45 shkurtoret më të dobishme të tastierës Final Cut Pro

  • Shperndaje Kete
Cathy Daniels

Ka shumë vende në internet ku mund të gjeni një listë të shkurtoreve të tastierës për Final Cut Pro dhe vetë Apple publikon një listë gjithëpërfshirëse në internet. Por këto lista mund të jenë të frikshme. Cilat janë ata që ju vërtet duhet të dini?

Gjatë dekadës që kam bërë filma shtëpiak dhe filma profesionistë në Final Cut Pro, kam mësuar se sa e dobishme është të zotërosh një listë gjithnjë në rritje të shkurtoreve të tastierës. Dhe kjo listë është rritur me kalimin e viteve pasi unë kam pasur një "Ah-ha!" moment pas tjetrit kur zbulova shkurtoren për atë detyrë, unë kisha bërë rrugën e gjatë për një kohë të gjatë.

Meqenëse e di gjithashtu se sa e vështirë është të mësosh përmendësh listat e goditjeve të rastësishme të tasteve, në këtë artikull do të shpjegoj pse mendoj se shkurtoret që kam zgjedhur janë ato që çdo redaktues Final Cut Pro duhet e di.

Shkurtoret tuaja të përditshme

Ju me siguri përdorni shkurtoret e mëposhtme çdo ditë në një aplikacion ose në një tjetër, por për hir të plotëësisë ia vlen të konfirmoni se ato funksionojnë – dhe janë po aq të dobishme – në Final Cut Pro gjithashtu:

Copy Command-C
Cut Command-X
Paste Command-V
Zhbëj Command-Z
Zhbëj Zhbërjen (ribëj) Shift-dhe shpejtësinë e riprodhimit që ofrojnë tastet J , K dhe L , ju nxis t'i provoni dhe të kaloni pak kohë duke u mësuar me ta. Shumë thjesht, ka pak shkurtore të tastierës që mund të bëjnë më shumë ndryshim në efikasitetin tuaj të redaktimit sesa tastet J , K dhe L .

12 detyra të rastësishme bezdisëse të vështira që papritmas bëhen më të lehta me një shkurtore

Në këtë seksion të fundit unë ofroj disa shkurtore të tastierës që (si presje dhe periudha ) Mësova mjerisht vonë. Nuk do të jap aq shumë shpjegime rreth tyre, sepse do të supozoj se e dini atë që ju duket e bezdisshme dhe kështu do të gëzoheni kur të shihni shkurtoren e saj të zbuluar më poshtë:

1. Unë dua të zhbëj një varg që kam zgjedhur: Mbajeni Opsioni dhe klikoni mbi të.

2. Dëshiroj të ngre/ul audion vetëm 1 decibel: Mbajeni Control dhe shtypni ose = (për të ngritur) ose (për të ulur).

3. Dua të luaj filmin tim në ekran të plotë: Mbajeni Shift dhe Command dhe shtypni F. Vini re se mund të përdorni ende shiritin e hapësirës për të ndaluar/filluar filmin tuaj kur jeni në modalitetin e ekranit të plotë dhe tasti Esc do t'ju kthejë në Final Cut Pro.

4. Unë dua të shtoj një kornizë kyçe: Mbajeni Opsioni dhe kliko kudo që dëshironi të shfaqet.

5. Unë dua të ndryshoj formën e një Zbehje audio : Mbajeni Control dhe klikoni në Dorëzimi i zbehjes që dëshironi të ndryshoni.

6. unë dua tëheshtni një pjesë muzikore që të mund të dëgjoj audion në videoklipin: Klikoni mbi muzikën dhe shtypni V . (Shtypja e V përsëri kur klipi zgjidhet, do të ndizet sërish muzikë.)

7. Dëshiroj të zhvendos Rrjedhin që lidh një pjesë audio, një Efekt ose një Titull në një videoklip: Mbajeni Opsioni dhe Komanda dhe Rrjedha do të zhvendosen kudo që të klikoni.

8. Dëshiroj ta Ngrijë videon në një kornizë për disa sekonda: Mbajeni Opsioni dhe shtypni F ku dëshironi që video të ngrihet.

9. Dua të ndryshoj kohëzgjatjen e një klipi në një numër të saktë sekondash/kornizash: Klikoni mbi klip, mbani Control dhe shtypni D . Tani shkruani një numër në formatin "Seconds dot Frames". Për shembull, duke shtypur "2.10" do të ndryshojë kohëzgjatja e klipit në 2 sekonda dhe 10 korniza.

