45 најкорисни кратенки на тастатурата Final Cut Pro

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Има многу места на интернет каде што можете да најдете листа на кратенки на тастатурата за Final Cut Pro, а самиот Apple објавува сеопфатна листа на интернет. Но, овие списоци може да бидат застрашувачки. Кои се оние што навистина треба да ги знаете?

Во текот на деценијата кога снимав домашни филмови и професионални филмови во Final Cut Pro, научив колку е корисно да се совлада постојано растечката листа на кратенки на тастатурата. И таа листа растеше со текот на годините бидејќи имав едно „Ах-ха!“ момент по друг, кога ја открив кратенката за таа задача, предолго го правев долгиот пат.

Бидејќи исто така знам колку е тешко да се запаметат списоците со случајни притискања на копчињата, во оваа статија ќе објаснам зошто Мислам дека кратенките што ги избрав се оние што треба да ги има секој уредник на Final Cut Pro знајте.

Вашите секојдневни кратенки

Веројатно ги користите следните кратенки секој ден во една или друга апликација, но заради комплетноста вреди да се потврди дека тие работат - и се исто толку корисни - во И Final Cut Pro:

Copy Command-C
Cut Command-X
Залепи Command-V
Врати Command-Z
Врати Врати (повтори) Shift-и брзината на репродукција што ја обезбедуваат копчињата J , K и L , ве повикувам да ги испробате и да поминете малку време за да се навикнете на нив. Едноставно, има неколку кратенки на тастатурата кои можат да направат поголема разлика во ефикасноста на уредувањето отколку копчињата J , K и L .

12 случајни досадни тешки задачи кои одеднаш стануваат полесни со кратенка

Во овој последен дел давам неколку кратенки на тастатурата кои (како запирка и период ) Научив жално доцна. Нема да дадам толку многу објаснувања за нив бидејќи ќе претпоставам дека знаете што ви е досадно и затоа ќе се радувате кога ќе ја видите нејзината кратенка откриена подолу:

1. Сакам да го поништам опсегот што го избрав: Држете Опција и кликнете на неа.

2. Сакам да го подигнам/намалам звукот за само 1 децибел: држете Control и притиснете или = (за подигнување) или (за спуштање).

3. Сакам да го репродуцирам мојот филм на цел екран: задржете Shift и Command и притиснете F. Забележете дека сè уште можете да ја користите лентата за празно место за да го запрете/стартувате филмот кога сте во режим на цел екран, а копчето Esc ќе ве врати на Final Cut Pro.

4. Сакам да додадам клучна рамка: држете Опција и кликнете каде што сакате да се појави.

5. Сакам да го сменам обликот на Аудио бледнее : држете Контрола и кликнете на Рачката за избледување што сакате да ја промените.

6. сакам даисклучете ја музичката песна за да можам да го слушнам аудиото во видео клипот: кликнете на музиката и притиснете V . (Со повторно притискање на V кога ќе се избере клипот, музиката повторно ќе се вклучи.)

7. Сакам да го преместам Стеблото што поврзува аудио песна, Ефект или Наслов во видео клип: задржете Опција и Командата и Стеблото ќе се преместат каде и да кликнете.

8. Сакам да го замрзнам видеото на рамка неколку секунди: држете Опција и притиснете F каде сакате видеото да се замрзне.

9. Сакам да го сменам времетраењето на клипот на точен број секунди/фрејмови: кликнете на клипот, задржете Control и притиснете D . Сега напишете број во формат „Seconds dot Frames“. На пример, со внесување „2.10“ ќе се смени времетраењето на клипот на 2 секунди и 10 фрејмови.

Професионален совет: може да го промените времетраењето на повеќе клипови истовремено со оваа кратенка. Само означете ги сите оние што сакате да ги промените пред да притиснете Control D . Ова е многу корисно кога сакате да направите брза монтажа на фотографии, мислите дека секоја треба да биде долга 15 фрејмови, а потоа сфатите дека 14 би било подобро, или можеби 13…

10. Сакам да залепам Атрибути од клип што го копирав во друг клип: изберете го клипот што сакате да ги примате атрибутите, држете Shift и Command и притиснете V . Слично на тоа, ако сакате да го залепите Ефекти од клип, држете Опција и Команда и притиснете V .

11. Сакам да ја зголемам висината на аудио клиповите за да можам подобро да го видам звучниот бран: држете Control и Option и притиснете го копчето со стрелка нагоре. (За да го намалите повторно, држете ги Контрола и Опција и притиснете го копчето со стрелка надолу.)

