Што е Artboard во Adobe Illustrator

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Можете да видите уметничка табла во Adobe Illustrator како физичко парче хартија каде што можете да користите моливи или други алатки за да креирате неверојатни цртежи и дизајни. Тоа е празен простор каде што ја изразувате вашата креативност во дигиталниот свет.

Уметничките табли се од суштинско значење за создавање уметнички дела во Adobe Illustrator. Се занимавам со графички дизајн девет години, работам на различни софтвери за дизајн како Photoshop и InDesign, би рекол дека манипулирањето со работниот тек во Illustrator е најлесно и најфлексибилно.

Откако ќе ја прочитате оваа статија, подобро ќе разберете што прави уметничката табла и зошто користите уметнички табли. Ќе споделам и брз водич за Artboard Tool и други совети поврзани со Artboards. Еден куп добри работи!

Подготвени сте за откривање?

Содржина

 • Зошто треба да користите Artboards во Adobe Illustrator
 • Artboard Tool (Брз водич)
 • Зачувување на Artboards
 • Повеќе прашања
  • Како да зачувам уметничка табла на Illustrator како посебен PNG?
  • Како да избришам сè надвор од уметничката табла во Illustrator?
  • Како да изберам уметничка табла во Illustrator?

Зошто треба да користите Artboards во Adobe Illustrator

Па, што е одлично во Artboards? Како што накратко споменав претходно, флексибилно и лесно е да се манипулира со уметнички табли во Illustrator, за да можете да ги приспособите најдобро да одговараат на вашиот дизајн. Уметничките табли се исто така важни за зачувување на вашиот дизајн.

Не сумпретерување или било што, но сериозно, без уметничка табла, не можете ни да ја зачувате вашата работа, мислам на извоз. Ќе објаснам повеќе подоцна во оваа статија.

Покрај тоа што е многу важно, помага и да ја организирате вашата работа. Можете слободно да организирате нарачки на уметнички табли, да ја прилагодите големината, да ги именувате, да копирате и залепите уметнички табли за да направите различни верзии на вашиот дизајн итн.

Алатка Artboard (Брз водич)

За разлика од некои други софтвер за дизајн што треба да ја промените големината на платното од поставките за документи, во Adobe Illustrator, можете брзо да ја менувате големината и да се движите низ уметничката табла.

Забелешка: снимките од екранот се преземени од верзијата Adobe Illustrator CC 2021 Mac. Windows и другите верзии може да изгледаат поинаку.

Изберете ја алатката Artboard од лентата со алатки. Ќе видите испрекинати линии на границата на уметничката табла, што значи дека можете да ја уредувате.

Ако сакате да го преместите, едноставно кликнете на уметничката табла и преместете ја на саканото место. Ако сакате да ја промените големината за да одговара на вашиот дизајн, кликнете на еден од аглите и повлечете за да ја промените големината.

Можете и рачно да ја напишете големината или да менувате други поставки за уметничка табла во панелот Карактеристики .

Зачувување табли

Можете да зачувате уметнички табли во многу различни формати, како што се SVG, pdf, jpeg, png, eps, итн. Постојат опции за зачувување само на одредена табла, повеќе уметнички табли од опсегот или сите уметнички табли.

Еве го трикот.Откако ќе кликнете на Зачувај како , штиклирајте го Употреби Artboards и променете ја опцијата на дното од Сите во Опсег , потоа можете да ги изберете таблите што сакате да ги зачувате и кликнете Зачувај .

Ако зачувувате датотека .ai, опцијата Use Artboards ќе биде сива бидејќи вашата единствена опција е да ја зачувате целата.

Забелешка: кога го зачувувате (да речеме извезуваме) вашиот дизајн како jpeg , png итн, ги извезувате вашите уметнички табли. Затоа треба да кликнете Извези > Извези како и да го изберете форматот ти треба.

Повеќе прашања

Можеби ќе ве интересираат одговорите на некои од прашањата подолу што ги поставија и други дизајнери.

Како да зачувам уметничка табла на Illustrator како посебен PNG?

Ќе треба да ја извезете вашата датотека како png од надземното мени Датотека > Извези > Извези како . И на дното од прозорецот Извоз, штиклирајте Користете табли за уметност и променете го Сите во Опсег , внесете го бројот на уметничката табла што сакате да го зачувате како png и кликнете Извоз .

Како да избришам сè надвор од уметничката табла во Illustrator?

Всушност, кога ја извезувате вашата датотека, имате опција да изберете Користете Artboards како што споменав погоре, со оваа опција, сè што е надвор од уметничката табла нема да се прикаже кога ќе се зачува ( извезени).

Друг начин еизработка на маска за клипинг на уметничката табла. Сè што треба да направите е да ги изберете сите објекти на вашата уметничка табла и да ги групирате. Создадете правоаголник со големина на вашата табла и направете маска за клипинг.

Како да изберам уметничка табла во Illustrator?

Во зависност од тоа што треба да направите со уметничката табла, ако сакате да ја изберете таблата за да ја преместите наоколу, најдобрата опција е да ја користите алатката Artboard.

Во други случаи, едноставно кликнете на уметничката табла на која сакате да работите или кликнете на уметничката табла на панелот за уметничка табла што можете брзо да ја отворите од надземното мени Прозорец > Artboard .

Wrapping Up

Ако одлучите да го користите Adobe Illustrator за да создадете одличен дизајн, користењето на уметничка табла е задолжително. Сакам да го користам за правење различни верзии на проект затоа што можам да ги имам сите верзии на едно место наместо различни датотеки. И имам флексибилност да ги извезувам моите селекции само кога е потребно.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.