Këshillë profesionale: Mund të ndryshoni kohëzgjatjen e disa klipeve në të njëjtën kohë me këtë shkurtore. Thjesht theksoni të gjitha ato që dëshironi të ndryshoni përpara se të shtypni Control D . Kjo është shumë e dobishme kur doni të bëni një montazh të shpejtë të imazheve statike, mendoni se secila duhet të jetë e gjatë 15 korniza, pastaj kuptoni se 14 do të ishte më mirë, ose ndoshta 13…

10. Dua të ngjis Atributet nga një klip që kam kopjuar në një klip tjetër: Zgjidhni klipin që dëshironi të merrni atributet, mbani Shift dhe Command dhe shtypni V . Në mënyrë të ngjashme, nëse dëshironi të ngjitni Efektet nga një klip, mbani Opsioni dhe Command dhe shtypni V .

11. Dëshiroj të rris lartësinë e klipeve audio në mënyrë që të shoh më mirë valën e zërit: Mbajeni Control dhe Opsioni dhe shtypni tastin me shigjetë lart. (Për ta zvogëluar përsëri, mbani Control dhe Opsioni dhe shtypni tastin me shigjetë poshtë.)

12. Unë dua të shtoj një Shënues : Zhvendosni skimerin tuaj atje ku dëshironi dhe shtypni M . Ndërsa bëj shënime për veten time gjatë gjithë kohës dhe më pëlqen të fus ndarës kapitujsh, e përdor këtë shkurtore gjatë gjithë kohës. Vini re se shtypja e Control ' (apostrof) do t'ju kalojë te shënuesi tjetër, i cili është shumë i dobishëm kur përpiqeni të pastroni të gjitha shënimet tuaja në fund!

Mirë, një tjetër sepse 13 është me fat:

13. Dua të aktivizoj/çaktivizoj audion kur jam duke parë videoklipe: Mbajeni Shift dhe shtypni S .

Mendimet përfundimtare

Çdo shkurtore në këtë artikull mund të gjendet në shkurtoren përfundimtare për shkurtoret e Final Cut Pro: Lista e shkurtoreve të tastierës së Apple e cila është e disponueshme në internet këtu.

Dhe çdo shkurtore që diskutova mund të gjendet brenda vetë Final Cut Pro duke zgjedhur Menyja Final Cut Pro , duke zgjedhur Commands , dhe më pas Customize . Editori i komandave që shfaqet jo vetëm që tregon një listë të plotë të çdo komande të mundshme në Final Cut Pro, por edhe shkurtoren e tastierës nëse ka një të tillë.

Brenda komandës Redaktues , mund të ndryshoni cilindo nga shkurtoret e paracaktuara që ofron Final Cut Pro në një kombinim të tasteve që preferoni dhe madje mund të krijoni shkurtore të reja për komandat që nuk i kanë ato.

Duke përfshirë Editori i komandave në Final Cut Pro, besoj se Apple po dërgon një mesazh të qartë: shkurtoret e tastierës nuk janë vetëm të dobishme, por do të bëhen një pjesë gjithnjë e më e rëndësishme e rrjedhës suaj të punës ndërsa përparoni si redaktues.

Nuk mund të pajtoheshim më shumë. Sa herë që e gjeni veten duke bërë diçka pa pushim në Final Cut Pro, merrni një sekondë dhe mendoni nëse ia vlen të kërkoni një shkurtore në Command Editor . Do të zgjasë një minutë, por dhimbja që kursen do ta shlyejë atë kohë më shpejt se sa mund ta mendoni.

Duke folur për dhimbjen, ju lutem mos hezitoni të më njoftoni nëse ky artikull ju ka ndihmuar ose nëse keni sugjerime për ta përmirësuar atë. Të gjitha komentet – veçanërisht kritikat konstruktive, si p.sh. të më bëni të ditur se kam shkruar gabim një shkurtore (!) – janë të dobishme për mua dhe kolegët tanë redaktorë.

Dhe nëse keni Detyrat tuaja të vështira të bezdisshme të rastësishme që papritmas bëhen më të lehta me një shkurtore , ju lutemi na jepni një shënim! Faleminderit.

Command-Z

Shkurtoret më të mira për importimin e pamjeve në kronologjinë tuaj

Kur jeni duke parë pamjet në Shfletuesin (pjesa e ekranit Final Cut Pro që tregon të gjitha pamjet tuaja të papërpunuara) për të gjetur klipet që dëshironi të shtoni në kronologjinë tuaj, mund të shtypni shkronjën I në çdo kohë për të shënuar një pikë fillestare (në) për një klipi që dëshironi të përdorni në vijën tuaj kohore. Shtypja e shkronjës O do të shënojë pikën përkatëse të fundit (jashtë).