12. Сакам да додадам Маркер : поместете го вашиот скимер до каде што сакате и притиснете M . Бидејќи постојано си правам белешки и сакам да вметнувам разделувачи на поглавја, постојано ја користам оваа кратенка. Имајте предвид дека притискањето на Control ' (апостроф) ќе ве префрли на следниот маркер, што е многу корисно кога се обидувате да ги исчистите сите ваши белешки на крајот!

Во ред, уште една затоа што 13 е среќа:

13. Сакам да го вклучам/исклучувам аудиото кога прелистувам видео клипови: задржете Shift и притиснете S .

Финални мисли

Секоја кратенка во оваа статија може да се најде во крајната кратенка до кратенките на Final Cut Pro: сопствената листа со кратенки на тастатурата на Apple која е достапна на интернет овде.

И секоја кратенка што ја дискутирав може да се најде во самиот Final Cut Pro со избирање на <Менито 1>Final Cut Pro

, изберете Commands , а потоа Customize . Уредувач на команди што се појавува не само што ја прикажува комплетната листа на сите можни команди во Final Cut Pro, туку и неговата кратенка на тастатурата доколку ја има.

Во рамките на КомандатаУредник , можете да промените која било од стандардните кратенки што ги дава Final Cut Pro на комбинација на копчиња што ја претпочитате, а можете дури и да креирате нови кратенки за команди што ги немаат.

Со вклучување на Уредувач на команди во Final Cut Pro, верувам дека Apple испраќа јасна порака: Кратенките на тастатурата не се само корисни, туку ќе станат сè поважен дел од вашиот работен тек додека напредувате како уредник.

Не можевме да се договориме повеќе. Секогаш кога ќе се најдете дека правите нешто одново и одново во Final Cut Pro, одвојте секунда и размислете дали можеби вреди да барате кратенка во Уредувач на команди . Ќе потрае една минута, но болката што ќе ја спаси ќе го врати тоа време побрзо отколку што мислите.

Зборувајќи за болка, не двоумете се да ме известите дали овој напис ви помогна или ако имате предлози да го подобрите. Сите коментари - особено конструктивната критика, како на пример да ми дадете до знаење дека погрешно напишав кратенка (!) - се корисни за мене и за нашите колеги уредници.

И ако имате свои Случајни досадни тешки задачи кои одеднаш стануваат полесни со кратенка , испратете ни белешка! Ви благодариме.

Command-Z

Најдобри кратенки за увоз на снимки во вашиот времеплов

Кога прелистувате низ снимката во Прелистувачот (делот од екранот Final Cut Pro што ги прикажува сите ваши необработени снимки) за да ги најдете клиповите што сакате да ги додадете во вашата временска линија, можете да ја притиснете буквата I во секое време за да означите почетна (во) точка за клип што сакате да го користите во вашата временска линија. Со притискање на буквата O ќе се означи соодветната крајна (надвор) точка.

Означи точка I
Означи точка O

Откако ќе ги добиете точките In и Out ја означиле областа помеѓу тие се оцртуваат со жолта линија. Можете да кликнете каде било во таа област и да го повлечете овој дел од клипот во вашата временска линија.

Но, она што е одлично за кратенките I и O е тоа што можете да ги користите во секое време и каде било.

Можеби гледате некоја снимка во Прелистувачот и мислите „Сакам да го започнам мојот клип овде“, па притиснете I . Потоа, откако ќе ги погледнете следните 10 секунди од снимката, ќе сфатите дека актерот се кашлал, или ја измачувал линијата, па сакате вашиот клип да започне... сега. Само притиснете I повторно и точката Во се преместува до местото каде што сте кога ќе притиснете I .

Можете дури и да работите наназад. Можеби знаете каде сакате да заврши клипот, па притиснете O таму, потоа прелистувајте наназад во клипот барајќи да најдете пристојна точка Во . Кога ќе го направите тоа, само притиснете I и спремни сте да го повлечете тој клип на вашата временска линија.

Конечно, I и O работат во клипови кои веќе се во вашата временска линија. На пример, можете да избришете избор на клип со поставување Влез и Излез точки и притискање на Избриши . И можете да преместите дел од клипот со означување на точките Влез и Надвор , а потоа влечете го тој дел до каде сакате да оди.

Моите последни две омилени кратенки за користење при пребарување низ вашата снимка и копчето F , кое означува клип како Омилен и E копче што го додава клипот на крајот од вашата временска линија.

