Si të hapni dhe të përsërisni në Adobe Illustrator

  • Shperndaje Kete
Cathy Daniels

Nëse nuk e dini se çfarë do të thotë tashmë, hapi dhe përsëritja është një komandë që përsërit veprimin e fundit që keni bërë.

Për shembull, nëse kopjoni një objekt dhe e zhvendosni në të djathtë kur hapni dhe përsëritni, ai do të përsërisë dublikatën dhe do të shkojë në veprimin e duhur. Nëse vazhdoni të shtypni shkurtoret, ato do të kopjohen disa herë.

Mund të përdorni hapin dhe përsëritjen për të krijuar shpejt modele ose një objekt të përsëritur radial. Ka dy mënyra për ta bërë këtë të ndodhë. Disa njerëz preferojnë të krijojnë hap dhe të përsërisin duke përdorur veglën/panelin Transform, të tjerë mund të preferojnë përdorimin e mjetit/panelit Align. Në fakt, unë i përdor gjithmonë të dyja.

Sido mjet që ju zgjidhni, në fund, çelësi për të bërë hapin dhe për të përsëritur është i njëjtë. Kujdes, mbani mend këtë shkurtore Command + D (shkurtorja për Transform Again ).

Nëse doni të krijoni një përsëritje radiale, edhe më e lehtë, sepse ekziston një opsion që ju lejon ta bëni atë me një klikim. Një tjetër gjë interesante që mund të bëni është të krijoni një efekt zmadhimi.

Në këtë tutorial, unë do t'ju tregoj se si të krijoni një përsëritje radiale, efekt zmadhimi dhe një model përsëritës duke përdorur hapin dhe përsëritjen.

Shënim: të gjitha pamjet e ekranit nga ky tutorial janë marrë nga versioni Mac Adobe Illustrator CC 2022. Windows ose versione të tjera mund të duken ndryshe. Përdoruesit e Windows ndryshojnë tastin Command në Ctrl, butonin Option në Alt.

1. Krijimi i një modeli të përsëritur

Ne do të përdorimRreshtoni panelin për të krijuar një model të përsëritur. Në fakt, paneli Align nuk ka fuqinë për të krijuar një model, por mund të organizojë objektet tuaja dhe gjithçka që duhet të bëni është të goditni hapin dhe të përsërisni shkurtoren. Çfarë është përsëri?

Komanda + D !

Për shembull, le të bëjmë një model të këtyre formave. Ato nuk janë të rreshtuara dhe as të shpërndara në mënyrë të barabartë.

Hapi 1: Zgjidhni të gjitha format, shkoni te paneli Properties dhe duhet të shihni aktiv panelin Align .

Hapi 2: Klikoni Vertical Align Center .

Ok, tani ato janë të rreshtuara, por jo të barabarta.

Hapi 3: Kliko Më shumë opsione dhe kliko Hapësira e shpërndarjes horizontale.

Dukesh mirë!

Hapi 4: Zgjidhni të gjitha dhe shtypni Command + G për të grupuar objektet.

Hapi 5: Mbani Shift + Opsioni dhe tërhiqeni poshtë për ta dublikuar.

Hapi 6: Shtypni Command + D për të përsëritur hapin e kopjuar.

E shihni? Super i përshtatshëm! Kështu mund të përdorni hapin dhe përsëritjen për të krijuar shpejt një model të përsëritur.

2. Krijimi i një efekti zmadhimi

Ne do të përdorim panelin Transform së bashku me hapin dhe përsëritjen për të krijuar një efekt zmadhimi. Ideja është të përdorni mjetin Transform për të ndryshuar madhësinë e imazhit dhe të përsërisni hapin për të krijuar një efekt.

Hapi 1: Zgjidhni imazhin (ose objektin), shkoni te menyja e sipërme dhezgjidhni Objekt > Transformoni > Transformoni secilin .

Do të shfaqet një dritare dhe ju mund të zgjidhni se si dëshironi të transformoni imazhin tuaj.

Meqenëse do të bëjmë një efekt zmadhimi, e vetmja gjë që duhet të bëjmë është të shkallëzojmë imazhin. Është e rëndësishme të vendosni të njëjtën vlerë për Horizontal dhe Vertikal për të shkallëzuar imazhin në mënyrë proporcionale.

Hapi 2: Klikoni Kopjo pasi të keni përfunduar vendosjen e vlerave të shkallës. Ky hap do të kopjojë versionin e ndryshuar përmasat e imazhit origjinal.

Tani do të shihni se kopja e imazhit origjinal.

Hapi 3: Tani mund të shtypni Command + D për të përsëritur hapin e fundit (shkallëzoni dhe bëni një kopje të imazh origjinal).

Goditni disa herë të tjera derisa të merrni një efekt zmadhimi që ju pëlqen.

Shumë bukur, apo jo?

3. Krijimi i përsëritjes radiale

Ju duhet të krijoni vetëm një formë dhe mund të përdorni hapin dhe përsëritjen për ta shpërndarë atë në mënyrë të barabartë rreth një pike qendrore. Ja se si mund të bëni një përsëritje radiale në dy hapa:

Hapi 1: Krijo një formë.

Hapi 2: Zgjidhni formën, shkoni te menyja e sipërme dhe zgjidhni Objekti > Përsëriteni > Radiale .

Kjo është ajo!

Nëse dëshironi të modifikoni hapësirën ose numrin e kopjeve të formës, mund të klikoni Opsionet ( Objekti > Përsëriteni > Opsionet ) dhe ndryshoni cilësimet në përputhje me rrethanat.

Përfundim

Shikoni një model këtu? Pavarësisht nëse përdorni panelin Align ose panelin Transform, ato janë vetëm për konfigurimin e imazheve, hapi aktual është Command + D ( Transform Again ). Nëse jeni njohur me transformimin e lirë duke përdorur kutinë kufizuese, nuk keni pse të shkoni te panelet.

Përveç këtyre dy paneleve, ekziston në të vërtetë një vegël Përsëritje në Adobe Illustrator. Nëse dëshironi të krijoni një dizajn radial, mënyra më e shpejtë dhe më e lehtë do të ishte zgjedhja e Objekti > Përsëriteni > Radiale .

Unë jam Cathy Daniels, një eksperte në Adobe Illustrator. Unë e kam përdorur softuerin që nga versioni 2.0 dhe kam krijuar mësime për të që nga viti 2003. Blogu im është një nga destinacionet më të njohura në ueb për njerëzit që duan të mësojnë Illustrator. Përveç punës sime si blogere, unë jam gjithashtu një autor dhe një dizajner grafik.