ќе размисли секунда или десет, во зависност од сложеноста на сликата и вашиот процесор, а потоа ќе видите како нова патека се појавува во светло сина боја околу предметот на вашата слика.

Мислам дека имплементацијата на овој процес е сè уште малку груба од перспектива на корисничко искуство, но резултатите се добри, како што можете да видите во примерот погоре.

Напреден текст Обвивки

Ако ви се допаѓа звукот на приспособените обвивки на текст, но сакате уште поголема флексибилност, InDesign може да чита и маски за клипинг и алфа канали од кој било формат на датотека што ги поддржува и потоа користете ги како водичи за обвиткување текст.

Поставете ја вашата слика и овозможете ја опцијата Wrap around object shape во панелот Text Wrap . Во делот Опции за контура , изберете ја соодветната опција за вашата слика. Ако InDesign не ја откри вашата патека за клипирање, патека на Photoshop или алфа канал, тогаш соодветната опција ќе биде недостапна.

Забелешка заInDesign Clipping Paths

InDesign исто така може да направи свои маски за клипинг користејќи малку покомплексен процес од поновата опција Select Subject. Помалку е способен и ве принудува да ја отстраните позадината на вашата слика, но сепак може да биде корисна ако фенси модерната верзија не работи за вас.

Изберете го објектот на сликата и притиснете ја кратенката на тастатурата Команда + Опција + Shift + K (користете Ctrl + Alt + Shift + K на компјутер) за да го отворите дијалогот Clipping Path .

Променете го типот во Откривање рабови и ќе можете да ги приспособите опциите подолу. Во зависност од содржината на вашата слика, можеби ќе треба малку да експериментирате со поставките Праг и Толеранција , па проверете го полето Преглед за да ги видите резултатите пред да кликнете OK.

Патеката за отсекување генерирана со овој метод потоа може да се користи во делот Contour Options од менито Text Wrap . Иако не е толку едноставно како Изберете тема, може да понуди подобро обвивка на одредени слики и ви овозможува да изолирате предмет од неговата позадина без да се потпирате на надворешен уредувач на слики.

Најчесто поставувани прашања

Проектите на InDesign имаат речиси неограничени можности за распоред, така што неизбежно има некои дополнителни прашања што не беа опфатени во погорните делови. Ако имате прашања во врска со завиткување текст во InDesignшто сум го пропуштил, кажете ми во коментарите подолу!

Како да завиткате текст околу маса во InDesign?

InDesign ви овозможува многу лесно да го завиткате текстот околу масата, само што Контролната табла не се ажурира за автоматски да ги прикажува опциите за завиткување текст кога имате избрана табела. Наместо тоа, ќе треба директно да работите со панелот Text Wrap.

Прикажи го Text Wrap панелот со отворање на менито Window и избирање Text Wrap . Можете исто така да ја користите кратенката на тастатурата Command + Опции + W (користете Ctrl + Alt + W на компјутер). Изберете го објектот на вашата табела и кликнете на копчето за саканиот стил на завиткување текст во панелот за обвиткување текст.

Како да се отстрани завиткување текст во InDesign?

Постојат неколку различни причини за запирање на завиткување текст во InDesign, и затоа постојат неколку различни методи кои треба да се применат.

Ако само сакате целосно да го исклучите обвивката на текст за вашиот избраниот објект, кликнете на опцијата Без обвивка на текст во панелот Контрола на врвот на главниот прозорец на документот.

Можете и да поставите специфичен текст рамка за игнорирање на поставките за завиткување текст. Изберете ја вашата текстуална рамка и притиснете Command + B (користете Ctrl + B ако користите InDesign на компјутер) за да отворете го дијалогот Опции за текстуална рамка. Проверете го полето на дното означено со Игнорирај го текстуалното обложување .

Завршен збор

Што опфаќасите основи за тоа како да завиткате текст во InDesign, но ќе треба да ги вежбате своите вештини за да ви биде удобно да работите со понапредните опции за завиткување текст. Патеките и маските за кликање ви даваат врвен степен на контрола врз вашите обвивки, но опцијата Избери тема е одлична кратенка во некои ситуации.

Среќно завиткување текст!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.