Означи клип како омилен F
Вметни клип на крајот на вашата временска линија E

Означување клип како омилен : на кој било клип, или дел од клипот означен со точки I и O , можете да притиснете F и ќе биде означен како Омилен . Можете брзо да ги најдете сите ваши омилени клипови со менување на скокачкото мени Филтер (прикажано на сликата од екранот подолу) на врвот на прелистувачот од „Сите клипови“ во „Омилени“.

Омилувањето на клиповите може да биде корисно кога само гледате снимка, гледате нешто што ви привлекува внимание, но не знаете каде точно ќе го користите. Кога тоа ќе се случи,само означете ги вашите точки I и O , притиснете F, и подоцна ќе можете брзо да го најдете тој клип во вашите Омилени .

Додавање клип на крајот од вашата временска линија: Ако притиснете E кога сте на клип, или дел од клипот означен со Во и Од поените, клипот ќе се телепортира до самиот крај на вашата временска линија.

Ова може да го направи додавањето нова снимка на вашиот времеплов многу побрзо, особено кога снимката е веќе по хронолошки редослед - можете само да гледате, да ги означите вашите Влез и Надвор поени, притиснете E и продолжете без никакво притискање на глувчето.

Најдобри кратенки за навигација во временската линија

Брзо движење низ временската линија може навистина да ги забрза вашите уредувања, да ви помогне побрзо да ја завршите работата или само да ги имплементирате сите оние идеи што ги имавте пред да ги заборавите.

Првото нешто што треба да знаете е како брзо да Зумирате и одзумирате од вашиот времеплов. За да го направите ова, обидете се со овие кратенки:

Зумирајте во временската линија Command +
Зумирање на временската линија Командата –

Shift-Z е исто така навистина корисна кратенка кога сакате да ја видите големата слика затоа што веднаш ја зумирате вашата временска линија до целата нејзина должина. Го користам ова цело време за брзо да видам каде сакам да работам и потоа Зумирам од таму користејќи го горенаведенотократенки.

Зумирајте до крај од вашата временска линија: Shift-Z

Алтернативно, следните кратенки ве префрлаат веднаш до почетокот или крајот на вашата временска линија:

Премести на почетокот на вашата временска линија Fn лева стрелка
Премести до крајот на вашата временска линија Fn стрелка надесно

Конечно, обично ми е корисно да вметнам празно место за да ми помогне да ја организирам мојата временска линија. Најверојатно ќе завршам да ги избришам, но имањето празнина овде-онде може да ми помогне да ги видам различните делови од мојот филм или само да се сетам каде треба да додадам некоја снимка. За да вметнете три секунди празно место каде и да е вашиот скимер, само притиснете Опција W .

Вметнете празно место во вашата временска линија Опција-W

Основни (но суштински) кратенки за уредување

Кога уредувате во временската линија Final Cut Pro, постојат неколку основни алатки до кои може да се пристапи преку паѓачкото мени Алатки , лоцирано на местото каде што покажува црвената стрелка на сликата од екранот подолу. Додека менито ви дава пристап до сите алатки, до секоја може да се пристапи и само со притискање на буквата прикажана десно од секоја алатка.

Иако сите кратенки на алатката се прикажани на горната слика од екранот, за целост подолу се кратенките за најкористените алатки:

Изберете A
Трим Т
Blade B

Забележете дека алатката Избери е стандардната алатка, а алатката што ја ќе сака повторно да се избере откако ќе користи некоја од другите алатки. Ако не го сторите тоа може да резултира со многу случајно сечење (ако сте ја одбрале алатката Blade ) или непотребно отсекување (ако сте ја одбрале алатката Trim )!

Но, бидејќи сечењето клипови е редовна појава при монтажата, обидете се да ја запомните следнава кратенка за да сечете видео клип во лет.

Со оваа кратенка, нема потреба да притиснете B за да ја активирате алатката Blade , кликнете за да го направите сечењето, а потоа притиснете A за да се вратите на алатката Избирач . Само притиснете Command-B и ќе се појави рез во вашето видео каде и да е вашиот скимер. Ако сакате да го намалите и аудиото, држете го притиснато копчето Shift кога ќе притиснете Command-B .

За да направите видео сечење во лет Command-B
За да направите пресек на сите клипови (вклучувајќи аудио) Shift-Command-B

Сега, заедно со правењето исечоци, Скратувањето клипови е леб и путер на уредувањето. Општо земено, ова го правите во Final Cut Pro со кликнување на едната страна од клипот и влечење на жолтата рачка во една или друга насока додека не го најдете местото каде што сакате клипот да започне или да заврши.

