3 лесни начини за правење стрип панели во PaintTool SAI

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Дигиталните стрипови се сите бесни деновиве, со Webtoons и други веб-страници за дигитални медиуми кои експлодираат во популарност. Ако сакате да направите стрип, првото нешто што ќе треба да направите е да ги планирате вашите панели.

За среќа, правењето стрип панели во PaintTool SAI е лесно со помош на Мрежата за перспектива со две точки , Layer > Outline и Режим на цртање права линија .

Моето име е Елијана. Имам диплома за ликовни уметности во илустрација и користам PaintTool SAI повеќе од седум години. Објавив различни веб-тонови во текот на изминатите седум години, од акција до драма и повеќе, од кои сите беа направени во PaintTool SAI.

Во овој пост, ќе ви покажам како да направите стрип панели во PaintTool SAI користејќи ја Мрежата за перспектива со две точки , слој > преглед и Режим за цртање права линија .

Ајде да влеземе во него!

Key Takeaways

  • PaintTool SAI нема карактеристика на природен водич како Photoshop.
  • Можете да ја користите 2 VP Perspective Grid за да креирате водичи за вашите комични мрежи.
  • Кликнете со десното копче на вашиот слој на мрежа за перспектива во менито на слоеви и отворете Својство за да додадете поделби на вашата перспективна мрежа.
  • Изберете Линија во паѓачкото мени Snap за вашите линии да се прикачат на водичите на вашата перспективна мрежа.
  • Користете го режимот на цртање права линија за да цртате прави линии со слободна рака.

Метод 1: Направете стрипПанели кои користат решетка за перспектива со две точки

Бидејќи PaintTool SAI нема можност да поставува водичи или да исчисти линии како во Photoshop или Illustrator, не е најлесно да се прават стрип панели со конзистентна ширина на границите. Сепак, можеме да симулираме водичи со користење на Мрежа за перспектива со две точки .

Забелешка: ова не е упатство за тоа како да се прават прави линии во PaintTool SAI. Ако сакате да научите како да правите прави линии, проверете го мојот пост „Како да цртате прави линии во PaintTool SAI“.

Следете ги чекорите подолу за да креирате стрип панели користејќи ја Мрежата за перспектива со две точки .

Чекор 1: Отворете го вашиот документ во PaintTool SAI.

Чекор 2: Кликнете на иконата за владетел за перспектива во панелот слој .

Чекор 3: Изберете Нова 2 VP мрежа за перспектива .

Вашата мрежа за перспектива сега ќе се појави на вашето платно.

Чекор 4: Држете Ctrl и кликнете и повлечете ги аглите на решетката за да ја прикачите на страните на вашето платно.

Чекор 5: Кликнете со десното копче на Perspective Grid Ruler во менито на слојот и изберете Својство .

Чекор 6: Во полињата Поделба за оската G и Поделба за оската Б внесете вредност од 1-100.

За овој пример, ќе ја користам вредноста 15 за секое поле.

Чекор 7: Кликнете OK или притиснете Enter на вашиоттастатура.

Сега ќе видите дека вашата перспективна мрежа ги додаде поделбите како што се внесени. Ќе ги користиме овие мрежни поделби за да ги планираме нашите панели.

Чекор 8: Кликнете Snap и изберете Line од паѓачкото мени .

Вашите линии сега ќе се прикачат на линиите на оската G и B кога ќе се нацртаат.

Чекор 9: Кликнете на Молив алатка, изберете Црно на тркалото за боја и изберете ја големината на четката. За овој пример, користам 16px.

Чекор 10: Нацртајте! Сега можете да ги планирате вашите панели по желба. Ако сакате да креирате панели кои не се квадратни, едноставно префрлете го Snap назад на Никој .

Чекор 11: Кликнете полето во панелот со слоеви за да ја скриете вашата мрежа.

Уживајте!

Метод 2: Креирајте стрип панели во PaintTool SAI користејќи Layer > Преглед

Кажете дека веќе имате нацртани неколку стрип панели, но би сакале лесен начин да ги нацртате. Можете да го направите тоа со неколку кликања користејќи Слој > Преглед . Еве како:

Чекор 1: Отворете го вашиот документ во PaintTool SAI.

Чекор 2: Изберете ги вашите слоеви со вашиот стрип панел во менито за слоеви. За овој пример, ќе додадам контури на горните 3 панели во мојот документ.

Чекор 3: Кликнете Слој во горното мени и изберете Приказ . Ова ќе го отвори Outline дијалогот .

Во менито Outline , ќе видите неколку опции зауредете го потегот на вашиот преглед.

  • Користејќи го лизгачот Width , можете лесно да манипулирате со ширината на вашиот преглед
  • Користејќи го Позиција опции, можете да изберете каде ќе се применува вашиот преглед. Можете да го примените вашиот преглед на Внатре, центар, или Надвор од избраните пиксели.
  • Проверете го Примени и на рабовите на платно за да се примени удар на рабовите на платното.
  • Проверете го полето Ажурирај го прегледот додека се менува лизгачот за да видите преглед во живо на вашите контури.

За овој пример, ќе ги користам опциите Ширина и Позиција.

Чекор 4: Кликнете на опцијата Надвор за да ја примените вашата контура околу надворешната страна на вашиот стрип панел.

Чекор 5: Користејќи го лизгачот width , прилагодете ја ширината на вашиот преглед по желба. Ќе можете да гледате преглед во живо на вашите уредувања ако е означено полето Преглед . За овој пример, ја поставувам мојата ширина на 20.

Откако вашиот преглед ќе ја достигне ширината што ја сакате, притиснете OK .

Повторете додека не се исцртаат сите ваши стрип панели.

Уживајте!

Метод 3: Направете стрип панели користејќи режим на права линија

Ако сакате начин за слободна рака стрип панели во PaintTool SAI, можете да направите па со Режим на права линија . Еве како:

Чекор 1: Отворете го PaintTool SAI.

Чекор2: Кликнете на иконата Режим на права линија .

Чекор 3: Кликнете и повлечете за да ги направите вашите линии. Држете Shift додека ги цртате вашите линии за да направите прави вертикални и хоризонтални линии.

Повторете по желба.

Завршни мисли

Да се ​​прават стрип панели во PaintTool SAI е лесно со користење на Мрежата за перспектива со две точки , слој > Преглед и Режим на цртање права линија .

Мрежата за перспектива со две точки е најдобрата опција за создавање стрипови на симулирана мрежа, додека Layer > Outline лесно ги опишува претходно постоечките уметнички дела. Ако барате попричински пристап, режимот за цртање права линија е најдобрата опција за креирање стрип панели со слободна рака

Изработката на стрип панели е првиот чекор за создавање на вашето следно дело на секвенцијална уметност. Забавувајте се со експериментирање за да откриете кој пристап е најдобар за вашиот работен тек.

Кој метод за креирање стрип панели во PaintTool SAI најмногу ви се допадна? Како испадна вашиот стрип? Дозволете ми да знам во коментарите подолу!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.