Shëno një pikë I
Shëno një pikë O

Pasi të keni pikat tuaja In dhe Jashtë shënuan zonën ndërmjet ato përvijohen me vijë të verdhë. Mund të klikoni kudo brenda asaj zone dhe të tërhiqni këtë pjesë të klipit në afatin tuaj kohor.

Por ajo që është e mrekullueshme në lidhje me shkurtoret I dhe O është se ju mund t'i përdorni ato në çdo kohë, kudo.

Ndoshta po shikoni disa pamje në Shfletuesin dhe mendoni "Dua ta nis klipin tim këtu" kështu që shtypni I . Më pas, pasi keni parë 10 sekondat e ardhshme të filmimit, kuptoni se aktori kollitej, ose rrahte vijën, kështu që dëshironi që klipi juaj të fillojë… tani. Thjesht shtypni përsëri I dhe pika In zhvendoset aty ku jeni kur shtypni I .

Mund të punoni edhe mbrapsht. Ndoshta e dini se ku dëshironi të përfundojë klipi, kështu që shtypni O atje, pastaj kaloni prapa në klip duke kërkuar të gjeni një pikë të mirë In . Kur ta bëni këtë, thjesht shtypni I dhe jeni gati ta tërhiqni atë klip në kronologjinë tuaj.

Më në fund, I dhe O punojnë në klipe tashmë në kronologjinë tuaj. Për shembull, mund të fshini një përzgjedhje të një klipi duke vendosur pikat In dhe Jashtë dhe duke shtypur Fshi . Dhe mund të zhvendosni një pjesë të një klipi duke shënuar pikat In dhe Jashtë , më pas duke e zvarritur atë seksion kudo që dëshironi të shkojë.

Dy shkurtoret e mia të preferuara të fundit për t'i përdorur kur kërkojmë nëpër filmimet tuaja dhe tastin F , i cili shënon një klip si E preferuar dhe E i cili shton klipin në fund të kronologjisë tuaj.

Shëno një klip si të preferuar F
Fut një klip në fundi i kronologjisë tuaj E

Shënimi i një klipi si të preferuar : Në çdo klip, ose pjesë e një klipi të shënuar me pika I dhe O , mund të shtypni F dhe do të etiketohet si E preferuara . Ju mund t'i gjeni shpejt të gjitha klipet tuaja të preferuara duke ndryshuar menunë kërcyese Filter (treguar në pamjen e ekranit më poshtë) në krye të shfletuesit nga "Të gjitha klipet" në "Të preferuarat".

Klipet e preferuara mund të jenë të dobishme kur jeni duke parë filmime, shikoni diçka që ju bie në sy, por nuk e dini se ku saktësisht do t'i përdorni. Kur kjo ndodh,thjesht shënoni pikat tuaja I dhe O , shtypni F, dhe më vonë mund ta gjeni atë klip shpejt në Të preferuarat .

Shtimi i një klipi në fund të kronologjisë suaj: Nëse shtypni E kur jeni në një klip, ose një pjesë të klipit të shënuar me In dhe Nga pikat , klipi do të teleportohet deri në fund të afatit kohor.

Kjo mund ta bëjë shumë më të shpejtë shtimin e pamjeve të reja në kronologjinë tuaj, veçanërisht kur pamjet janë tashmë në rend kronologjik – thjesht mund të shikoni, të shënoni In dhe Jashtë pikë, shtypni E dhe vazhdoni pa një shtytje të mausit.

Shkurtoret më të mira për lundrimin në vijën kohore

Lëvizja shpejt në vijën kohore mund të përshpejtojë vërtet modifikimet tuaja, duke ju ndihmuar të kryeni punën tuaj më shpejt, ose thjesht të zbatoni të gjitha ato ide që kishit para se t'i harroni ato.

Gjëja e parë që duhet të dini është se si të Zmadhoni brenda dhe jashtë afatit kohor shpejt. Për ta bërë këtë, provoni këto shkurtore:

Zmadhoni vijën kohore Command +
Zvogëlimi i vijës kohore Komanda –

Shift-Z është gjithashtu një shkurtore e dobishme kur doni të shihni pamjen e madhe, sepse zmadhoni në çast afatin tuaj kohor në të gjithë gjatësinë e saj. Unë e përdor këtë gjatë gjithë kohës për të parë shpejt se ku dua të punoj dhe më pas Zmadhoni prej andej duke përdorur sa më sipërshkurtoret.

