Каде е алатката Quick Shape во Procreate (Како да се користи)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Алатката Quick Shape на Procreate се активира кога ќе нацртате линија или облик и ќе ја држите притиснато. Откако ќе се создаде вашата форма, допрете го табулаторот Уреди форма на горниот дел од вашето платно. Во зависност од тоа каква форма сте создале, ќе можете да ја измените овде.

Јас сум Керолин и ја користам оваа алатка повеќе од три години во мојот бизнис со дигитални илустрации за да создадам остри, симетрични форми во рок од неколку секунди. Оваа алатка ми овозможува лесно да менувам рачно цртана работа и професионален графички дизајн.

Оваа алатка навистина е сон на дизајнерот и може да ја подигне вашата работа на друго ниво. Ви треба малку време да се запознаете со него и да научите за сите негови поставки и функции за да можете да го искористите максимумот. Денес, ќе ви покажам како.

Каде е алатката Quick Shape во Procreate

Оваа алатка е малку магичен трик. Мора да креирате форма за да се појави лентата со алатки Quick Shape. Кога ќе се појави, ќе биде во центарот на вашето платно, нагоре директно под банерот за главните поставки на Procreate.

Во зависност од тоа која форма ќе ја креирате, ќе добиете поинаков избор за избор. Подолу избрав три вообичаени типови форми што можете да ги користите, за да можете да видите какви опции ќе се појават и каде.

Polyline

За која било форма што е малку апстрактна, не дефинирана со страни, или со отворен крај,ќе ја добиете опцијата Polyline . Ова ви овозможува да ја земете вашата оригинална форма и да ги редефинирате линиите да бидат јасни и остри, да изгледаат повеќе механички отколку органски.

Круг

Кога цртате кружна форма, ќе имате опција да ја преобразите вашата форма во симетричен круг, елипса или овална форма.

Триаголник

Кога ќе нацртате тристрана форма како триаголник, ќе имате три опции. Можете да изберете да ја преобразите вашата форма во форма на триаголник, четириаголник или полилин.

Квадрат

Кога ќе нацртате четиристрана форма како квадрат или правоаголник, ќе има четири опции за избор. Можете да ја преобразите вашата форма во правоаголник, четириаголник, квадрат или полилиниска форма.

Линија

Кога ќе нацртате една поврзана права линија, ќе ја имате опцијата Линија . Ова создава совршено права, механичка линија во насоката во која сте ја нацртале.

Како да ја користите алатката Quick Shape Tool

Оваа алатка е многу лесна и брза за употреба откако ќе ја добиете висат од тоа. Следете го чекор-по-чекор подолу за да започнете да експериментирате со оваа алатка додека не ја добиете формата што ја сакате. Можете да го повторите овој метод онолку пати колку што е потребно.

Чекор 1: Со помош на прстот или иглата, нацртајте ја контурата на посакуваната форма. Откако ќе го направите ова, продолжете да ја држите вашата форма додека не се преврти во симетрична форма. Ова треба да трае околу1-2 секунди.

Забелешка: Procreate автоматски ќе препознае каква форма сте создале и ќе се појави на горниот дел од екранот откако ќе го ослободите задржувањето.

Чекор 2: Откако ќе го завршите првиот чекор, отпуштете го задржувањето. Сега ќе се појави мало јазиче во горниот центар на вашето платно што вели Уреди форма . Допрете на ова.

Вашите опции за форма сега ќе се појават на врвот на вашето платно. Можете да допрете на секоја опција за облик за да видите која сакате да ја користите. Откако ќе изберете, допрете каде било надвор од вашата форма на екранот и таа ќе ја затвори алатката Quick Shape.

Забелешка: Сега можете да ја користите алатката „Transform“ ( икона со стрелка) за поместување на вашата форма околу платното. Можете исто така да го дуплирате, да ја промените големината, да го превртите или да го пополните ако сакате.

