Што е секвенца во Adobe Premiere Pro? (објаснето)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Замислете секвенца како кошница каде што ги собирате сите ваши предмети. Секвенца во Adobe Premiere Pro е местото каде што ги имате сите ваши клипови, слоеви и објекти. Ова е местото каде што ги спојувате за да направите целосен проект.

Повикај ме Дејв. Јас сум експерт за Adobe Premiere Pro и го користам во изминатите 10 години додека работев со многу познати медиумски компании за нивните видео проекти.

Дали сте подготвени да го добиете целиот концепт на низа? Тоа е она што ќе го објаснам во оваа статија. Ќе ви покажам и како да креирате низа, ќе објаснам што е вгнездена низа и ќе одговорам на некои други поврзани прашања што можеби ги имате.

Key Takeaways

  • Без низа, вие не може да создаде или направи ништо во вашиот времеплов/проект.
  • Поставките за секвенца ќе влијаат на вашите поставки за извоз, мора да го сфатите од самиот почеток.
  • Обидете се да останете организирани кога ја креирате вашата секвенца и именувај ги соодветно.

Што е секвенца во уредувањето видео?

Без низа, нема шанси да го започнете вашиот проект!

Секвенцата е основниот елемент на вашиот проект. Тоа е местото каде што ги собирате сите ваши клипови на пр. необработени снимки, слики, GIF или било кој медиум. Слоеви како што се слоеви за прилагодување, цврсти бои, транзиции итн.

Секвенца е она што се отвора во вашиот времеплов на Adobe Premiere Pro. Можете да креирате и отворате онолку секвенци колку што е можно повеќесакате во вашата временска рамка. Потоа префрлете се на оној на кој сакате да работите. Толку е едноставно.

На горната слика, имам отворени три секвенци во мојот времеплов и моментално сум на „Секвенца 03“. Како што можете да видите, тоа е празна низа.

Секвенца е она што ќе го извезете на крајот од денот кога ќе завршите со вашиот проект за да направите датотека што може да се репродуцира - MP4, MOV, AVI.

Како да креирате секвенца во Adobe Premiere Pro

Едноставно и едноставно е да се создаде секвенца. Откако ќе го отворите вашиот проект во Premiere Pro, одете во вашата папка Проект , исто така наречена папка Bin . Постојат три начини да се создаде низа.

Метод 1: Кликнете на празно место во вашата папка проект , кликнете со десното копче, потоа одете до Нова ставка и на крајот Секвенца .

Метод 2: Одете до дното на папката со вашиот проект и најдете ја новата икона , кликнете на неа и креирајте ја вашата секвенца.

Метод 3: Можете исто така да креирате низа со вашата снимка. Ова ќе одговара на вашите поставки за секвенца со вашите својства на снимката. Вашата секвенца ќе биде во големината на кадрите, стапката на слики, просторот на бои, итн. на снимката.

Можете да го направите ова со кликнување на снимката. Кликнете, задржете и повлечете на Нова икона на дното на панелот на вашиот проект, и бум, ја креиравте вашата секвенца.

Забелешка: Овој метод нема да создаде празнаниза, автоматски ќе ја внесе таа снимка во секвенцата. Исто така, ќе ја именува низата како име на вашата снимка. Сепак, можете да изберете да го преименувате подоцна.

На горната слика, ги имаме снимките и низата седнати една до друга.

Совети за создавање секвенца во Premiere Pro

1. Можете да изберете од достапните претходно поставени секвенци во зависност од поставката што ја сакате; Вашата големина на кадри, стапка на слики и сооднос, во основа. Исто така, можеби ќе имате тенденција да го приспособите работниот простор во боја.

2. За да ја промените големината на рамката, стапката на слики, работниот простор во боја, итн., одете до картичката Поставки и променете ја соодветно.

3. Исто така, можете да Зачувате претходно поставено ако сакате повторно да го користите и да се спасите од стресот да ги правите поставките одново и одново. На пример, ако сакате да креирате низа во IG Reel Dimension која е 1080 x 1920, ќе мора рачно да ги направите поставките. Можете да го зачувате претходно поставеното за повторна употреба во иднина.

4. Не заборавајте да останете организирани. Не заборавајте да ја именувате вашата низа соодветно. Ако сакате да ја преименувате вашата секвенца, можете да кликнете со десното копче на низата и да кликнете на „преименувај“. Еве ти!

Употреба на секвенца во Adobe Premiere Pro

Еве неколку вообичаени употреби за секвенците на Premiere Pro.

