Преглед на раскажувачи: пишувајте романи и сценарија на Mac & засилувач; iOS

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Раскажувач

Ефективност: карактеристики прилагодени на романсиери и сценаристи Цена: еднократна исплата од 59 $ Лесност за користење: ќе одвојте време за да ја совладате оваа апликација Поддршка: Упатство за корисникот, упатства, форуми и поддршка преку е-пошта

Резиме

Ако имате приказна во себе, нејзиното објавување може да биде тешко и одзема време. Процесот на пишување вклучува планирање и бура на идеи, пишување на вашите идеи, ревизија и уредување и објавување. Потребна ви е вистинската алатка за работата. Storyist прави многу добра работа што ве води низ секој дел од процесот и можеби ви одговара.

Сепак, е малку поскап од врвните конкуренти: Scrivener и Ulysses, две апликации тоа се лични преференци на многу писатели. Но, тие не се за секого. Има многу романсиери кои избираат Storyist, а за сценаристите, тоа е дефинитивно најдоброто од трите алатки. Ако сте корисник на Mac, ви препорачувам да ја преземете бесплатната пробна верзија и да ѝ дадете темелна проценка.

Што ми се допаѓа : Основите ќе ви бидат познати ако го знаете Word. Структурирајте го вашиот документ преку преглед или приказна. Одлични карактеристики за пишување сценарија. Достапно на Mac и iOS.

Што не ми се допаѓа : Малку скапо. Нема верзија на Windows. Не толку мазно како Scrivener или Ulysses.

4.3 Get Storyist

Што прави Storyist?

Тоа е софтверска алатка за приказнаможе да се пофали дека ја користат 95% од филмските и ТВ продукциите.

Scrivener (Mac, Windows, $45) е една од најпопуларните апликации што ја користат писателите на фикција. Таа е посоодветна за романсиери, но може да се користи за пишување сценарија.

Ulysses (Mac, 4,99 $/месец) е поопшта апликација за пишување што може да се користи за пишување кратки или долги форми . Достапни се теми за пишување сценарија (како Pulp Fiction).

yWriter6 (Windows, бесплатна, опционална регистрација од 11,95 долари) е процесор на текст кој го дели вашиот роман на поглавја и сцени.

Quoll Writer (Windows, бесплатно) е уште една апликација за пишување богата со функции погодна за писатели на романи.

Atomic Scribbler (Windows, бесплатно) ви овозможува да планирате и напишете го вашиот роман и одржувајте го вашиот референтен материјал. Дизајниран е да се чувствува како Microsoft Word.

Ракопис (Mac, Windows, Linux, бесплатно) е апликација за пишување со преглед, режим без одвраќање и нов асистент.

Fontain е јазик за обележување за сценарио инспириран од Markdown. Многу апликации го поддржуваат форматот (наведен на официјалната веб-страница Фонтана), нудејќи дополнителни софтверски опции за сценаристот.

Заклучок

Storyist е целосно опремена апликација за пишување за Mac и iOS погодни за писатели на фикција, вклучувајќи романсиери и сценаристи. Дизајниран е да ви помогне да размислувате, структурирате, пишувате, уредувате и објавувате големи проекти за пишување. Тоа екомплетна околина за пишување која нуди средина за пишување без одвраќање, алатки за обработка на текст и погледи кои ви помагаат да размислувате структурно и да развиете целосен преглед на приказната.

Вашите проекти се синхронизираат помеѓу десктоп и мобилните апликации за да можете да работите каде и да е и спуштете ја вашата инспирација кога и да ве удри. Ако работите на голем проект за пишување или видео, ова е една алатка што би сакале да ја разгледате. Сепак, многу романсиери го претпочитаат Scrivener, а етаблираните сценаристи можеби ќе бидат подобро опслужени со стандардниот (и поскап) финален нацрт.

писатели-креатори на пишување со долга форма за кое е потребно големо планирање и истражување, како што се романи и сценарија. Во дизајнот и филозофијата, повеќе наликува на Scrivener отколку на Ulysses, и има слична крива на учење.

Дали Storyist е безбеден?

Да, безбедно е да се користи. Трчав и го инсталирав Storyist на мојот MacBook Air. Скенирањето користејќи Bitdefender не најде вируси или злонамерен код.

Дали Storyist е бесплатен?

Storyist не е бесплатен, но нуди 15-дневен бесплатен пробен период за да можете оцени го софтверот. Верзијата за Mac чини 59,99 долари на Mac App Store или 59 долари од веб-страницата на развивачот. Верзијата за iOS чини 14,99 долари на iOS App Store.

Дали Storyist е за Windows?

Не, Storyist е достапен за Mac и iOS, но не и за Windows.

Дали има некои упатства за Storyist?

Ќе се чувствувате удобно со Storyist побрзо ако ги искористите достапните образовни ресурси. Ќе најдете голем број пишани упатства под Поддршка на веб-страницата на Storyist, заедно со Упатството за корисници. Компанијата нуди и голем број кратки видео упатства на нивниот канал на YouTube.