Zmadhoni deri në fund vijën tuaj kohore: Shift-Z

Përndryshe, shkurtoret e mëposhtme ju dërgojnë drejt në fillim ose në fund të kronologjisë tuaj:

Lëvizni në fillim të vijës tuaj kohore Fn Shigjeta majtas
Lëviz në fund të vijës kohore Fn Shigjeta djathtas

Më në fund, zakonisht më duket e dobishme të fus një hapësirë ​​boshe për të më ndihmuar të organizoj kronologjinë time. Ndoshta do të përfundoj duke i fshirë ato, por të kem një boshllëk aty-këtu mund të më ndihmojë të shoh seksionet e ndryshme të filmit tim ose thjesht të kujtoj se ku duhet të shtoj disa pamje. Për të futur tre sekonda hapësirë ​​boshe kudo që të jetë skimmer juaj, thjesht shtypni Opsioni W .

Fut pak hapësirë ​​bosh në kronologjinë tuaj Opsioni-W

Shkurtoret themelore (por thelbësore) të redaktimit

Kur redaktoni në afatin kohor Final Cut Pro, ka disa mjetet themelore që mund të aksesohen përmes menysë rënëse Mjetet , e vendosur aty ku tregon shigjeta e kuqe në pamjen e mëposhtme të ekranit. Ndërsa menyja ju jep akses në të gjitha mjetet, secili mund të aksesohet gjithashtu vetëm duke shtypur shkronjën e treguar në të djathtë të secilit mjet.

Ndërsa të gjitha shkurtoret e mjetit tregohen në pamjen e mësipërme, për hir të plotësisë më poshtë janë shkurtoret për mjetet më të përdorura:

Zgjidhni A
Trim T
Blade B

Vini re se mjeti Zgjidh është mjeti i parazgjedhur dhe mjeti që ju do të dëshirojë të rizgjedhë pasi të përdorë ndonjë nga mjetet e tjera. Dështimi për ta bërë këtë mund të rezultojë në shumë prerje aksidentale (nëse keni zgjedhur mjetin Blade ) ose prerje të panevojshme (nëse keni zgjedhur mjetin Trim )!

Por meqenëse prerja e klipeve është një dukuri e zakonshme në redaktim, përpiquni të mbani mend shkurtoren e mëposhtme për të prerë një videoklip menjëherë.

Me këtë shkurtore, nuk ka nevojë të shtypni B për të aktivizuar mjetin Blade , klikoni për të bërë prerjen dhe më pas shtypni A për t'u kthyer te mjeti Zgjedhësi . Thjesht shtypni Command-B dhe një prerje do të shfaqet në videon tuaj kudo që të jetë skimer juaj. Nëse dëshironi të shkurtoni edhe audion, mbani të shtypur tastin Shift kur shtypni Command-B .

Për të bërë një prerje video në fluturim Command-B
Për të bërë një prerje të të gjitha klipeve (përfshirë audion) Shift-Command-B

Tani, së bashku me prerjet, Prerja e klipeve është buka dhe gjalpi i redaktimit. Në përgjithësi, ju e bëni këtë në Final Cut Pro duke klikuar në njërën anë të një klipi dhe duke zvarritur dorezën e verdhë në një drejtim ose në tjetrin derisa të gjeni vendin ku dëshironi që klipi të fillojë ose të përfundojë.

Por ka një mënyrë shumë më të saktë për ta bërë këtë me shkurtoret e tastierës dhe ndërsa kam turp ta pranoj se nuk e dija për (fjalë për fjalë) vite, po ju them këtë sepse dua që ju ta dini ato sa më shpejt që të jetë e mundur!

Nëse klikoni në skajin e një klipi për ta theksuar atë, atëherë mund të shtypni tastin presje për të shtyrë skajin e atij klipi vetëm një kornizë në majtas ose shtypni tastin periudha për ta shtyrë atë vetëm një kornizë në të djathtë.

Nuk mund të jesh më i saktë se një kornizë dhe çdo redaktues me përvojë do t'ju thotë se prerja e duhur mund të jetë çështje e një ose dy kornizave.

