Како да пресечете круг на половина во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Целосно разбирам што барате денес затоа што навистина се мачев да создавам форми кога првпат започнав со графички дизајн. Дури и на едноставен триаголник ми требаше време да сфатам, па замислете ја борбата со сечењето форми.

Моето „совршено“ решение беше користење на правоаголник за да направам маска за клипинг. Добро, работи добро, но како што истражував и добивав повеќе искуства со текот на годините, ги открив волшебните алатки и поедноставените начини за правење различни форми, а сечењето круг на половина е едно од многуте.

Значи, не ви треба правоаголник за да пресечете круг на половина. Не кажувајќи дека не можете, едноставно има полесни начини да направите полукруг во Illustrator, а јас ќе ви покажам четири едноставни методи користејќи четири различни алатки.

Прочитајте за да дознаете повеќе.

4 начини да преполовите круг во Adobe Illustrator

Без разлика која алатка ќе ја изберете, пред сè, ајде да продолжиме и креирајте целосен круг користејќи ја алатката Елипса ( L ). Држете го копчето Shift кликнете на уметничката табла и повлечете за да направите совршен круг. Ќе ги покажам методите користејќи пополнет круг и патека за мозочен удар.

Откако ќе го создадете совршениот круг, изберете кој било од методите подолу и следете ги чекорите за да го преполовите.

Забелешка: сликите од екранот се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2021 Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку. Корисниците на Windows се менуваат Command клуч за Control и Опција копчето за Alt .

Метод 1: Алатка за нож (4 чекори)

Чекор 1: Изберете го кругот користејќи ја Алатката за избор ( V ). Ова е многу важен чекор затоа што кога ќе изберете, ќе ги видите точките за прицврстување и ќе треба да пресечете директно низ две точки за прицврстување за да направите полукруг.

Чекор 2: Изберете ја Алатката за нож од лентата со алатки. Ако не го гледате во истото мени како Алатката за бришење, можете брзо да ја најдете од опцијата Уреди лента со алатки и да ја повлечете во лентата со алатки (предлагам да ја ставите заедно со Алатката за бришење).

Чекор 3: Држете го копчето Опција , кликнете на една точка на прицврстување и повлечете го десно низ кругот за да ја поврзете точката на прицврстување наспроти онаа што ја кликна. Држењето на копчето Опција / Alt помага да се создаде права линија.

Чекор 4: Изберете ја алатката за избор повторно и кликнете на едната страна од кругот, ќе видите дека е избран полукругот.

Можете да го избришете или да го одделите од целиот круг.

Работи на ист начин ако сакате да го пресечете на друг начин. Само користете ја алатката за нож за да ги поврзете точките за прицврстување од лево кон десно.

Метод 2: Алатка за ножици

Чекор 1: Изберете го кругот користејќи ја Алатката за избор ( V ) за да можете да го видитеточки на сидро.

Чекор 2: Користете ја алатката Scissors за да кликнете на двете точки на прицврстување една преку друга. Ќе видите дека половина од патеките се избрани.

Забелешка: Различно од алатката нож, не мора да влечете низ, едноставно кликнете на две точки.

Чекор 3: Користете ја алатката за избор за да кликнете на избраната патека и двапати притиснете го копчето Избриши .

Забелешка: ако притиснете само еднаш Избриши , ќе избришете само четвртина од патеката на кругот.

Чекор 4: Како што можете да видите дека полукругот е отворен, така што треба да ја затвориме патеката. Притиснете Command + J или одете во надземното мени Object > Path > Jin за да го затворите патека.

Метод 3: Алатка за директен избор

Чекор 1: Изберете ја Алатката за директен избор ( A ) од лентата со алатки и изберете го целиот круг.

Чекор 2: Кликнете на точката за прицврстување и притиснете го копчето Избриши . Страната на точката за прицврстување на која ќе кликнете ќе биде исечена.

Слично на сечењето со алатката за ножици, ќе видите отворена патека од половина круг.

Чекор 3: Затворете ја патеката користејќи кратенка на тастатурата Команда + J .

Метод 4: Алатка за елипса

По креирањето на целосен круг, треба да видите мала рачка долж страната на рамката за ограничување.

Всушност можете да влечете околу оваа рачка за да креирате aграфикон за пита, па очигледно можете да ја преполовите питата. Можете да го повлечете во насока на стрелките на часовникот или спротивно од стрелките на часовникот до агол од 180 степени.

Повеќе прашања?

Ќе најдете брзи одговори на прашањата поврзани со сечење форми во Adobe Illustrator подолу.

Како да се направи кружна линија во Illustrator?

Клучот овде е бојата на ударот. Решението е да изберете боја за кружниот потег и да ја скриете бојата за полнење. Користете ја Алатката Елипса за да креирате круг, ако има боја за пополнување, поставете ја на ниту една и изберете боја за Потези .

Како се дели форма во Illustrator?

Можете да користите алатка за нож, алатка за ножици или алатка за бришење за да разделите форма. Проверете дали обликот има точки или патеки за прицврстување.

Ако ја користите алатката нож или алатката за бришење, кликнете и повлечете низ формата што сакате да ја поделите. Кога ја користите алатката за ножици, кликнете на патеката или сидрото на областа што сакате да ја исечете.

Како да исечете линија во Illustrator?

Можете лесно да исечете линија со помош на алатката за ножици. Едноставно кликнете на линијата, изберете ја областа помеѓу точките за прицврстување на кои кликнувате и линијата ќе се подели на различни линии.

Завиткување

Можете да користите кој било од четирите методи погоре за да пресечете круг на половина во Illustrator. Ги препорачувам методите од 1 до 3 бидејќи иако можете да ја користите самата алатка за елипса за да направите полукруг, тоа не есекогаш е лесно да се добие 100% од прецизниот агол. Но, тоа е одлична алатка за сечење пита.

Методот на алатката со нож работи одлично, но мора да го држите копчето Опција кога влечете низ. Ако изберете да ја користите алатката за ножици или алатката за директно избирање, не заборавајте да ги споите точките за прицврстување откако ќе ја пресечете патеката.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.