Çfarë është lider në tipografi? (Shpjegohet shpejt)

  • Shperndaje Kete
Cathy Daniels

Bota e tipografisë mund të jetë një vend kompleks për dizajnerët e rinj grafikë dhe shumë njerëz janë të shtyrë nga të gjitha llojet e reja të zhargonit dhe terminologjisë që duhet të mësojnë.

Si rezultat, disa stilistë grafik fillestar injorojnë tipografinë dhe përqendrohen ekskluzivisht në ngjyra, grafikë dhe paraqitje, por çdo stilist me përvojë mund të dallojë menjëherë tipografinë e keqe – dhe audienca juaj e synuar gjithashtu, edhe nëse nuk mundet vënë gishtin mbi atë që nuk shkon.

Nëse jeni serioz në lidhje me zgjerimin e njohurive tuaja të dizajnit, është një ide e mirë të filloni që në fillim dhe të vazhdoni që andej, kështu që le të hedhim një vështrim më të afërt në një nga blloqet bazë të ndërtimit të shtypjes së mirë : kryesor.

Çështjet kryesore

  • Leading është emri për hapësirën boshe midis rreshtave të tekstit.
  • Leadimi ka një ndikim të madh në lexueshmërinë e tekstit.
  • Presidenti matet në pikë dhe shkruhet si çift me madhësinë e shkronjave.

Pra, çfarë është saktësisht drejtuesi?

Leading është emri për hapësirën boshe midis rreshtave të tekstit . Kjo mund të duket jashtëzakonisht e thjeshtë, por zgjedhja e madhësisë së duhur kryesore mund të bëjë një ndryshim të madh në mënyrën se si njerëzit e lexojnë tekstin tuaj dhe si duket faqosja juaj.

Në fund të fundit, thashë se ishte një ide e mirë për të filluar me bazat!

Shënim i shpejtë: Si të shqiptoni kryesimin

Për ata prej jush që punojnë në shtëpi pa stilistë të tjerë përreth, ju mund të mos e dini këtë"udhëheqës" ka një shqiptim paksa të pazakontë për shkak të origjinës së tij në ditët e para të shtypshkronjës. Në vend të rimimit me fjalën ‘lexim’, termi tipografik ‘udhëheqës’ rimon me ‘slitë’, me theksin në rrokjen e parë.

Për të mësuar më shumë se si erdhi ky shqiptim i pazakontë, shikoni seksionin FAQ në fund të postimit.

Si ndikon lidershipi në dizajnin tuaj?

Aspekti më i rëndësishëm i drejtimit është se si ndikohet në lexueshmërinë e tekstit tuaj . Lexueshmëria dhe lexueshmëria nuk janë të njëjta; nëse teksti juaj është i lexueshëm, audienca juaj do të jetë në gjendje të dallojë shkronjat individuale, por nëse teksti juaj është i lexueshëm, është më e lehtë për audiencën tuaj të lexojë, veçanërisht në pasazhe më të gjata.

Kur syri juaj arrin në fund të një rreshti teksti, kryesuesi vepron si një kanal vizual për të drejtuar fokusin tuaj përsëri në fillim të rreshtit tjetër të tekstit. Drejtimi i pamjaftueshëm mund ta bëjë syrin tuaj të humbasë pozicionin e tij në tekst dhe të kapërcejë rreshtat, gjë që është jashtëzakonisht zhgënjyese për çdo lexues. Drejtimi i tepërt është më pak problem, por mund të jetë konfuz në vetvete.

Sigurisht, ju mund të luani pak me drejtuesin tuaj duke ruajtur lexueshmërinë. Nëse jeni duke vendosur një bllok të madh teksti dhe disa rreshta vazhdojnë të shtyhen në një faqe shtesë, rregullimi i drejtimit tuaj është një opsion më i mirë sesa të shtoni njëfaqe krejt e re për dy rreshta teksti shtesë.

Nëse projektoni projektin më të bukur të paraqitjes në botë, por askush nuk mund ta lexojë tekstin që përmban, atëherë keni një problem serioz. Duhet të mbani mend se personi që në të vërtetë do të shikojë dizajnin tuaj është audienca juaj e synuar dhe ju duhet të bëni zgjedhjet tuaja të dizajnit duke pasur parasysh atë.

Pyetjet e shpeshta rreth liderit në tipografi

Për ata prej jush që janë ende kurioz për drejtimin dhe rolin e tij në dizajnin tipografik, këtu janë disa nga pyetjet më të shpeshta në lidhje me udhëheqjen në tipografi.

Pse quhet Drejtues?