( Vite më parë, në një klasë filmi - përpara se të mësoja për rregullimin e shkurtimeve të një kornize në një kohë - instruktori im po kritikonte modifikimin tim para gjithë klasës dhe gjithçka që dëgjova për pesë minuta ishte ose: "Pak korniza shumë shpejt" dhe më pas një zhurmë, ose "Pak korniza shumë vonë" dhe më pas një rënkim. Shkova tek ai pas orës së mësimit dhe ankova se sa e vështirë ishte të bëja prerjen ashtu siç duhet me tastierën time. Ai u përgjigj: "Mësoni për presjen dhe pikën" dhe më pas rënkoi.)

Një gjë tjetër: nëse e dini se keni shumë për të shkurtuar përpara se të arrini në pikën, do t'ju duhet niveli i saktësisë kornizë për kornizë, mund të mbani Tasti Shift ndërsa shtypni tastet presje ose periudha dhe shkurtimi juaj do të lëvizë dhjetë korniza me çdo shtypje.

Prisni një kapëse një kornizë në tëmajtas ,
Prisni një kapëse një kornizë në të djathtë .
Pritni një klip 10 korniza në të majtë Shift ,
Prini një klip 10 korniza në djathtas Shift .

Shkurtoret më të mira për t'u përdorur kur luani videon tuaj

Redaktimi ka të bëjë po aq duke parë teksa po merr vendime për prerjen ose zvogëlimin. Duhet të shohim se si funksionon një prerje, ose të kuptojmë nëse një foto e veçantë është shumë e gjatë, ose thjesht të shohim nëse titulli që keni vendosur në ekran zgjat mjaftueshëm.

( Këshillë profesionale: Një rregull i mirë i përgjithshëm për caktimin e kohëzgjatjes së çdo teksti në ekran është që ai duhet të qëndrojë në ekran për 1,5 herë më shumë se koha që ju nevojitet për ta lexuar. )

Për shkak se po e luajmë filmin tonë po aq sa po e modifikojmë, njohja e shkurtoreve të tastierës për riprodhimin mund të jetë po aq kritike për modifikimin efikas.

Nëma e të gjitha shkurtoreve të luajtjes është Spacebar . Duke e shtypur një herë, filmi fillon të luhet në Shikuesin tuaj. Shtypja përsëri e ndalon atë. Është kaq e thjeshtë.

Për të filluar dhe ndaluar luajtjen Space Bar

Për pak më shumë kontroll mbi riprodhimin, butonat J, K dhe L (të cilët tashmë janë në një rresht mu nën gishtat tuaj në një pozicion normal të shtypjes) janë shkurtore të tastierës jashtëzakonisht të fuqishme.

J do të luajë videon tuajmbrapa nga kudo që është skimmer juaj, L do ta luajë përpara dhe K do ta ndalojë. Për shembull, nëse e vendosni skimerin tuaj pranë një modifikimi, thjesht duke shtypur butonat J dhe L pa pushim, mund të shikoni se sa mirë funksionon një prerje aq herë sa ju nevojitet.

Për më tepër, nëse mbani J dhe K në të njëjtën kohë, videoja juaj do të luhet mbrapsht me shpejtësi ½. Po kështu, mbajtja e K dhe L në të njëjtën kohë do ta luajë atë përpara me shpejtësi ½.

Dhe, duke shtypur J dy herë do të luajë videon tuaj prapa me shpejtësi 2x, ndërsa shtypja e L dy herë do ta luajë atë përpara me shpejtësi 2x. Ju gjithashtu mund të shtypni njërin nga tastiet tre herë dhe filmi juaj do të luhet me shpejtësi 4x dhe kush e di se sa mund të vazhdojë ky shumëzim. Asnjëherë nuk kam provuar të shtyp asnjërin nga tastat më shumë se 3 herë, sepse luajtja e videos në 2x është tashmë mjaft e shpejtë për mua.

Luaj videon tënde mbrapsht J
Ndalo riprodhimin e videos K
Luaj videon tënde përpara L
Luaj videon tënde mbrapsht me shpejtësi ½ Mbaje J + K
Luaj videon tënde përpara me shpejtësi ½ Mbajeni K + L
Luaj videon mbrapsht me shpejtësi 2x Trokit dy herë J
Luaj videon tënde përpara me shpejtësi 2x Trokitni L dy herë

Duke pasur parasysh kontrollin mbi të dyja drejtimin

Unë jam Cathy Daniels, një eksperte në Adobe Illustrator. Unë e kam përdorur softuerin që nga versioni 2.0 dhe kam krijuar mësime për të që nga viti 2003. Blogu im është një nga destinacionet më të njohura në ueb për njerëzit që duan të mësojnë Illustrator. Përveç punës sime si blogere, unë jam gjithashtu një autor dhe një dizajner grafik.