Si të klononi një makinë virtuale (Udhëzues hap pas hapi)

 • Shperndaje Kete
Cathy Daniels

Makinat virtuale, ose shkurt VM-të, janë një mjet i shkëlqyer. Aftësia për të rrotulluar një sistem operativ të personalizuar dhe për ta ekzekutuar atë në kompjuterin tuaj në çdo kohë ka përdorime pothuajse të pakufishme.

Ndërsa makinat virtuale mund të jenë të dobishme për përdoruesin e përditshëm të kompjuterit, ato janë të paçmueshme për zhvilluesit e softuerit, testuesit , ose kushdo që punon në arenën e zhvillimit të softuerit. Ato mund të konfigurohen dhe konfigurohen për pothuajse çdo specifikim të sistemit operativ dhe harduerit.

Rezultati? Ekipet e zhvilluesve mund të zhvillojnë dhe testojnë softuer në një gamë të gjerë mjedisesh. Aftësia për të krijuar dhe më pas "klonuar" mjedise është një nga përfitimet e shumta të përdorimit të makinave virtuale.

Çfarë do të thotë të "klonosh" një makinë virtuale? Le të hedhim një vështrim në fillim se çfarë do të thotë klonimi, pastaj si ta bëjmë atë.

Çfarë është Klonimi i Makinerisë Virtuale?

Fjala "klon", kur përdoret si folje, do të thotë të bësh një kopje identike të diçkaje. Në rastin tonë, ne dëshirojmë të bëjmë një kopje identike të një makine virtuale ekzistuese. Dublikati do të ketë saktësisht të njëjtin sistem operativ, konfigurimin e harduerit, konfigurimin e softuerit dhe aplikacionet e instaluara.

Kur të krijohet për herë të parë, makina e klonuar do të përputhet me origjinalin në çdo zonë. Sapo të përdoret, do të shfaqen ndryshime të vogla në varësi të veprimeve të përdoruesit. Cilësimet e konfigurimit mund të ndryshojnë, skedarët mund të krijohen në disk, aplikacionet mund të ngarkohen, etj.Thjesht hyrja ose krijimi i një përdoruesi të ri do të ndryshojë sistemin pasi të dhënat e reja të përdoruesit të shkruhen në disk.

Pra, një VM e klonuar është në të vërtetë vetëm një kopje e saktë në kohën e krijimit fillestar. Pasi të fillojë dhe përdoret, ai fillon të ndryshojë nga shembulli origjinal.

Pse të klononi një makinë virtuale?

Si zhvillues ose testues softuerësh, shpesh ju nevojitet një mjedis për të krijuar dhe testuar aplikacione. Makinat virtuale ju lejojnë të krijoni një mjedis të pastër të konfiguruar me burimet e kërkuara për testim. Ndërsa përdorni VM-në, ajo mund të korruptohet nga prova e ideve të ndryshme të zhvillimit ose testimi i softuerit. Përfundimisht, do t'ju duhet një e re.

Mund të duhet pak kohë për të konfiguruar dhe krijuar një makinë të re virtuale sa herë që ju nevojitet, kështu që metoda më e mirë është të krijoni një mjedis origjinal në një VM. Pastaj, mbajeni atë të pastër ose të papërdorur. Sa herë që nevojitet një i ri, thjesht klononi origjinalin. Do të keni shpejt gjithçka që ju nevojitet për mjedisin tuaj të testimit ose zhvillimit.

Kjo funksionon mirë edhe kur keni një ekip zhvilluesish dhe testuesish. Në vend që të gjithë të krijojnë VM-në e tyre, atyre thjesht mund t'u jepet një kopje e një origjinali që është tashmë i konfiguruar me gjithçka që u nevojitet. Kjo i lejon zhvilluesit dhe testuesit të fillojnë të punojnë shpejt, duke siguruar gjithashtu që ata të fillojnë me të njëjtin mjedis. Nëse dikush korrupton ose shkatërron makinën e tij, është e lehtë të krijosh një të re dhefilloni nga e para.

Si të klononi një makinë virtuale: Udhëzues

Makinat virtuale kontrollohen nga një aplikacion i quajtur hipervizor. Virtualbox, VMWare Fusion dhe Parallels Desktop për Mac janë shembuj.

Mund të lexoni për hipervizorët më të mirë në përmbledhjen tonë më të mirë të makinës virtuale. Pothuajse çdo hipervizor ka një veçori që ju lejon të klononi një makinë virtuale. Ne do t'ju tregojmë se si ta bëni këtë duke përdorur 3 hipervizorët që kemi renditur më sipër. Shumica e të tjerëve përdorin metoda të ngjashme.

VirtualBox

Përdorni metodën e mëposhtme për të klonuar një makinë në VirtualBox. Vini re se këto komanda mund të ekzekutohen gjithashtu nga menyja në krye të aplikacionit VirtualBox.

Hapi 1: Nisni VirtualBox në desktopin tuaj.

Hapi 2: Sigurohuni që VM-ja që dëshironi të duplicate i ka të instaluara të gjitha aplikacionet, është konfiguruar si të dëshironi dhe është në gjendjen e dëshiruar. Mos harroni se çdo kopje do të fillojë në të njëjtën gjendje dhe konfigurim. Pasi të jetë gati, është më mirë të mbyllni VM-në përpara se ta klononi.

Hapi 3: Në listën e makinave virtuale në panelin e majtë të aplikacionit VirtualBox, kliko me të djathtën mbi atë që dëshironi të klononi. Kjo do të hapë menunë e kontekstit.

