Што е сложена патека во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Заедничка дефиниција за сложена патека би била: Сложената патека се состои од два или повеќе објекти кои се преклопуваат во патеката. Мојата верзија е: Компонирана патека е патека (облик) со дупки. Можете да ја уредувате формата, да ја промените големината или да ги преместите овие дупки.

На пример, размислете за обликот на крофна. Тоа е сложена патека бидејќи се состои од два круга, а средниот дел е всушност дупка.

Ако додадете боја на позадина или слика, ќе можете да гледате низ дупката.

Имате основна идеја за тоа што е сложена патека во Adobe Illustrator? Ајде да го земеме во пракса.

Во оваа статија, ќе ви покажам како функционира сложената патека во Adobe Illustrator со неколку примери.

Забелешка: сите слики од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Содржина

  • Како да креирате сложена патека во Adobe Illustrator
  • Како да ја вратите сложената патека
  • Компонирана патека не Работите?
  • Завршување

Како да креирате сложена патека во Adobe Illustrator

Многу луѓе мислат дека алатката Исклучи од панелот Pathfinder ја врши истата работа бидејќи исходот изгледа ист и исклучениот објект ќе стане сложена патека.

Но, дали се навистина исти? Да разгледаме подетално.

Прво, следете ги чекорите подолу за данаправете форма на крофна со создавање сложена патека.

Чекор 1: Користете ја Алатката Елипса ( L ) и задржете го <1 Копче>Shift за да се направи совршен круг.

Чекор 2: Направете уште еден помал круг, преклопете ги заедно и порамнете ги двата круга во центарот.

Чекор 3: Изберете ги двата круга, одете во горното мени Објект > Сложена патека > Направете или користете ја кратенката на тастатурата Command + 8 (или Ctrl + 8 на Windows).

Тоа е тоа. Штотуку креиравте сложена патека која е во форма на крофна.

Сега, користете ја алатката Исклучи на пронаоѓачот на патеки за да ја креирате истата форма на крофна за да можеме да ја видиме разликата.

Кругот лево го прави алатката за исклучување, а онаа од десната страна се прави со креирање сложена патека.

Покрај разликата во бојата, која ќе ја игнорираме (бидејќи можете да ја промените големината и бојата и за двете), засега, нема голема разлика на прв поглед.

Еве трик за да ја откриете разликата. Ако ја користите Алатката за директен избор ( A ) за да го уредите кругот лево, ќе можете да го промените само обликот на внатрешниот круг.

Меѓутоа, ако ја користите истата алатка за уредување на кругот од десната страна, покрај уредувањето на обликот, можете и да ја преместите дупката (внатрешниот круг). Можете дури и да ја преместите дупката надвор од надворешниот круг.

И двата методи ќекреирајте сложена патека, но она што можете да го направите на сложената патека е малку поинакво.

Како да ја вратите сложената патека

Секогаш кога сакате да вратите сложена патека, едноставно изберете го објектот (сложена патека) и одете на Објект > Сложена патека > Ослободување .

Всушност, ако ја користите најновата верзија на Adobe Illustrator, треба да видите копче Ослободување во панелот Брзи дејства кога е избрана сложена патека.

На пример, ја ослободив сложената патека што ја создадов порано.

Како што можете да видите, сега дупката исчезнува и сложената патека е поделена на два објекти (патеки).

Сложената патека не работи?

Се обидовте да направите сложена патека, но опцијата е сива?

Забелешка: Не можете да креирате сложена патека од жив текст.

Ако сакате да го претворите текстот во сложено патека, прво ќе треба да го нацртате текстот. Едноставно изберете го текстот и користете ја кратенката на тастатурата Command + O (или Ctrl + O за Windows) за да креирате контури.

Откако ќе креирате текстуален преглед, опцијата сложена патека треба повторно да работи.

Завиткување

Компонираната патека може да работи како алатка за сечење кога сакате да издлабите дупки во форма или патека. Можете да уредувате форма, боја или преместување сложена патека. Можете да ја користите сложената патека за да креирате вектори или проѕирни ефекти 🙂

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.