Si të kontrolloni nëse një skedar ka një virus përpara se të shkarkohet

  • Shperndaje Kete
Cathy Daniels

Mund të kontrolloni nëse një skedar ose lidhje ka virus përpara se ta shkarkoni dhe ka burime të shkëlqyera falas në internet për ta bërë këtë. Megjithatë, asgjë më shumë se praktikat e sigurta të përdorimit të internetit dhe shfletimi inteligjent.

Unë jam Aaron, një ungjilltar dhe avokat i sigurisë së informacionit me pothuajse dy dekada përvojë të aplikuar në sigurinë e informacionit. Unë besoj se mbrojtja më e mirë kundër sulmeve kibernetike është një edukim i mirë.

Bashkohuni me mua për një rishikim se si të skanoni skedarët për viruse përpara se t'i shkarkoni dhe disa nga veçoritë që kompjuteri juaj ka të ngjarë të ketë për t'ju mbrojtur. Unë do të mbuloj gjithashtu disa nga gjërat që mund të bëni për të qëndruar të sigurt kur shkarkoni skedarë.

Çështjet kryesore

  • Ka një sërë mjetesh që mund të përdorni për të kontrolluar viruset përpara se t'i shkarkoni.
  • Skanimi i viruseve nuk është i pagabueshëm.
  • Duhet të kombinoni skanimin e viruseve me praktikat e sigurta të përdorimit të internetit.

Si të kontrolloni për viruse ?

Të gjithë programet e skanimit të viruseve funksionojnë në mënyrë efektive në të njëjtën mënyrë. Programi kërkon kodin me qëllim të keq dhe tregues të tjerë të kompromisit në një skedar.

Nëse programi gjen përmbajtje me qëllim të keq, ai bllokon ose karantinon skedarin për të parandaluar ekzekutimin e kodit keqdashës në kompjuterin tuaj. Nëse nuk gjen përmbajtje me qëllim të keq, atëherë programi është i lirë të ekzekutohet.

Ka disa shërbime në internet që skanojnë lidhjet dhe përmbajtjen për viruse.

VirusTotal

VirusTotal është ndoshta shërbimi më produktiv për skanimin e skedarëve dhe lidhjeve për viruse. Ai filloi në 2004 dhe u ble nga Google në 2012. Ai grumbullon të dhëna virusesh nga shumë burime dhe e zbaton atë informacion në një analizë të skedarëve tuaj.

Ju mund të pyesni veten: a është i sigurt VirusTotal? Përgjigja është po. VirusTotal skanon skedarin tuaj dhe ju tregon nëse është zbuluar apo jo një virus. E vetmja gjë që regjistron është informacioni rreth virusit për të përmirësuar bazën e të dhënave të tij. Nuk kopjon ose ruan përmbajtjen e skedarit që ngarkoni për shqyrtim.

Gmail dhe Google Drive

Shërbimi Gmail i Google ka aftësi të integruara të skanimit të viruseve për bashkëngjitjet. Google Drive skanon skedarët në pushim dhe kur ato shkarkohen. Ka disa kufizime për këto shërbime, si kufizimet e madhësisë së skedarit për skanimin në Google Drive, por në përgjithësi ato ofrojnë një mbrojtje të mirë kundër viruseve.

Microsoft Defender

Ok, ky teknikisht nuk i skanon skedarët për viruse përpara se t'i shkarkoni. Përkundrazi, ai skanon skedarin ndërsa e shkarkoni. Nëse e keni të aktivizuar Defender në kompjuterin tuaj, skedarët që shkarkoni do të skanohen pasi të shkarkohen ose menjëherë pas shkarkimit. E rëndësishmja, skedarët do të skanohen përpara se t'i hapni, gjë që shkakton funksionimin e një virusi.

Skanimi për viruse është vetëm një mjet në rripin tuaj të veglave

Vetëm sepse njëSkaneri i viruseve nuk gjen një virus nuk do të thotë se një skedar është pa viruse. Disa viruse dhe malware mund të shprehen në një mënyrë të sofistikuar dhe fshihen nga skanuesit e viruseve. Të tjerët shkarkojnë kodin me qëllim të keq kur ekzekutohet. Të tjerët ende mund të jenë viruse të ditës zero , që do të thotë se skedarët e definicionit nuk ekzistojnë ende për t'i skanuar për ta.

Si rezultat i këtyre problemeve, rreth vitit 2015 tregu i softuerit antivirus filloi një zhvendosje nga zbulimi i bazuar vetëm në përkufizime në shtimin e zbulimit të sjelljes.

Zbulimi i bazuar në përkufizime është vendi ku një program antimalware përdor skanimin e kodit për të identifikuar përmbajtjen me qëllim të keq si malware dhe viruse. Zbulimi i sjelljes është vendi ku një program antimalware shqyrton se çfarë ndodh me kompjuterin tuaj për të identifikuar aktivitetin keqdashës.