Кој треба да го користи Storyist? Прочитајте за да откриете дали е соодветно за вас. Ќе наведеме некои други алтернативи подоцна во прегледот, особено за корисниците на Windows.

Зошто да ми веруваш?

Моето име е Адријан, а апликациите за пишување со целосни функции се местата каде што го поминувам поголемиот дел од моето време. јас сумЗаработував од пишувањето во последната деценија.

Напишав стотици статии во Ulysses (кој го купив со мои пари во 2013 година), а неодамна го истрчав Scrivener низ неговите чекори. Storyist е конкурентна апликација со која не сум толку запознаена, па ја преземав пробната верзија и ја тестирав секоја функција.

Бев прилично импресиониран. Таа е една од најдобрите алтернативи за конечниот нацрт за сценаристи и му дава на Scrivener да се кандидира за своите пари ако ви треба алатка за пишување романи или раскази. Ако го трошите поголемиот дел од вашето време создавајќи содржини со кратки форми, како што правам јас, тоа може да биде повеќе отколку што ви треба.

Преглед на приказни: Што има за вас?

Storyist е сè за пишување фикција, а јас ќе ги наведам неговите карактеристики во следните пет делови. Во секоја потсекција, ќе истражувам што нуди апликацијата, а потоа ќе го споделам моето лично мислење.

1. Напишете & Форматирајте го романот или сценариото

Иако апликацијата за пишување со целосна функција оди подалеку од она што може да го направи вообичаениот процесор на текст, таа секако започнува таму. Storyist ги вклучува основните функции за уредување и форматирање што би ги очекувале. Во левиот панел, можете да изберете стилови, фонт, проред, јазичиња, маргини и заглавија и подножја.

Апликацијата користи богат текст наместо Markdown, така што повеќе наликува на Scrivener отколку на Ulysses во форматирањето и во карактеристики. За да започнете со вашата работа, изберете образец. Распоред на романии сценаријата се вклучени.

Ако, на пример, работите на сценарио, се нуди соодветно форматирање и уникатни карактеристики за форматирање ви помагаат додека го пишувате дијалогот.

За да ве задржи во зоната за пишување откако ќе стигнете таму, Storyist нуди интерфејс без одвлекување . Можете да го приспособите интерфејсот со теми, а поддржан е и Темниот Режим .

Конечно, уредникот вклучува функција Snippets , што ви овозможува да внесувате долги пасуси од текст со само неколку притискања на копчињата, слично на TextExpander. Оваа функција ви овозможува брзо да внесувате дијалог без да треба да пишувате интерпункциски знаци.

Мој личен став : ако сте запознаени со Microsoft Word, нема да имате проблем пишување во WYSIWYG на Storyist, уредувач на богат текст. Режимот без одвраќање, стиловите и фрагментите ви дозволуваат да работите продуктивно, искористувајќи го максимумот од вашето време.

2. Структура & засилувач; Распоредете ја вашата работа

Работењето во Storyist не е како пишување на еден лист хартија во едноставен процесор на текст. Наместо тоа, попродуктивно е да го разделите вашето пишување на организирани, податливи делови за да можете да размислувате структурно и да развиете целосен преглед на приказната. За да ја видите големата слика, Storyist нуди прикази на текст, преглед и приказна за вашиот проект, слично како што тоа го прави Scrivener.

Storyboard има поддршка за индексни картички и фотографии. Може да се користат фотографиида ставите лице на секој ваш лик, а картичките ви даваат птичја перспектива на вашиот проект каде што можете да ги сумирате и лесно да ги преуредите вашите делови или сцени.

Многумина од нас сакаат да го планираат структура на нашите проекти во преглед. Може да видите преглед во левиот панел во секое време. Можете исто така да прикажете целосно опремен Outliner во окното на главниот уредник на апликацијата за да добиете преглед на вашата приказна и да ги преуредите работите.

Мој личен став : Поделувањето на вашата работа на логички делови ви овозможува да работите поефективно, да имате чувство за напредок додека го завршувате секој од нив, полесно да ја преуредите работата и да добиете поглед од птичја перспектива на вашиот проект. Приказите на приказната и контурите на Storyist го прават овој лесен и ривал на Scrivener's Corkboard и Outline.

3. Следете го вашиот напредок во пишувањето

Бројот на зборови и роковите. Сте сретнале да пишуваат есеи на училиште, и тие се многу реален дел од животот на секој писател. Storyist ви дава моќ со следење и известување за вашиот напредок.

А бројот на зборови на тековниот документ се прикажува на горниот дел од екранот во секое време. Со кликнување на него се откриваат уште повеќе статистики.

Во горниот десен агол на екранот, ќе најдете икона Цел. Откако ќе кликнете на него, ќе можете да дефинирате цел за броење зборови за вашиот проект, колку зборови сакате да пишувате секој ден и да ги проверите сцените што сакатекако што е вклучено во оваа цел.

