Како да се одгрупирате во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Учам и создавам во Adobe Illustrator скоро десет години, морам да кажам дека ungroup е супер корисна и едноставна команда што ќе ја користите доста често кога работите во Adobe Illustrator.

Веројатно веќе знаете дека групирањето е доста корисно. Ние групираме предмети заедно за да создадеме форми или полесно да ги движиме и размериме објектите заедно.

Од друга страна, понекогаш сфаќате дека предметите што сте ги групирале не изгледаат убаво заедно или дека треба да уредувате дел од вашата проследена слика, ова е моментот кога командата за одгрупирање ви доаѓа. Ви овозможува да уредувате, преместувате или размерувате дел од групиран објект.

Во ова упатство, ќе научите како да одгрупирате објекти во Adobe Illustrator и одговорите на некои често поставувани прашања поврзани со одгрупирање.

Ајде да нурнеме!

2 брзи чекори за дегрупирање во Adobe Illustrator

Претпоставувајќи дека сакате да ја смените бојата на еден од квадратите, но тие се групирани заедно како објект. Значи, ќе го одгрупирате овој објект направен од три квадрати, а потоа ќе ја промените бојата на одреден.

Забелешка: сликите од екранот се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2021 Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Чекор 1: Изберете го објектот што сакате да го одгрупирате со Алатката за избор ( V ). Ќе го видите прегледот на секоја индивидуална форма што е групирана за да го формира овој објект. Вово овој случај, поединечните форми се трите квадрати кои се натрупуваат.

Чекор 2: Десен-клик на објектот и изберете Одгрупирај .

Или можете да отидете во менито над глава и да изберете Објект > Одгрупирај .

Тоа е тоа! Сега ќе можете да уредувате поединечни форми.

Најчесто поставувани прашања

Можеби ќе сакате да ги знаете и овие прашања што ги имаат вашите пријатели дизајнери.

Која е кратенката за одгрупирање во Illustrator?

Клучот за кратенка за одгрупирање на објекти е Command + Shift + G ( Ctrl + Shift + G на Windows). Изберете го објектот со алатката Selection (V) и користете ја кратенката за одгрупирање.

Зошто не можам да се одгрупирам?

Можете да ги одгрупирате објектите што сте ги групирале во Illustrator или откако ќе го примените ефектот за следење на сликата. Ако преземете вектор и се обидете да го одгрупирате, тоа нема да работи.

Ако се обидувате да одгрупирате нешто што сте го создале во Illustrator и не функционира, причината може да биде објектот што претходно не бил групиран или не сте го избрале објектот со помош на алатката за избор.

Како да се одгрупираат слоеви во Illustrator?

Одете во панелот Layer, кликнете на иконата на папката на слојот што претходно го групиравте. Од паѓачкото мени, изберете го објектот што сакате да го одгрупирате (во овој случај, го избрав слојот со квадратите) и повлечете го во друг слој (што го нареков shape ).

Вашиотслоевите треба да се негрупираат. Како што можете да видите, пред да ги влечам облиците во слојот на обликот, тој беше празен, а сега формите се на слојот на обликот одвоен од текстот.

Како да се одгрупира текст во Illustrator?

Одгрупирањето на текстот е исто како и одгрупирањето на објектите, но вашиот текст мора прво да биде наведен. Изберете го наведениот текст, кликнете со десното копче и изберете Одгрупирај или користете ја кратенката на тастатурата Command + Shift + G ( Ctrl + Shift + G на Windows).

Завиткување

Можете да одгрупирате само објекти кои претходно сте ги групирале во Illustrator или сликите што сте ги следеле. Без разлика дали користите кратенки на тастатурата, кликнете со десното копче или менито за одвојување, не заборавајте прво да го изберете објектот.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.