Како да го нацртате текстот во Adobe InDesign (детален водич)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Додавањето цртање во боја околу контурите на вашиот текст е доволно едноставно, но кога луѓето зборуваат за цртање текст во InDesign, тие обично се однесуваат на специјален процес кој ги конвертира текстуалните знаци во векторски форми.

Овој процес има некои добрите и лошите страни, па ајде да погледнеме подетално како можете да го нацртате текстот во InDesign.

Клучни предлози

  • Текстот може да биде конвертирани во векторски контури на патеката во InDesign со помош на командата Креирај контури .
  • Исцртаниот текст не може да се уредува со помош на алатката Type, но мора да се уредува со помош на алатки за векторска патека.
  • Outlined текстот може да се користи како маска за клипинг за слики.
  • Некои од визуелниот квалитет на текстот се губи при конверзијата на контурите, особено при мали големини на фонтови.

Исцртување на вашиот текст во InDesign

Вистинскиот процес на цртање текст во InDesign е исклучително едноставен. Потребни се само два чекори за да се создаде текст за преглед во InDesign.

Чекор 1: Создадете нова текстуална рамка користејќи ја алатката Type и внесете текст . Проверете дали рамката за текст е сè уште избрана.

Чекор 2: Отворете го менито Type и кликнете Create Outlines . Можете исто така да ја користите кратенката на тастатурата Command + Shift + O (користете Ctrl + Shift + O ако користите InDesign на компјутер).

Како што можете да видите во примерот погоре, текстот сега е тесно наведен со векторска патекасо точки на прицврстување и криви кои одговараат на оригиналната форма на буквите.

Како да уредувате исцртан текст во InDesign

Откако ќе го нацртате текстот, повеќе не можете да ја уредувате содржината на текстот со користење на алатката Type и пишување нови букви со вашата тастатура. Наместо тоа, треба да ги користите алатките за векторска манипулација на InDesign, како што се алатката Директен избор и групата алатки Pen .

Можете да го користите Директниот избор за да ги приспособите постојните точки за прицврстување и криви во вашиот новонаведен текст . Префрлете се на алатката Директен избор користејќи го панелот Алатки или со користење на кратенката на тастатурата A .

Кликнете и повлечете сидро посочете за да го преместите наоколу или можете да кликнете на точката за прицврстување за да ја изберете и потоа користете ги рачките за да ги приспособите кривите на двете страни од точката, исто како и секоја друга векторска форма во програмата на Adobe (видете подолу).

Ако сакате да додадете или отстраните точки за прицврстување, ќе треба да ја користите алатката Пен . Префрлете се на алатката Пен користејќи го панелот Алатки или кратенката на тастатурата P .

Погледнете внимателно и ќе видите дека иконата на курсорот Пен се менува кога лебдите над постоечка точка или патека за прицврстување.

Ако е над постоечка точка, курсорот ќе се префрли на алатката Delete Anchor Point , што е означено со малиот знак минус до иконата на курсорот Pen .

Ако лебдите над адел од патека без точка, ќе се префрлите на алатката Додај сидро точка , означена со малиот знак плус до курсорот.

Држете го притиснато копчето Опција (користете го копчето Alt на компјутер) ја менувате алатката Pen во Алатка Convert Direction Point , која се користи за префрлување на постоечка точка на прицврстување помеѓу режимите на агол и крива.

Точката на прицврстување во режим на крива има две рачки кои дефинираат како патеката се спојува со точката на прицврстување, додека точката на прицврстување во режимот на аголот нема рачки и повлекува права линија до следната точка на прицврстување.

Користење на контурите на текст како рамки за слики

Сега кога го претворивте текстот во контури, можете да ги користите тие контури како маска за клипинг за слика.

Маските за клипинг контролираат кои делови од сликата се видливи, така што користењето на контурите на текстот како маска ќе создаде ефект на пополнување на буквите со избраната слика наместо со еднобојна слика.

За да ги користите контурите на текстот како маска за клипинг, проверете дали е избрана рамката за текст, а потоа отворете го менито Датотека и кликнете Место . Може да ја користите и кратенката на тастатурата Command + D (користете Ctrl + D ако користите InDesign на компјутер).

Во дијалогот Место , прелистајте за да ја изберете датотеката со слики и проверете дали е овозможена опцијата Замени ја избраната ставка . Кликнете на копчето Отвори и вашата слика ќе бидеавтоматски пополнете ги контурите на текстот.

Во зависност од големината и резолуцијата на вашата слика, можеби ќе сакате да користите приспособена команда за брзо да ја зголемите вашата слика за да одговара на контурите на текстот. Со избраната рамка за слика/текст, отворете го менито Објект , изберете го подменито Fitting и изберете ја саканата опција за вклопување.

Забелешка за исцртување на текст за извоз

Многу дизајнери (и некои печатени продавници) сè уште имаат впечаток дека е добра идеја целиот текст во документот да се претвори во контури пред да го извезете како PDF. Образложението зад оваа идеја е дека контурите ќе гарантираат дека вашите фонтови ќе се прикажат правилно, дури и ако има некаков проблем со вашите датотеки со фонтови.

Овој совет сега е сосема застарен, а текстот за целите на печатење или споделување НЕ се препорачуваат. Многу е помала веројатноста дека ќе наидете во ситуација кога тоа се бара денес во споредба со пред една деценија, но секогаш можете да го цитирате Adobe директно до сите што се сомневаат.

Дов Исак, кој беше главен научник на Adobe од април 1990 до мај 2021 година, го кажа ова на оваа тема во еден од неговите многубројни корисни коментари на објавите на Adobe форумот:

„Свесни сме на различни „даватели на услуги за печатење“ кои имаат изразито погрешен впечаток дека конвертирањето на текстот во контури е некако посигурно од оставањето на текстот како текст реализиран со фонтови.

Освен некои загрозени, праисториски RIP-и засновани на технологија која не е Adobe која датира повеќе од петнаесет години или повеќе, не сме свесни за никаков проблем за време на процесот на RIP поради фонтови.

Ако фонтот е вграден во PDF-от и се гледа правилно во Adobe Acrobat, тој треба да RIP! Ако имате „лош фонт“, нема да можете да ја прегледате PDF-датотеката во Acrobat, ниту пак ќе можете да го конвертирате текстот во контури.

Има многу негативни страни на оваа практика на Luddite. Го губите навестувањето на фонтот и често завршувате со премногу задебелен печатен излез, особено со фини детални серифни фонтови со големини на текст. PDF-датотеките стануваат многу надуени. RIP, па дури и перформансите на екранот страдаат ужасно.

Adobe конкретно ги советува крајните корисници да избегнуваат даватели на услуги за печатење кои бараат/бараат PDF-датотеки со таканаречен „исцртан текст!“

Коментарот е напишан со лежерниот стил кој најчесто се користи на форумите, а темата за објавување беше конкретно за креирање контури во Adobe Acrobat. Сепак, пораката е сосема јасна: не го опишувајте вашиот текст само за печатење!

Завршен збор

Тоа е само сè што треба да се знае за тоа како за да го нацртате текстот во InDesign! Исцртувањето на текстот е одлична алатка за креирање динамични распореди со прилагодена типографија и маски за отсекување слики, и тоа е важна алатка во комплетот алатки на секој дизајнер.

Само имајте на ум дека конципираниот текст не треба да бидеавтоматски се бара за печатење и споделување во современиот свет на InDesign – и покрај тоа што може да каже вашиот печатач. Тоа е корисно во некои технички ситуации, но тие се доста ретки.

Среќен преглед!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.