3 брзи начини за поништување и повторување во Procreate

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

За отповикување во Procreate, допрете на вашето платно со два прста. За да направите повторно во Procreate, допрете го вашето платно со три прста. За брзо враќање или повторување на повеќе дејства, наместо да допирате со два или три прста, држете ги притиснато за да ги завршите овие дејства брзо.

Јас сум Керолин и го користам Procreate за да го водам мојот бизнис со дигитална илустрација повеќе од три години. Ова значи дека трошам часови по часови секој ден создавајќи уметнички дела рачно, така што сум многу запознаен со алатката за враќање/повторување.

Постојат неколку различни варијации што можете да ги користите кога ги користите овие алатки кои можат да примат секакви потреби може да имате кога одите напред-назад во апликацијата Procreate. Денеска ќе ви ги покажам вашите опции и како да ги користите.

Клучни совети

  • Постојат три начини за поништување и повторување.
  • Ова е најбрзиот начин за бришење на вашите најнови дејства.
  • Можете да ги вратите или повторно да ги вратите дејствата што се завршени во живо платно.

3 начини за отповикување и повторување во Procreate

Постојат три варијации што можете да ги користите на апликацијата Procreate кога станува збор за поништување и повторување на различни потези и дејства во платно. Ова наскоро ќе стане дел од вашиот процес и нема ни да забележите дека го правите тоа бидејќи ќе стане рефлекс!

Метод 1: Допрете

Првиот метод е убедливо најголем најчесто користен метод и според мое мислење, најдобра опција. Ова даваимате целосна контрола и можете да го видите секој чекор како што се случува. Еве чекор-по-чекор за тоа како да го користите:

Врати – Со помош на два прста, допрете го вашиот платно екран. Ова ќе го поништи вашето последно дејство. Може да продолжите да допирате онолку пати колку што ви треба за да ги избришете вашите претходни дејства. Продолжете да чукате со два прста додека не се вратите назад колку што е потребно.

Повтори – Користејќи три прста, допрете го платниот екран. Ова ќе го повтори последното дејство што сте го отповикале. Може да продолжите да допирате онолку пати колку што ви треба за да ги повторите претходните дејства што сакате да ги вратите.

Сликите од екранот се направени од Procreate на iPadOS 15.5

Метод 2: Допрете & засилувач; Држете

Овој метод ви овозможува континуирано враќање и повторување. Ова се смета за брз метод бидејќи работи толку брзо. Ова е одличен начин да вратите многу активности со многу брзо темпо. Меѓутоа, за мене, оваа опција е пребрза бидејќи секогаш ја губам контролата и се враќам предалеку.

Врати – Користејќи два прста, допрете и задржете на вашиот платно екран. Ова ќе продолжи да ги поништува дејствата додека не го ослободите задржувањето.

Повтори – Користејќи три прсти, допрете и задржете на платното платно. Ова ќе продолжи да ги повторува претходните дејства додека не го ослободите задржувањето.

Сликите од екранот се направени од Procreate на iPadOS 15.5

Метод 3: Икона со стрелка

Користење наИконата со стрелка е најрачниот начин за поништување или повторување на дејство. Ова може да работи подобро за вас ако се мачите со екран на допир или едноставно претпочитате да имате визуелно копче на кое ќе се потпрете.

Врати – Допрете на стрелката што покажува лево на дното од страничната лента . Ова ќе го поништи вашето последно дејство и може да се повтори онолку пати колку што е потребно.

Повтори – Допрете на стрелката што покажува десно на дното на вашата странична лента. Ова ќе го повтори вашето последно дејство и ќе може да се повтори онолку пати колку што е потребно.

Сликите од екранот се направени од Procreate на iPadOS 15.5

Ако претпочитате видеа над пишаниот збор, можете да гледате упатство за Procreate за чекор-по-чекор за овој процес.

Pro Совет : Откако ќе го затворите вашето платно, ќе не можете да вратите или повторно да ги вратите дејствата во вашето платно.

Со затворање на платното кога се враќате во вашата галерија Procreate, вашиот тековен проект се зачувува и се губи сета способност за враќање назад. Затоа, секогаш уверувајте се дека вашиот напредок е токму онаму каде што сакате да биде пред да заминете од проект.

ЧПП

Еве некои од најчесто поставуваните прашања во врска со поништувањето и повторното извршување во Procreate.

Како да се повтори во Procreate Pocket?

За да вратите или повторно да направите во Procreate Pocket, можете да ги користите методите 1 и 2 погоре бидејќи функцијата за допирање е достапна на апликацијата за iPhone. Меѓутоа, настраничната лента во Procreate Pocket нема икона со стрелка за поништување или повторување, така што не можете да го користите методот 3.

Зошто Procreate redo не работи?

Единствената причина зошто функцијата за враќање или повторување нема да работи на Procreate е тоа што сте го затвориле вашето платно. Откако ќе го затворите вашето платно, сите дејства се зацврстуваат, вашиот напредок е зачуван и може повеќе да се враќате наназад.

Како да се вратите во Procreate with Apple Pencil?

Кога го користите вашиот Apple Pencil, можете да го користите методот 3 како што е прикажано погоре. Можете да го користите вашиот Apple Pencil за да допрете на иконата со стрелка за поништување или повторување на дното од страничната лента во Procreate.

Како да го вратите враќањето во Procreate?

Едноставно, повторете! Ако случајно ги промените вашите дејства и се вратите предалеку, едноставно повторете го дејството со допир со три прста или со избирање на иконата со стрелка за повторување на долниот дел од вашата странична лента во Procreate.

Дали има копче за враќање во Procreate ?

Да! Користете ја иконата со стрелка со лева страна што се наоѓа на дното од страничната лента на Procreate. Ова ќе ја промени вашата акција.

Заклучок

Оваа алатка е клучен дел од вашето знаење за Procreate и штом ќе го пронајдете методот кој најдобро функционира за вас, гарантирам дека ќе го користите ова цело време . Тоа е суштинска функција на апликацијата Procreate и јас би бил изгубен без неа.

Сепак, има ограничувања на оваа алатка, па затоа е важно да се запознаете со неаисто така. Препорачувам да поминете некое време експериментирајќи на примерок од платно со оваа функција додека не се чувствувате удобно со неа.

Кој метод најдобро функционира за вас? Оставете коментар подолу со вашиот одговор како што би сакал да слушнам од вас.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.