Како да префрлите контакти од Android на Android преку Gmail

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Ако наскоро добивате нов телефон или имате повеќе телефони, тогаш веројатно сакате да ги задржите сите ваши контакти на двата телефона. Контактите се суштински дел од личните податоци - староста на Rolodex помина; нашите „Мали црни книги“ сега се дигитални.

Рачното повторно внесување на изгубени телефонски броеви може да биде тешко и одзема многу време. За среќа, Gmail и Google обезбедуваат лесен начин за нивно пренесување.

Не потпирајте се на продавачот на телефонот

Кога ќе добиете нов телефон во продавница за мобилни телефони, продавачот често вели дека може да ги префрли вашите контакти. Кога навистина го добивате телефонот, честопати велат дека не можат да го направат тоа поради некоја причина. Тоа ми се случува скоро секогаш кога ќе земам нов телефон.

Во овој момент, јас само префрлам сè сам. Sheesh!

Секој може да го стори тоа

Пренесувањето контакти е прилично едноставно да се направи преку Google. Веројатно е побрзо и побезбедно отколку да го прави тоа и тој продавач на телефони. Ако имате Gmail - и веројатно имате ако имате телефон со Android - имате и сметка на Google.

Процесот прво ќе вклучи прикачување на сите ваши контакти на Google. Потоа, го синхронизирате вашиот нов или втор телефон со Google. После тоа, готови сте: вашите контакти се достапни на другиот уред.

Звучи едноставно, нели? Навистина е, па ајде да разгледаме како да го завршиме тоа.

Сметка на Google

Пред да започнете, ќе треба даимајте ја вашата адреса за е-пошта (корисничко име на Google) и лозинката на сметката. Таа сметка треба да биде поврзана и со секој телефон. Подолу накратко ќе го разгледам поврзувањето на вашата сметка на Google со телефонот.

Но, прво, што ако немате сметка на Google? Без грижи! Можете лесно да креирате директно на вашиот телефон со Android и да се поврзете како што правите. Создавањето сметка има многу предности, како синхронизација на вашите контакти и многу практични апликации што можете да ги користите.

Ако веќе го имате поставено Google на вашиот телефон и знаете дека функцијата за синхронизација е вклучена, вие може да прескокне до делот наречен „Поставете локални контакти на Google“. Ова брзо ќе ги постави вашите контакти.

Создадете сметка на Google

Имајте предвид дека многу телефони се различни. Тие може да имаат малку поинакво поставување, така што процедурите може да се разликуваат од телефон до телефон. Подолу се дадени општи чекори за тоа како да го направите ова.

1. Најдете ја апликацијата „Поставки“ на вашиот телефон. Допрете го за да ги отворите поставките.

2. Изберете „Сметки и резервна копија“.

3. Побарајте го делот „Сметки“ и допрете го.

4. Допрете „Додај сметка“.

5. Ако ве праша каков тип на сметка сакате да креирате, изберете „Гугл“.

6. Сега допрете „Креирај сметка“.

7. Следете ги упатствата и додајте ги потребните информации. Ќе побара некои лични информации, а потоа ќе ви дозволи да изберете корисничко име и лозинка.

8. Согласете се со условите и потоа креирајте гисметка.

9. Сега треба да имате поврзана нова сметка на Google на вашиот телефон.

Додајте сметка на Google на вашиот телефон

Ако имате сметка на Google и таа не е поврзана со вашиот телефон, упатствата подолу ќе да ве намести. Повторно, точните чекори може малку да се разликуваат во зависност од моделот на телефонот Android и оперативниот систем.

 1. Најдете ја апликацијата „Поставки“ на вашиот телефон и отворете ја.
 2. Допрете „Сметки и резервна копија .
 3. Побарајте го делот „Сметки“, а потоа допрете го.
 4. Најдете го делот што вели „Додај сметка“ и допрете го.
 5. Изберете „Гугл“ како тип на сметка.
 6. Треба да ја побара вашата адреса за е-пошта (име на сметката) и лозинката. Внесете ги, а потоа следете ги упатствата.

Штом ќе завршите, сега треба да ја врзете сметката на Google за вашиот телефон. Доколку е потребно, можете да го направите тоа на телефонот од кој сакате да ги префрлите контактите и телефонот на кој сакате да ги испратите. Ќе ви треба само една сметка. Користете го истиот на двата уреди.