Hapi 4: Kliko "Klon".

Hapi 5: Më pas do t'ju kërkohet disa opsione konfigurimi—emri i shembullit të ri, ku dëshironi ta ruani atë, etj. Ju mund t'i mbani standardet ose t'i ndryshoni ato në preferencat tuaja. Pasi të keni tuajënopsionet e zgjedhura, klikoni butonin "klon".

Tani do të keni një dublikatë të saktë të VM-së tuaj origjinale që mund ta përdorni ose t'ia jepni dikujt tjetër në ekipin tuaj.

VMware.

VMware ka një proces të ngjashëm. Ju mund të përdorni hapat e mëposhtëm në VMware Fusion.

 1. Nisni aplikacionin VMware Fusion.
 2. Sigurohuni që makina virtuale që po kopjoni të ketë të gjitha aplikacionet e kërkuara dhe të jetë konfiguruar ashtu siç ju e dëshironi atë.
 3. Fyni makinën përpara se ta klononi.
 4. Zgjidhni VM-në që dëshironi nga biblioteka e makinës virtuale.
 5. Klikoni në makinën virtuale, më pas krijoni një të plotë klon ose një klon i lidhur. Nëse dëshironi ta krijoni atë nga një fotografi e çastit, atëherë klikoni në Fotot e çastit.
 6. Nëse keni zgjedhur opsionin për të krijuar një klon nga një fotografi, kliko me të djathtën dhe më pas zgjidh një klon të plotë ose një klon të lidhur.
 7. Shkruani emrin e versionit të ri, më pas klikoni "Ruaj".

Parallels Desktop

Për Parallels Desktop, përdorni hapat e mëposhtëm ose referojuni këtij udhëzuesi nga Parallels.

 1. Filloni Parallels dhe sigurohuni që VM-ja që dëshironi të përdorni si origjinal është e konfiguruar dhe në gjendjen që dëshironi të kopjoni. Gjithashtu, sigurohuni që të jetë mbyllur.
 2. Në qendrën e kontrollit, zgjidhni VM dhe më pas zgjidhni File->Clone.
 3. Zgjidhni vendndodhjen në të cilën dëshironi të ruani të renë version.
 4. Klikoni "Ruaj" dhe më pas do të krijohet.

AFjalë për klonet e lidhura

Kur krijoni një klon duke përdorur shumicën e hipervizorëve, do t'ju jepet opsioni për të krijuar një klon të plotë ose një klon "të lidhur". Ju mund të pyesni veten se cili është ndryshimi.

Full ju jep një makinë virtuale të pavarur që funksionon vetë në hipervisor, ndërsa një e lidhur ka burimet e saj të lidhura me VM origjinale.

Ka avantazhe dhe disavantazhe për të përdorur një klon të lidhur, kështu që ju mund të dëshironi të dini se cilat janë ato përpara se të vendosni se cilin të përdorni.

Një klon i lidhur do të ndajë burimet e tij, që do të thotë se do të zërë shumë më pak hapësirë ​​në hard diskun tuaj. Klonet e plota mund të përdorin një hapësirë ​​të madhe në disk.

Një tjetër avantazh i përdorimit të një kloni të lidhur është se kur bëni ndryshime në VM origjinale, versionet e lidhura do të përditësohen. Kjo do të thotë se nuk do të ketë nevojë të krijoni një të re sa herë që bëhet një ndryshim në origjinal. Megjithatë, kjo mund të konsiderohet si një disavantazh nëse nuk dëshironi që këto ndryshime të ndikojnë në mjediset tuaja të dyfishta.

Një tjetër disavantazh i lidhjes është se makinat mund të funksionojnë shumë më ngadalë, veçanërisht nëse punoni më shumë se një në një koha. Meqenëse burimet janë të përbashkëta, VM e lidhur mund të duhet të presë radhën e saj për të përdorur burimet e nevojshme.

Një disavantazh tjetër është se makina e lidhur varet nga VM origjinale. Ju nuk do të jeni në gjendje ta kopjoni klonin dhe ta ekzekutoni atë në një makinë tjetër, përveç nëse ju gjithashtukopjoni origjinalin në të njëjtën zonë.

Gjithashtu, nëse diçka i ndodh origjinalit—si p.sh. fshihet aksidentalisht—kopjet e lidhura nuk do të funksionojnë më.

Fjalët e fundit

Një klon i një VM është në fakt vetëm një kopje e asaj makine virtuale në gjendjen e saj aktuale. Klonimi mund të jetë i dobishëm, veçanërisht për ata që punojnë në zhvillimin e softuerit. Klonet e makinës virtuale na lejojnë të bëjmë kopje të një mjedisi specifik në mënyrë që t'i ripërdorim ato dhe të mos shqetësohemi për shkatërrimin e origjinalit.

Kur krijoni një klon të ri, do t'ju duhet të vendosni nëse dëshironi të krijoni një klon i plotë ose i lidhur. Sigurohuni që të merrni parasysh avantazhet dhe disavantazhet për të cilat kemi folur më lart.

Si gjithmonë, ju lutemi na tregoni nëse keni ndonjë pyetje ose koment. Do të donim të dëgjonim nga ju.

Unë jam Cathy Daniels, një eksperte në Adobe Illustrator. Unë e kam përdorur softuerin që nga versioni 2.0 dhe kam krijuar mësime për të që nga viti 2003. Blogu im është një nga destinacionet më të njohura në ueb për njerëzit që duan të mësojnë Illustrator. Përveç punës sime si blogere, unë jam gjithashtu një autor dhe një dizajner grafik.