VirusTotal dhe shërbimet e Google janë shembuj të mirë të zbulimit të antimalware bazuar në përkufizime. Microsoft Defender është një shembull i shkëlqyeshëm i softuerit antimalware që përdor zbulimin e bazuar në përkufizim dhe atë të sjelljes.

Ka një grup të shkëlqyer videosh në YouTube rreth zbulimit të sjelljes dhe zbulimi heuristik , i cili ishte pararendës i zbulimit modern të sjelljes.

Asnjë grup softuerësh nuk është i pagabueshëm. Nuk duhet të mbështeteni vetëm në programet antimalware. Përdorimi i sigurt i internetit është thelbësor për të mbajtur veten pa viruse. Disa gjëra që mund të bëni përfshijnë:

  • Shkarkoni skedarë vetëm nëse jenidijeni nga kanë ardhur dhe besoni burimin.
  • Kini kujdes kur vizitoni sajte me reputacion ose të dyshimtë.
  • Përdor një bllokues reklamash pasi viruset mund të vendosen nëpërmjet reklamave që shfaqen.
  • 7>Dijeni se si duket një email phishing dhe përpiquni të shmangni klikimin e lidhjeve në to.

Sa më shumë të dini rreth praktikave të shfletimit të sigurt, aq më të sigurt dhe më pak të prirur ndaj viruseve do të jeni.

Pyetjet e shpeshta

Këtu janë disa pyetje të zakonshme rreth kontrollit të skedarëve për viruse.

Si mund ta di nëse kam shkarkuar një virus në telefonin tim?

Fatmirësisht, ka shumë pak gjasa që të keni shkarkuar një virus në telefonin tuaj. Nëse keni shkarkuar një pdf, për shembull, që përdor një virus të krijuar për Windows kur e hapni, atëherë ai nuk do të funksionojë në Android ose iOS. Këto janë sisteme operative krejtësisht të ndryshme.

Për më tepër, mënyra se si funksionojnë iOS dhe Android i bën viruset tradicionale të paefektshëm. Shumica e kodeve me qëllim të keq në ato pajisje shpërndahen përmes aplikacioneve.

A mund të marr një virus nga një skedar që kam shkarkuar por nuk e kam hapur?

Jo. Duhet të hapni skedarin për të nisur programin e virusit ose të nisni skriptin që shkarkon dhe ekzekuton virusin. Nëse shkarkoni një skedar me qëllim të keq dhe ai nuk hapet ose ekzekutohet, atëherë ka të ngjarë të jeni të sigurt.

A mund të kontrolloj nëse një skedar Zip ka një virus?

Po. Nëse keni softuer anti-malware në kompjuterin tuaj, ka të ngjarë që softueri të ketë skanuar skedarin zip gjatë shkarkimit. Është gjithashtu e mundshmese softueri do të skanojë skedarin zip kur të hapet.

Mund të ngarkoni gjithashtu skedarin zip në VirusTotal ose ta skanoni manualisht. Mënyra se si e bëni këtë ndryshon në varësi të softuerit antimalware që keni dhe duhet të konsultoni manualin ose FAQ për atë softuer për të mësuar më shumë.

Si mund ta di nëse kam shkarkuar një virus?

Do ta dini nëse softueri juaj antimalware ju thotë se keni shkarkuar një virus. Zakonisht softueri antimalware ju bën të ditur kur keni një virus dhe skedarët që ai ka vendosur në karantinë në mënyrë që të mund të rishikoni se çfarë të bëni me ta.

Nëse nuk shihni një paralajmërim, mund të keni përsëri një virus. Kërkoni ndikime dhe ngadalësime të rëndësishme të performancës kur përdorni kompjuterin tuaj ose sjellje atipike kur përdorni kompjuterin tuaj.

Përfundim

Ka mënyra të shumta për të skanuar një skedar për viruse si përpara ashtu edhe pasi ta shkarkoni. Megjithatë, bastja juaj më e mirë është të praktikoni zakone të sigurta të shfletimit në internet. Skanerët e viruseve mund të jenë të paqëndrueshëm dhe instinktet tuaja mund t'ju ndihmojnë shumë për t'ju mbajtur të sigurt në internet nëse dini se çfarë duhet të keni kujdes.

Çfarë praktikash të sigurta shfletimi do të rekomandonit? Njoftoni shokët tuaj lexues në komente – të gjithë do të jemi më të sigurt për këtë!

Unë jam Cathy Daniels, një eksperte në Adobe Illustrator. Unë e kam përdorur softuerin që nga versioni 2.0 dhe kam krijuar mësime për të që nga viti 2003. Blogu im është një nga destinacionet më të njohura në ueb për njerëzit që duan të mësojnë Illustrator. Përveç punës sime si blogere, unë jam gjithashtu një autor dhe një dizajner grafik.