Како да групирате објекти во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Групирањето е веројатно една од првите алатки што ќе ги научите на час по графички дизајн бидејќи е важно да ја одржувате вашата работа организирана. И датотеките на вашиот компјутер и очигледно уметничките табли во Adobe Illustrator на кои работите.

Веќе скоро девет години работам како графички дизајнер. Од создавање логоа на брендови до илустрации и графики, секогаш ги групирам моите објекти. Мислам, тоа е задолжително.

Не можам да замислам да се движат околу објектите на вашето лого еден по еден. Технички, можете да ги изберете сите објекти и да се движите, но групирањето е едноставно полесно и осигурајте се дека изгледа исто.

Што се однесува до илустрациите и цртежите, јас ги групирам контурите што ги цртам, затоа што е многу полесно кога треба да го скалам или да се преместувам низ целиот контури.

Да се ​​оди напред-назад на преработка може да биде толку досадно. Дизајнерите се зафатени и мразиме преработки! Така, го создадов ова упатство кое опфаќа зошто групирањето е важно и како да се групираат објекти во Adobe Illustrator.

Објектите нека бидат пријатели.

Што е Групирање во Adobe Illustrator?

Гледајте како комбинирање на повеќе објекти во еден. Замислете дека креирате лого и генерално, стандардното лого вклучува икона и текст (име на компанијата или дури и слоган).

Ги креирате графичката икона и текстуалниот дел посебно, нели? Но, на крајот, кога ќе завршите со двата дела, ќе ги комбинирате во лого. На пример, ова екласично лого направено од фонт и икона.

Го создадов ова лого со четири објекти: буквата „i“, икона со прашалник, текст „илустратор“ и текст „Како“. Затоа ги групирав четирите објекти за да го направам целосно лого.

Зошто треба да групирате објекти?

Групирањето предмети е одличен начин да ги организирате вашите уметнички дела. Групирањето ви го олеснува преместувањето, скалирањето и повторното обојување на објект кој е направен од повеќе предмети.

Продолжете со примерот на логото. Што се случува ако го преместам логото кога објектите не се групирани?

Како што можете да видите кога ќе кликнам на логото, се избира само „i“. Тоа значи дека кога вашите објекти не се групирани, можете да го преместите само делот што ќе го изберете.

Потоа се обидувам да го поместам логото нагоре, но се движи само избраниот објект „i“. Видете што се случува?

Сега ги групирав четирите објекти. Така, кога ќе кликнам на кое било место од логото, се избира целото лого. Можам да се движам околу целото лого.

Како да групирате објекти во Adobe Illustrator

Забелешка: сликите од екранот се земени од верзијата Illustrator CC Mac, верзијата на Windows може да изгледа малку поразлично.

Најбрзиот начин е секогаш да користите кратенки на тастатурата. Но, ако сакате да го правите тоа чекор по чекор за да избегнете какви било проблеми, можете да групирате објекти и од надземното мени.

Во секој случај, првиот чекор што треба да го направите е да ги изберете објектите што сакате да ги групирате со помош на алатката за избор(V). Кликнете на уметничката табла и повлечете ги над објектите за да изберете повеќе објекти или користете ја кратенката на тастатурата Command+A за да ги изберете сите објекти ако тоа е вашиот случај.

Сега имате две опции, кратенки на тастатура или кликнувања?

1. Кратенки на тастатурата: Command+G (Ctrl+G за корисници на Windows)

Мисијата е завршена.

2. Од надземното мени, одете до Објект > Група .

Ниту толку комплицирано.

Корисни совети

Ако сакате да уредувате одреден дел од групиран објект, едноставно кликнете двапати на областа што сакате да ја уредите, ќе се појави прозорец со нов слој и можете да ја промените бојата, мозочен удар или друга модификација. Двоен клик повторно кога ќе завршите за да се вратите во првобитниот работен простор.

На пример, овде сакам да ја сменам бојата на прашалникот, па двапати кликнувам и избирам боја од панел во боја.

Кога имате група во група, само кликнете двапати повторно додека не стигнете до областа што сакате да ја измените.

Повеќе сомнежи?

Само уште неколку работи за групирање објекти во Adobe Illustrator што можеби ќе сакате да ги знаете.

Може ли да направам групи на слоеви во Adobe Illustrator?

Да, можете да групирате слоеви во Illustrator следејќи ги истите чекори како групните објекти. Изберете ги слоевите што сакате да ги споите и користете ги кратенките на тастатурата Command+G.

Како да направам повеќе објекти во еденво Илустратор?

Ќе се изненадите колку е лесно да се комбинираат објекти во Adobe Illustrator. Постојат многу начини да го направите тоа, но најчестите се користење на алатката Shape Builder, Pathfinder или групирање.

Што е копче за кратенка за да се одгрупира во Illustrator?

Клучот за кратенка за одгрупирање на објекти е Command + Shift + G (Ctrl+Shift+G на Windows). Изберете го објектот со алатката Selection (V) и користете ја кратенката за одгрупирање.

Речиси готово

Ако сакате да обезбедите сите предмети од вашето уметничко дело да останат заедно кога се движите, размерувате, копирате или поминувате, не заборавајте да ги групирате. И не заборавајте да групирате објекти кога создавате уметнички дела од повеќе објекти.

Одржувајте ги вашите уметнички дела организирани ќе избегнете непотребни преработки и главоболки.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.