Ashtu si me shumë terma të tipit, origjina e termit "udhëheqës" vjen nga ditët e para të radhitjes , kur makinat e shtypit dhe tipi i lëvizshëm ishin ende mjaft të reja (të paktën, të reja për Evropë). Meqenëse askush nuk kishte asnjë ide për efektet e dëmshme të plumbit në trupin e njeriut në atë kohë, ai ishte ende i zakonshëm për përpunim dhe prodhim, dhe shirita të hollë plumbi u përdorën për të krijuar dhe rregulluar hapësirën midis rreshtave të tipit në një makinë shtypi.

Si matet lidershipi?

Pika kryesore matet përgjithësisht në të njëjtat njësi si shkronjat aktuale: pikë . Njësia e masës "pikë" (shkurtuar si "pt" në shumicën e situatave) është e barabartë me 1/72 e inçit ose 0.3528 mm.

Në mënyrë tipike, kur projektuesit flasin për matje kryesore, ata do ta bëjnëreferojuni asaj si pjesë e një çiftimi së bashku me madhësinë e shkronjave. Për shembull, "11 / 14 pt" do të nënkuptojë madhësinë e shkronjave 11 pt dhe 14 pt në krye, zakonisht lexohet me zë të lartë si "njëmbëdhjetë në katërmbëdhjetë". Pasi të njiheni më shumë me shtypjen, kjo ofron një kuptim shumë më të mirë se si do të duket teksti pa pasur nevojë ta shihni atë përpara jush.

Në programet më të rastësishme, udhëheqja shpesh matet duke përdorur metoda të ndryshme: ndonjëherë matet si përqindje e madhësisë së fontit të zgjedhur aktualisht, dhe ndonjëherë është edhe më e thjeshtë, duke ofruar vetëm një zgjedhje ndërmjet ndarjes së vetme dhe ndarjes së dyfishtë .

A janë të njëjtat ndarje në tipografi?

Po, ndarja kryesore dhe linja janë dy mënyra të ndryshme për të diskutuar të njëjtin element tipografik. Sidoqoftë, programet e dizajnit profesional do të përdorin pothuajse gjithmonë termin "udhëheqës", ndërsa programet më të rastësishme si përpunuesit e tekstit përdorin termin më të thjeshtuar "hapësirë ​​rreshtash".

Si rezultat, programet që ofrojnë opsionet e "hapësirës së linjës" janë zakonisht më pak fleksibël , shpesh duke ju dhënë një zgjedhje midis ndarjes së vetme, hapësirës 1.5 ose hapësirës së dyfishtë, ndërsa programet që ofrojnë Opsionet 'drejtuese' do t'ju japin opsione shumë më specifike të personalizimit.

Çfarë është Drejtimi Negativ?

Në softuerin profesional të dizajnit, është e mundur të futni pothuajse çdo vlerë kryesore që dëshironi. Nëse futni njëvlerë që është saktësisht e njëjtë me madhësinë e shkronjave tuaja, teksti juaj është 'vendosur i ngurtë', por nëse futni një vlerë më të vogël se madhësia e shkronjave tuaja , atëherë teksti juaj do të përdorë 'drejtimin negativ'.

Në disa situata, ky mund të jetë një mjet i dobishëm nga këndvështrimi i dizajnit të strukturës, por ju do të rrezikoni që shkronjat nga vija të ndryshme të mbivendosen me njëra-tjetrën. Për shembull, nëse zbritja në një shkronjë 'q' mbivendoset me një ngjitëse nga shkronja 'b' në rreshtin më poshtë, mund të hasni shpejt në çështje të lexueshmërisë dhe lexueshmërisë.

Një fjalë përfundimtare

Kjo është pothuajse gjithçka që duhet të dini rreth bazave të drejtimit në tipografi, por gjithmonë ka më shumë për të mësuar në botën e tipit.

Gjëja më e dobishme që mund të bëni për të mprehur aftësitë tuaja tipografike është t'i kushtoni vëmendje mënyrës se si përdoret tipografia në botën përreth jush. Jeni të ekspozuar ndaj anëve të mira, të këqija dhe të shëmtuara të dizajnit të tipit çdo ditë, kështu që për sa kohë që dini çfarë të kërkoni, e gjithë bota mund t'ju ndihmojë të praktikoni.

Gëzuar radhitje!

Unë jam Cathy Daniels, një eksperte në Adobe Illustrator. Unë e kam përdorur softuerin që nga versioni 2.0 dhe kam krijuar mësime për të që nga viti 2003. Blogu im është një nga destinacionet më të njohura në ueb për njerëzit që duan të mësojnë Illustrator. Përveç punës sime si blogere, unë jam gjithashtu një autor dhe një dizajner grafik.