Како да зачувате датотека на Adobe Illustrator како PNG

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Содржина

Најчестиот и најпопуларен формат на слика е веројатно JPEG. Па зошто PNG? Сите го сакаме барем од една причина: проѕирната позадина! Затоа што можете да ја користите сликата на други дизајни.

Сакате да ја зачувате вашата слика со проѕирна позадина? Зачувајте го како PNG!

Една незгодна работа е што нема да го најдете форматот PNG кога ќе изберете Зачувај како или Зачувај копија . Иако велиме дека ќе ја зачуваме датотеката, всушност треба да ја извеземе датотеката наместо да ја зачуваме.

Кога ќе притиснете Command + S (или Control + S за корисници на Windows), стандардниот формат кога зачувувате датотека во Adobe Illustrator е .ai, оригинален документ што можете да го уредувате.

Па каде е PNG форматот и како функционира?

Следете ги лесните чекори подолу за да ја зачувате вашата датотека .ai како PNG!

Забелешка: сите слики од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

На пример, да ја зачуваме оваа шема како png со проѕирна позадина.

Чекор 1: Одете во надземното мени и изберете Датотека > Извези > Извези како .

Чекор 2: Постојат опции на кои треба да обрнете внимание во овој чекор.

1. Именувајте ја вашата датотека во опцијата Зачувај како . Внесете го името на датотеката пред форматот .png.

2. Изберете каде сакате да ја зачувате датотеката. На пример, еве јасизберете да ја зачувате датотеката на работната површина за демонстрација. Нормално, добра идеја е да креирате папка за различни проекти за лесна навигација.

3. Изберете го форматот PNG (png) .

4. Проверете ја опцијата Use Artboards и изберете ги таблите што сакате да ги зачувате. Ако сакате да ги зачувате сите, изберете Сите . Ако сакате да зачувате одредена уметничка табла, внесете го бројот на уметничката табла во полето Range.

Можете и да зачувате повеќе уметнички табли од опсег. На пример, сакате да ги зачувате уметничките табли 2, 3, 4 како png-датотеки, внесете 2-4 во полето Опсег .

Забелешка: важно е да ја проверите опцијата Use Artboards, инаку, објектите надвор од артичката ќе се прикажуваат исто така кога извезувате. Со избирање на Use Artboards, зачуваната слика ќе го прикаже само она што е создадено во уметничката табла.

По завршувањето на поставките, кликнете Извези .

Чекор 3: Изберете резолуција и боја на позадина. Можете да изберете транспарентна, црна или бела позадина.

Не сте сигурни за резолуцијата? Еве брз водич за избор на резолуција.

  • Ако ја користите сликата за екран или веб, 72 PPI треба да биде во ред.
  • За печатење, веројатно сакате слика со висока резолуција (300 PPI).
  • Можете да изберете и 150 PPI кога вашата слика за печатење е голема и едноставна, но се претпочита 300 PPI.

Кликнете ОК и се сте подготвени. Сега можете да додадетевашата png слика на различни дизајни.

Заклучок

Сега знаете каде го наоѓате PNG форматот во Adobe Illustrator. Запомнете, тоа е Извези како , а не Зачувај како. Друга клучна точка што треба да се запамети е дека ако не сакате да ги прикажувате предметите надвор од уметничката табла на вашата зачувана слика, мора да ја штиклирате опцијата Користете Artboards кога извезувате.

Се надеваме дека оваа статија помогна да се реши проблемот со зачувување на слики. Оставете коментар подолу ако имате какви било проблеми во процесот или ако најдете друго одлично решение.

Во секој случај, би сакал да слушнам за нив.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.