Брза кратенка на алатката

Ако барате побрза, поедноставена начин на користење на оваа алатка, не барајте понатаму. Сепак, постои кратенка, таа не ви дава толку голема контрола или опции за исходот на вашата форма. Но, ако брзате, обидете се со овој метод:

Чекор 1: Со помош на прстот или иглата, нацртајте ја контурата на посакуваната форма. Откако ќе го направите ова, продолжете да ја држите вашата форма додека не се преврти во симетрична форма. Ова треба да трае околу 1-2 секунди.

Чекор 2: Задржувајќи го задржувањето, користете го другиот прст за да допрете на екранот. Вашата форма ќе се преврти на симетричнаверзија на обликот што сте го создале. Држете го ова додека не сте задоволни со големината.

Чекор 3: Мора да го ослободите првиот прст пред да го ослободите држењето на вториот прст. Ако не го направите ова, вашата форма ќе се врати во првобитната форма и ќе ја изгубите симетричната форма што сте ја избрале.

Корисни белешки за Quick Shape Tool

Не можете да ја користите оваа алатка за органски форми. Автоматски ќе биде стандардно во форма на полилинија. На пример, ако нацртам облик на љубовно срце и ја користам алатката Quick Shape, тоа нема да го трансформира моето љубовно срце во симетрична форма. Наместо тоа, органската форма ќе ја препознае како полилинија.

Кога ќе ја нацртате вашата форма и ќе ја држите притиснато 2 секунди за да ја добиете вашата механичка форма, можете да ја прилагодите големината и аголот на истата со влечење навнатре или нанадвор на вашето платно.

Ако барате совршена симетрија, погрижете се да ја затворите формата пред да ја користите алатката Quick Shape. Ова значи да бидете сигурни дека сите линии се допираат и поврзани и дека нема видливи празнини во формата на контурите.

Procreate создаде серија корисни видео упатства на YouTube и ми беше многу корисна алатката Quick Shape кога Јас учев. Еве добар пример:

ЧПП

Одговорив на мал избор од вашите најчесто поставувани прашања за алатката Quick Shape подолу:

Како да додадете форми воПрокреирај џеб?

Одлични вести, корисници на Procreate Pocket. Можете да го користите истиот метод погоре за да креирате форми во Procreate Pocket користејќи ја алатката Quick Shape.

Како да вклучите брза форма во Procreate?

Едноставно следете го првиот чекор наведен погоре. Нацртајте ја вашата форма и држете ја на вашето платно. Лентата со алатки Quick Shape ќе се појави во горниот центар на вашето платно.

Како да ја уредите формата по цртањето во Procreate?

Откако рачно ќе ја нацртате вашата форма, држете го платното за да ја активирате алатката Quick Shape. Откако ќе ја креирате посакуваната форма, ќе можете да ја изберете и да ја уредите потоа. Ќе можете да ја уредувате големината, обликот, положбата и бојата на обликот.

Како да го исклучите брзиот облик во Procreate?

Понекогаш оваа алатка може да ви застане на патот ако не е она што го барате. Можете привремено да ја оневозможите оваа функција во вашите Preferences во Procreate. Осигурајте се дека преклопникот е исклучен под насловот Quick Shape во Контроли со гестови .

Како да ја вратите брзата форма во Procreate?

Можете лесно да се вратите назад или да ја вратите грешката во Procreate со допирање на екранот со два прста или со кликнување на иконата со стрелката Врати лево од вашето платно. Алтернативно, можете само да го избришете целиот слој ако обликот е изолиран во сопствен слој.

Заклучок

Лично, ја обожавам алатката Quick Shape. Сакам да имам опција закреирајте и манипулирајте со совршени кругови, ромбоиди и обрасци. Можете да создадете некои навистина прекрасни работи со оваа алатка и таа е неверојатно корисна за проекти за графички дизајн.

Потрошете неколку минути на Procreate истражувајќи ја оваа алатка ако сакате да ја доведете вашата експертиза на следното ниво. Ова дури може да ви овозможи да го проширите вашиот сет на вештини и да отворите нови можности за себе и за вашите уметнички дела.

Дали имате некои корисни совети за користење на алатката Quick Shape? Споделете подолу во коментарите за да научиме еден од друг.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.