Si të shtoni Bleed në Adobe Illustrator

  • Shperndaje Kete
Cathy Daniels

Më vjen mirë që po e bëni këtë pyetje sot që të mos bëni një gabim kaq të pakujdesshëm si unë.

Shtimi i gjakderdhjeve në veprën tuaj të artit nuk është vetëm përgjegjësi e shtypshkronjës, por është edhe e juaja. Nuk mund t'i fajësoni ata për prerje të keqe, sepse keni harruar të shtoni gjakderdhje. Epo, unë po flas për veten time. Të gjithë mësojmë nga përvoja, apo jo?

Sapo dërgova një fletushka eventi për të printuar, 3000 kopje dhe kur mora veprën e artit, vura re se disa shkronja pranë skajeve ishin pak të prera. Kur u ktheva te skedari Ai, kuptova se harrova të shtoja gjakderdhjet.

Mësim i madh!

Që atëherë, print = add bleed është formula në kokën time sa herë që kam një projekt që duhet të printohet.

Në këtë tutorial, do të mësoni se çfarë janë gjakderdhjet, pse përdorni gjakderdhje dhe si t'i shtoni ato në Adobe Illustrator.

Le të zhytemi!

Çfarë janë gjakderdhjet & Pse duhet t'i përdorni ato?

Le të jemi me imagjinatë. Bleed është mbrojtësi i skajeve tuaja të kartonit. Përdoret më së shpeshti kur duhet të printoni një version PDF të dizajnit tuaj.

Siç mund ta shihni, gjakderdhja është kufiri i kuq rreth tabelës suaj artistike.

Edhe pse dizajni juaj është brenda tabelës artistike, kur e printoni atë, një pjesë e skajeve mund të jetë ende e prerë. Gjakderdhjet mund të parandalojnë prerjen e veprës së vërtetë të artit sepse ato do të priten në vend të skajeve të tabelës së artit, kështu që mbron dizajnin tuaj.

2 Mënyra për të shtuar Bleeds nëIllustrator

Shënim: të gjitha pamjet e ekranit nga ky tutorial janë marrë nga versioni Mac Adobe Illustrator CC 2021. Windows ose versione të tjera mund të duken ndryshe. Përdoruesit e Windows ndryshojnë tastin Command Ctrl .

Mund të konfiguroni gjakderdhjet kur krijoni një dokument të ri ose t'i shtoni ato në një vepër arti ekzistuese. Në mënyrë ideale, nëse tashmë e dini se është një dizajn printimi, duhet ta konfiguroni kur krijoni një dokument të ri. Por nëse keni harruar vërtet, ka edhe një zgjidhje.

Shtimi i "bleeds" në një dokument të ri

Hapi 1: Hapni Adobe Illustrator dhe krijoni një dokument të ri. Shkoni te menyja kryesore dhe zgjidhni Skedari > I ri ose përdorni shkurtoren e tastierës Command + N .

Duhet të hapet një kuti e cilësimeve të dokumentit.

Hapi 2: Zgjidhni një madhësi dokumenti, llojin e masës (pt, px, in, mm, etj.) dhe në seksionin e gjakderdhjes futni vlerën e rrjedhjes. Nëse përdorni inç, një vlerë gjakderdhje e përdorur zakonisht është 0,125 inç por nuk ka një rregull të rreptë.

Për shembull, personalisht, preferoj të përdor mm kur dizajnoj për printim dhe gjithmonë e vendos gjakderdhjen në 3 mm .

Kur butoni i lidhjes aktivizohet, duhet të futni vetëm një vlerë dhe ajo do të zbatohet në të gjitha anët. Nëse nuk dëshironi të njëjtat gjakderdhje për të gjitha anët, mund të klikoni për të shkëputur dhe futur vlerën individualisht.

Hapi 3: Klikoni Krijo dhe të riun tuaj dokumenti është krijuarme gjakderdhje!

Nëse dëshiron të ndryshosh mendjen për vlerat e gjakderdhjes pasi të krijosh dokumentin, mund ta bësh sërish duke ndjekur të njëjtën metodë si shtimi i gjakderdhjeve në veprat ekzistuese të artit.

Shtimi i gjakderdhjeve në veprat ekzistuese të artit

E përfundove dizajnin tënd dhe kuptove se nuk ke shtuar gjakderdhje? Nuk ka punë të madhe, ju mund t'i shtoni ato. Për shembull, këto shkronja po bashkojnë skajet e tabelës së artit dhe do të ishte një sfidë për të printuar ose prerë, kështu që është një ide e mirë të shtoni gjakderdhje.

Shko te menyja e përgjithshme dhe zgjidh Skedari > Konfigurimi i dokumentit . Do të shihni një dritare të konfigurimit të dokumentit që shfaqet dhe mund të futni vlerat e gjakderdhjes.

Klikoni OK dhe rrjedhjet do të shfaqen rreth tabelës suaj artistike.

Ruajtja si PDF me gjakderdhje

Ky është hapi më i rëndësishëm përpara se të dërgoni dizajnin tuaj për printim.

Kur shfaqet kjo kuti cilësimi, shkoni te Marks dhe gjakderdhje . Ndryshoni paracaktimin e Adobe PDF në [Shtypje me cilësi të lartë] dhe në seksionin Bleeds, kontrolloni kutinë Përdorni cilësimet e rrjedhjes së dokumentit .

Kur kontrolloni opsionin Use Document Bleed Settings, ai do të plotësojë automatikisht vlerën e gjakderdhjes që keni futur kur keni krijuar dokumentin ose kur e keni shtuar atë nga konfigurimi i Dokumentit.

Klikoni Ruaj PDF . Kur hapni skedarin PDF, do të shihni se ka hapësirë ​​në skajet (mos harroni se shkronjat po preknin skajet?).

Normalisht, unëdo të shtonte edhe shenjat e shkurtimit për ta bërë më të lehtë prerjen.

Nëse doni të shfaqni shenjat e shkurtimit, mund të kontrolloni opsionin Trim Marks kur e ruani skedarin si pdf dhe lini pjesën tjetër siç është.

Tani skedari juaj është i mirë për t'u printuar.

Përfundim

Nëse po dizajnoni për printim, duhet të keni zakon të shtoni gjakderdhje në momentin që krijoni dokumentin, në mënyrë që të mund të filloni të planifikoni pozicionin e veprës së artit që në fillim.

Po, mund ta shtoni edhe më vonë nga Konfigurimi i dokumentit ose kur ruani skedarin, por mund t'ju duhet të ndryshoni madhësinë ose të rregulloni veprën tuaj të artit, kështu që pse keni probleme?

Unë jam Cathy Daniels, një eksperte në Adobe Illustrator. Unë e kam përdorur softuerin që nga versioni 2.0 dhe kam krijuar mësime për të që nga viti 2003. Blogu im është një nga destinacionet më të njohura në ueb për njerëzit që duan të mësojnë Illustrator. Përveç punës sime si blogere, unë jam gjithashtu një autor dhe një dizajner grafik.