Како да проверите дали датотеката има вирус пред да ја преземете

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Можете да проверите дали датотеката или врската има вирус пред да ја преземете и има одлични бесплатни ресурси на интернет за тоа. Ништо не ги надминува практиките за безбедно користење на интернет и паметното прелистување.

Јас сум Арон, евангелист и адвокат за безбедност на информациите со речиси две децении искуство во применетата безбедност на информациите. Верувам дека најдобрата одбрана од сајбер напади е доброто образование.

Придружете ми се за преглед на тоа како да скенирате датотеки за вируси пред да ги преземете и некои од функциите што вашиот компјутер најверојатно ги има за да ве заштити. Исто така, ќе опфатам некои од работите што можете да ги направите за да останете безбедни кога преземате датотеки.

Клучни средства за преземање

  • Постојат голем број алатки што можете да ги користите за да проверите дали вируси пред да ги преземете.
  • Скенирањето на вируси не е сигурно.
  • Треба да го комбинирате скенирањето вируси со практиките за безбедно користење на интернет.

Како да проверите за вируси ?

Сите софтвери за скенирање вируси функционираат ефективно на ист начин. Програмата бара злонамерен код и други показатели за компромис во датотека.

Ако програмата пронајде злонамерна содржина, ја блокира или ја става датотеката во карантин за да спречи злонамерниот код да работи на вашиот компјутер. Ако не најде злонамерна содржина, тогаш програмата е бесплатна за работа.

Постојат неколку онлајн услуги кои скенираат врски и содржина за вируси.

VirusTotal

VirusTotal е веројатно најплодната услуга за скенирање датотеки и врски за вируси. Започна во 2004 година, а Google го купи во 2012 година. Агрегира податоци за вируси од многу извори и ги применува тие информации за анализа на вашите датотеки.

Можеби се прашувате: дали е безбеден VirusTotal? Одговорот е да. VirusTotal ја скенира вашата датотека и ви дава до знаење дали е откриен вирус или не. Единственото нешто што го снима е информацијата за вирусот за да ја подобри неговата база на податоци. Не ја копира или складира содржината на датотеката што ја поставувате за преглед.

Gmail и Google Drive

Услугата Gmail на Google има вградени можности за скенирање вируси за прилози. Google Drive скенира датотеки во мирување и кога се преземаат. Има некои ограничувања за тие услуги, како што се ограничувањата на големината на датотеката за скенирање на Google Drive, но генерално тие обезбедуваат добра одбрана од вируси.

Microsoft Defender

Во ред, овој технички не ги скенира датотеките за вируси пред да ги преземете. Наместо тоа, ја скенира датотеката додека ја преземате. Ако имате овозможено Defender на вашиот компјутер, датотеките што ги преземате ќе се скенираат кога ќе се преземат или веднаш по преземањето. Поважно, датотеките ќе бидат скенирани пред да ги отворите, што е она што предизвикува вирус да работи.

Скенирањето за вируси е само една алатка во вашиот појас со алатки

Само затоа штоскенерот за вируси не наоѓа вирус не значи дека датотеката е без вируси. Некои вируси и малициозен софтвер може да се изразат на софистициран начин и се скриени од скенери за вируси. Други преземаат злонамерен код кога се извршува. Други, пак, можеби се вируси од нула ден , што значи дека датотеките со дефиниција сè уште не постојат за да се скенираат за нив.

Како резултат на тие проблеми, околу 2015 година пазарот на антивирусен софтвер почна да се оддалечува од откривање само засновано на дефиниција кон додавање детекција на однесување.

Откривањето засновано на дефиниција е местото каде што антималвер програма користи скенирање на код за да идентификува злонамерна содржина како што се малициозен софтвер и вируси. Откривање на однесување е местото каде што антималвер програма испитува што се случува со вашиот компјутер за да идентификува злонамерна активност.

VirusTotal и услугите на Google се добри примери за откривање антималвер базиран на дефиниција. Microsoft Defender е одличен пример за софтвер против малициозен софтвер кој користи детекција заснована на дефиниција и детекција на однесување.

Има одличен сет на видеа на YouTube за откривање на однесување и хеуристичко детекција , што беше претходник на современото детекција на однесувањето.

Ниту еден сет софтвер не е сигурен. Не треба да се потпирате само на софтвер за антималвер. Безбедното користење на интернет е клучно за да се ослободите од вируси. Некои работи што можете да ги направите вклучуваат:

  • Преземајте датотеки само ако стезнајте од каде доаѓаат и верувајте му на изворот.
  • Бидете внимателни кога посетувате лош или сомнителни страници.
  • Користете блокатор на реклами бидејќи вирусите може да се распоредат преку скокачки реклами.
  • 7>Знајте како изгледа е-пошта за фишинг и обидете се да избегнете кликнување на врски во нив.

Колку повеќе знаете за практиките за безбедно прелистување, толку побезбедни и помалку склони кон вируси ќе бидете.

Најчесто поставувани прашања

Еве неколку вообичаени прашања за проверка на датотеки за вируси.

Како да знам дали сум преземал вирус на мојот телефон?

За среќа, малку е веројатно дека сте преземале вирус на вашиот телефон. Ако сте преземале pdf, на пример, кој работи со вирус направен за Windows кога ќе го отворите, тогаш тој нема да работи на Android или iOS. Тоа се сосема различни оперативни системи.

Дополнително, начинот на кој функционираат iOS и Android ги прави традиционалните вируси неефикасни. Повеќето злонамерни кодови на тие уреди се доставуваат преку апликации.

Може ли да добијам вирус од датотека што ја преземав, но не ја отворив?

Бр. Треба да ја отворите датотеката за да ја стартувате програмата за вируси или да ја стартувате скриптата што го презема и работи вирусот. Ако преземете злонамерна датотека и таа не е отворена или активирана, тогаш најверојатно сте безбедни.

Може ли да проверам дали Zip-датотеката има вирус?

Да. Ако имате софтвер против малициозен софтвер на вашиот компјутер, веројатно е дека софтверот ја скенирал zip-датотеката при преземањето. Тоа е исто така веројатнодека софтверот ќе ја скенира zip-датотеката кога ќе се отвори.

Можете и да ја прикачите zip-датотеката на VirusTotal или да ја скенирате рачно. Како го правите тоа варира во зависност од софтверот против малициозен софтвер што го имате и треба да се консултирате со прирачникот или ЧПП за тој софтвер за да дознаете повеќе.

Како да знам дали презедов вирус?

Ќе знаете дали вашиот антималвер софтвер ви кажува дека сте преземале вирус. Обично софтверот против малициозен софтвер ве известува кога имате вирус и датотеките што тој ги ставил во карантин за да можете прегледајте што да правите со нив.

Ако не гледате предупредување, можеби сепак имате вирус. Побарајте значителни влијанија и забавувања на перформансите кога го користите компјутерот или нетипично однесување кога го користите компјутерот.

Заклучок

Постојат бројни начини да се скенира датотека за вируси и пред и откако ќе ја преземете. Сепак, вашата најдобра опција е да практикувате безбедни навики за прелистување на Интернет. Скенерите за вируси може да бидат непостојани, а вашите инстинкти можат многу да ве заштитат на интернет ако знаете на што да внимавате.

Кои практики за безбедно прелистување би ги препорачале? Известете ги вашите колеги читатели во коментарите - сите ќе бидеме побезбедни за тоа!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.