Но, постои многу попрецизен начин да се направи ова со кратенки на тастатурата и додека ми е непријатно да признаам дека не знаев за тоа (буквално) години, ви го кажувам ова затоа што сакам да знаете што е можно поскоро!

Ако кликнете на работ на клипот за да го означите, потоа можете да го притиснете копчето запирка за да го придвижите работ на тој клип само една рамка до лево или притиснете го копчето период за да го придвижите само една рамка надесно.

Не можете да бидете попрецизни од една рамка, а секој искусен уредник ќе ви каже дека правилното сечење може да биде прашање на една или две рамки.

( Пред неколку години, на час по филм - пред да научам за прилагодување на сечењето на кадарот во исто време - мојот инструктор ја критикуваше мојата изработка пред целиот клас и сè што слушнав пет минути беше или: „Прерано неколку кадри“, а потоа Грофтање, или „Неколку фрејмови предоцна“, а потоа грофтање. Отидов кај него после часовите и стенкав за тоа колку е тешко да се отсече точно со мојата подлога. Тој ми одговори: „Дознајте за запирката и точката“. а потоа рипна.)

Уште една работа: ако знаете дека имате многу да скратите пред да дојдете до точката, ќе ви треба прецизност од рамка по кадар, можете да го држите Копчето Shift додека ги притискате копчињата запирка или период и вашата скратување ќе се поместува за десет рамки со секое притискање.

Скратете клип една рамка долево ,
Скратете го клипот една рамка надесно .
Скратете клип 10 рамки налево Shift ,
Скратете клип 10 рамки на десно Shift .

Најдобрите кратенки што треба да ги користите при репродукција на вашето видео

Уредувањето е исто толку за гледајќи како донесува одлуки за сечење или отсекување. Треба да видиме како функционира сечењето или да сфатиме дали одредена снимка е предолга или само да видиме дали насловот што го ставивте на екранот трае доволно долго.

( Професионален совет: Добро правило за поставување на времетраењето на кој било текст на екранот е дека тој треба да остане на екранот 1,5 пати повеќе од времето што ви е потребно за да го прочитате. )

Бидејќи го репродуцираме нашиот филм онолку колку што го монтираме, познавањето на кратенките на тастатурата за репродукција може да биде исто толку критично за ефикасно уредување.

Мајката на сите кратенки за репродукција е Spacebar . Ако го притиснете еднаш, филмот започнува да се репродуцира во вашиот Прегледувач . Повторно притискање го запира. Тоа е толку едноставно.

За започнување и запирање на репродукција Space Bar

За малку повеќе контрола врз репродукцијата, копчињата J, K и L (кои веќе се во ред веднаш под вашите прсти во нормална позиција за пишување) се неверојатно моќни кратенки на тастатурата.

J ќе го репродуцира вашето видеонаназад од каде и да е вашиот скимер, L ќе го репродуцира напред, а K ќе го запре. На пример, ако го поставите вашиот скимер во близина на уредување, само со притискање на копчињата J и L одново и одново можете да гледате колку добро функционира сечењето онолку пати колку што ви треба.

Понатаму, ако држите J и K истовремено, вашето видео ќе се репродуцира наназад со ½ брзина. Исто така, држењето на K и L истовремено ќе го репродуцира напред со ½ брзина.

И, со двапати притискање на J ќе се репродуцира вашето видео наназад со 2x брзина, додека со притискање на L двапати ќе се репродуцира напред со 2x брзина. Можете исто така да го притиснете едното копче три пати и вашиот филм ќе се репродуцира со 4x брзина, а кој знае колку долго може да трае ова множење. Никогаш не сум се ни обидел да го притиснам едното копче повеќе од 3 пати бидејќи репродукцијата на видеото на 2x е веќе доволно брзо за мене.

Репродуцирајте го видеото наназад J
Спречете ја репродукцијата на вашето видео K
Пушти го вашето видео напред L
Репродуцирајте го видеото наназад со ½ брзина Држете J + K
Репродуцирајте го видеото напред со ½ брзина Држете K + L
Репродуцирајте го видеото наназад со 2x брзина Допрете J двапати
Репродуцирајте го вашето видео напред со 2x брзина Допрете го L двапати

Со оглед на контролата врз двете насока

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.