Како да искривувате текст во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Во ова упатство, ќе научите како лесно да го искривувате текстот во Adobe Illustrator. Многумина од нас (да, вклучително и јас) би можеле да бидат збунети од опцијата Text Wrap и идејата за искривување на текстот. Тоа е сосема разбирливо затоа што само изгледа како опцијата за избор.

Ќе ја видите опцијата Wrap Text кога ќе кликнете на Object од надземното мени, но тоа не е местото каде што треба да се упатите. Наместо тоа, ќе одите на опцијата Изобличување на плико .

Од Object > Envelope Distort , ќе ги видите овие три опции: Make with Warp, Make with Mesh и Make with Top Object.

Ќе ви покажам како да го искривувате текстот користејќи Make with Warp и Make with Top Object . Make with Warp има неколку претходно поставени стилови на искривување и Make with Top Object ви овозможува да го искривувате текстот во која било форма.

Забелешка: сите слики од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Метод 1: Направете со Warp

Сакате да додадете текстуален ефект за да го направите текстот позабавен? Ова е најбрзиот начин да го направите тоа. Има 15 претходно поставени стилови на искривување од опциите Направи со искривување кои можете директно да ги примените на вашиот текст.

Чекор 1: Додајте текст во документот на Illustrator и дуплирајте го текстот неколку пати за да можете да видите различни верзии на ефектот на искривување. Исто така, полесно ви е да уредуватетекстот.

Чекор 2: Изберете го текстот, одете во надземното мени и изберете Објект > Обликување искривување > Направете со Warp .

Стандардниот стил е хоризонтален лак со свиткување од 50%.

Можете да кликнете на паѓачкото мени Стил за да видите повеќе опции за стилови.

Ова е стандардно изгледот на секоја стилска опција:

Можете да го прилагодите свиокот или да ја промените ориентацијата. Можете исто така да го искривувате текстот со поместување на хоризонталните или вертикалните слајдови од делот Дисторзија.

Чекор 3: Секогаш кога сте задоволни со стилот на текстот, кликнете OK и вашиот текст ќе биде искривен.

Дополнителен совет: Ако сакате да ја промените бојата на текстот, можете да кликнете двапати на текстот за уредување.

Метод 2: Направете со врвен објект

Не можете да најдете стил што ви се допаѓа од претходно поставените опции за искривување? Можете исто така да го искривувате текстот во сопствена форма.

Чекор 1: Напишете го текстот што сакате да го искривувате во форма.

Чекор 2: Направете облик. Најважното нешто што треба да се запамети е дека формата што ја создавате мора да биде затворена патека. Ако ја користите алатката за пенкало за да креирате форма, проверете дали сте ги поврзале првата и последната точка за прицврстување.

Чекор 3: Изберете ја формата, кликнете со десното копче и изберете Наредете > Однесете напред . Ако формата е создадена по текстот, таа треба автоматски да биде на врвот.

Чекор 4: Изберете ги дветеобликот и текстот, одете во надземното мени и изберете Објект > Преоблече изобличување > Направи со горен објект .

Обликот не мора да лежи на врвот на текстот, кога ќе ги изберете двете и ќе изберете Направи со врвен објект , тој автоматски ќе го искриви текстот во избраниот објект.

Тоа е тоа

Можете да создадете кул текстуален ефект со искривување на текстот, или користејќи ги стандардните стилови или прилагодените форми. Најважното нешто што треба да се запамети кога користите Make with Top Object е да бидете сигурни дека обликот/објектот е на врвот на текстот.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.