Синхронизирајте контакти со вашата сметка на Google

Сега кога имате Gmail и сметка на Google поврзани со вашиот телефон, треба да бидете сигурни дека можете да ги синхронизирате контактите од вашиот стар телефон до Google.

Можеби ве замолило да се синхронизирате кога сте ја создале или конфигурирале сметката на вашиот телефон. Ако е така, тоа е во ред. Секогаш можете да проверите користејќи ги чекорите подолу за да видите дали е веќе вклучено. Ќе се синхронизира само акоима нешто ново што веќе не е ажурирано.

Еве што да правите:

1. На телефонот од кој сакате да префрлите контакти, повторно отворете ја апликацијата за поставки со допирање на неа.

2. Изберете „Сметки и резервна копија“.

3. Допрете „Сметки“.

4. Изберете „Google“ за да ја изберете вашата сметка на Google.

5. Побарајте „Синхронизација на сметка“ и допрете ја.

6. Ќе видите список на ставки што треба да се синхронизираат со прекинувачите покрај нив. Проверете дали е вклучен „Контакти“.

7. Проверете ги другите ставки и нивните прекинувачи и уверете се дека се поставени како што сакате. Ако има други работи што сакате да ги синхронизирате, проверете дали се вклучени. Ако има работи што не сакате да ги синхронизирате, проверете дали се исклучени.

8. Отворете го менито (3 точки) во горниот десен агол, а потоа допрете „Синхронизирај сега“.

9. Може да излезете од апликацијата со помош на стрелките за назад.

Сега кога вашите контакти се синхронизираат со Google, тие се достапни секаде каде што можете да се најавите на вашата сметка на Google. Сепак, сепак ќе треба да ги префрлите сите други контакти што се локално зачувани на вашиот телефон.

Поставете локални контакти на Google

Овие чекори ќе обезбедат контактите зачувани на вашиот уред во вашите контакти апликацијата ќе се зачува и на вашата сметка на Google.

1. Отворете ја апликацијата за контакт на телефонот.

2. Отворете го менито (тоа е во горниот лев агол) и потоа изберете „Управување со контакти“.

3. Изберете „Преместиконтакти.“

4. Следниот екран ќе праша од каде сакате да ги преместите вашите контакти. Изберете „Телефон“.

5. Потоа ќе бидете прашани каде да ги преместите. Изберете „Гугл“.

6. Допрете „Премести“.

7. Вашите локални контакти ќе бидат копирани на вашата сметка на Google.

Синхронизирајте ги контактите со другиот телефон

Сега за полесниот дел. Внесувањето контакти на другиот телефон е брзо, особено ако веќе сте ја поставиле вашата сметка на Google и сте ја поврзале со телефонот.

Откако ќе ја поврзете сметката, ако „Синхронизација“ е веќе вклучена , вашиот нов уред автоматски ќе се ажурира со новите контакти. Ако „Синхронизација“ не е вклучена, користете ги чекорите подолу за да ја вклучите.

 1. На телефонот на кој сакате да префрлите контакти, отворете ја апликацијата за поставки со допирање на неа.
 2. Изберете „Сметки и резервна копија“.
 3. Допрете „Сметки“.
 4. Изберете „Google“ за да ја изберете вашата сметка на Google.
 5. Побарајте „Синхронизација на сметката“ и допрете го.
 6. Ќе видите список на ставки што треба да се синхронизираат со прекинувачите покрај нив. Проверете дали е вклучен „Контакти“.
 7. Погледнете ги сите други ставки и нивните прекинувачи. Уверете се дека тие се поставени онака како што сакате. Ако има други работи што сакате да ги синхронизирате, проверете дали се вклучени. Ако има работи што не сакате да ги синхронизирате, проверете дали се исклучени.
 8. Допрете го менито (3 точки) во горниот десен агол, а потоа допрете „СинхронизирајСега."

Вашиот нов телефон сега треба да се ажурира со сите ваши контакти.

Се надеваме дека овие упатства ви помогнаа да ги префрлите вашите контакти и други информации на друг телефон со Android. Како и секогаш, ве молиме известете не ако имате какви било прашања.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.