Креирај видео

Секвенца е главата и телото на вашиот проект. Се користи за создавањевашето последно видео. Без него, не можете да направите ништо во вашата временска линија.

Разбивање на голем проект

Можете да имате низа во низа. Да, добро прочитавте. Се користи за разделување на производството на помали ентитети. Помислете на филмска средина, каде што имате долга приказна со толку многу снимки. Не можете да го креирате вашиот филм од почеток до крај во само една секвенца, туку ќе ви ја дувнете главата.

Секвенца во оваа смисла се користи за да се разложи филмот, можете да ги создадете како „Сцена 01, Сцена 02, Сцена 03…Сцена 101“ Потоа секоја снимка од сцената нека биде во соодветната секвенца на сцената. На крајот на денот, откако ќе завршите со уредувањето на секоја сцена, потоа можете да креирате Главна сцена за да ги увезете сите ваши подредени сцени за да ги групирате заедно.

Овој метод ве прави да имате одличен работен тек. Плус добро управување со податоци. Запомнете, останете организирани.

Ревидирај проект

Секвенците можат да бидат корисни кога се одржува добар работен тек. Претпоставувајќи дека сакате да го ревидирате вашиот проект, да речеме дека сакате да пробате ново оценување на бои, да промените некои текстови и да отстраните некои транзиции додека ја одржувате поранешната датотека како што е. Секвенците можат да ви помогнат во тоа.

Треба само да ја дуплирате вашата оригинална секвенца. Можете да дуплирате со десен клик на секвенцата и веднаш да го дуплирате, а потоа можете да го преименувате како што сакате, можеби „Dave_Rev_1“. Отворете го со двоен клик натоа, направете ги вашите промени и еве одете!

Новите промени направени во дупликатната низа дефинитивно нема да се појават во оригиналната низа.

Што е Вгнездена секвенца во Premiere Pro?

За дополнително да останете организирани, можете да користите вгнездена низа. Претпоставувајќи дека имате еден куп клипови заедно во вашата секвенца и ви е тешко да ги сфатите, можете да ги вгнездите во низа. Ова ќе ги замени сите клипови со нова низа.

Како го правите ова? Ги означувате сите клипови што сакате да ги вгнездите, потоа кликнете со десното копче на него и кликнете на Nest Sequence. Потоа именувајте ја вашата вгнездена низа како што сакате. Толку е едноставно.

На пример, оваа слика од екранот ви ги прикажува означените клипови што сакав да ги вгнездам.

И оваа слика од екранот е последица на гнездење, нели е убаво?

Исто така, можете да примените каков било ефект врз секвенцата на вашето гнездо, дури и на самата низа. Играјте со него и ќе уживате во него исто како и јас.

ЧПП

Еве некои други поврзани прашања што можеби ги имате за секвенците во Premiere Pro, на секое од нив ќе одговорам накратко подолу.

Како да зачувате секвенца во Premiere Pro?

Не можете да зачувате низа, штом ќе го зачувате вашиот проект, можете да одите.

Кои поставки за низа да се постават за Premiere Pro?

Па, ова зависи од тоа што сакате да создадете. Дали сакате да креирате за Тикток? 4K или 1080pВидео на YouTube? Инстаграм? Сите тие имаат различни поставки, она што ги разликува е големината на рамката во основа. Но, генерално, можете да користите дигитален SLR, 1080 24 fps, а потоа да ја прилагодите големината на рамката како што сакате. Ова претходно поставено е стандард за повеќето играчи.

Што е подсеквенца?

Тоа е повеќе или помалку како вгнездена низа, но ова ќе ги остави вашите означени клипови во главната низа недопрени, односно нема да ги замени со нова низа. Ќе создаде само подсеквенца во вашата проектна папка со означените клипови во неа.

Основна употреба е ако сакате да изберете одреден дел од вашата секвенца и да ја имате како нова низа без повторно да ги направите сите ефекти, сечење итн. на клиповите. Можете само да ги изберете и истакнете од вашата тековна секвенца, да направите подсеквенца и да ја разработите вашата магија.

Како да креирате потсеквенца? Тоа е повеќе или помалку како создавање вгнездена низа. Вие означете ги клиповите и кликнете со десното копче на нив, а потоа направете потсеквенца.

Заклучок

Верувам дека добивте една или две работи од оваа статија. Редоследот е како кошница каде што ги имате сите ваши парчиња работи. Без секвенца, не можете да имате временска линија, не можете да извезувате ниту еден медиум.

Дали имате прашања за секвенците во Adobe Premiere Pro? Ве молиме известете ме во делот за коментари подолу. Јас ќе бидам подготвен дапомош!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.