Ќе можете да го гледате вашиот напредок како календар, графикон или резиме. Можете да ги промените вашите цели во секое време.

Иако Storyist не може да ги следи вашите рокови на ист начин како што тоа го прават Scrivener и Ulysses, тој се приближува. Треба да го поделите вкупниот број на зборови за проектот со бројот на денови што остануваат до крајниот рок, а откако ќе го внесете тоа како дневна цел, апликацијата ќе ви покаже дали сте на вистинскиот пат. Сепак, не можете да дефинирате цели за броење зборови за секое поглавје или сцена од вашиот проект.

Мој личен став : статистиката и карактеристиките на целите на Storyist се корисни. Иако не се толку моќни како оние во Scrivener и Ulysses, тие ќе ве одржуваат на вистинскиот пат од ден на ден и ќе ве известат кога сте ја достигнале целта.

4. Brainstorm и истражување

Storyist нуди неколку уникатни функции за следење на вашите мисли и идеи, како и за чување информации за ликовите, точките на заговорот, сцените и поставките. За разлика од Scrivener, тој стандардно не ви дава посветен дел за референца, иако можете да поставите папка да работи на тој начин ако сакате и бидете сигурни дека не е вклучена во целокупниот број на зборови на вашиот проект. Она што го нуди се листови со приказни и коментари.

А Листот со приказна е посветена страница во вашиот проект за следење на ликот од вашата приказна, точка на заговор, сцена или поставување (локација).

Апар примери. Листот со приказна за ликови вклучува полиња за резиме на ликот, физички опис, точки за развој на ликот, белешки и фотографија што ќе се прикаже на вашата приказна.

Листот со приказна со точки на заговор вклучува полиња за резиме, протагонист , антагонист, конфликт и белешки.

Покрај тоа што имате посебни листови за да ги следите вашите размислувања за одредени елементи на приказната, можете да додавате Коментари низ вашиот ракопис, на кој било текстуален лист . Тие се наведени во Инспекторот десно од екранот. Тие можат да бидат прикачени на одредени зборови, кои се означени со жолта боја, или прикачени на одредена локација во вашиот документ, каде што се означени со жолта икона за лепливи белешки.

Мој личен став : Дополнителниот материјал е лесен за следење во Storyist. Специјални листови со приказни може да ги содржат вашите размислувања за ликовите, локациите и идеите за заговор, а може да се додадат коментари низ вашиот ракопис. Сепак, не можете да додавате прилози за датотеки на вашиот проект како што можете со Scrivener и Ulysses.

5. Share & Објавете го вашиот роман или сценарио

Кога сте подготвени да го споделите вашиот проект со светот, достапен е голем број на формати на датотеки Извези .

Богат текст Се нудат формати HTML, Text, DOCX, OpenOffice и Scrivener. Можете да извезете сценарио во формати Final Draft или Fountain Script за да можатда се користи во други апликации за пишување сценарија од вашите соработници или уредник. Можете да креирате еКнига во формати ePub или Kindle или да го извезете вашиот преглед како датотека OPML за да можете да ја отворите во апликација за преглед или мапирање на мислите.

За попрофесионален резултат, можете да ја користите Storyist's Уредувач на книги за да креирате PDF подготвен за печатење. Ова не е толку моќно или флексибилно како одликата Scrivener's Compile или Ulysses' Publishing функцијата, но се нудат многу опции и најверојатно ќе ги задоволи вашите потреби.

Прво треба да изберете образец за вашата книга. Потоа ги додавате текстуалните датотеки за вашите поглавја во телото на книгата, заедно со дополнителен материјал како содржина или страница за авторски права. Потоа, откако ќе ги прилагодите поставките за распоред, извезувате.

Мој личен став : Кога работите со други кои не користат Storyist, апликацијата ви дозволува да ги извезувате вашите работат на голем број корисни формати. Исто така, ви овозможува да ја објавите вашата работа како е-книга или да подготвите PDF подготвен за печатење што можете да го испратите до вашиот печатач.

Причини зад моите рејтинзи

Ефективност: 4,5/5

Storyist е целосно опремена апликација за пишување која ќе ви помогне на патувањето од планирање и бура на идеи до објавена приказна. Тој нуди слична моќ на Scrivener и Ulysses, а за сценаристот ги надминува двете апликации.

Цена: 3,5/5

Со речиси 60 долари, Storyist е малку скапо. Акоако работите и на Mac и на iOS, трошоците се поблиски - тоа е 75 долари во споредба со 65 долари на Scrivener и 40 долари на Ulysses годишно. Ако сте сценарист, апликацијата е многу поевтина од огромните 249,99 долари на Final Draft, но ако не можете да си го дозволите стандардот на индустријата, има многу бесплатни и евтини алтернативи кои ќе ви помогнат да започнете.

Лесност за користење: 4/5

Ќе биде потребно извесно време за да ги научите напредните функции на оваа апликација - не секогаш ми беше веднаш јасно како да се зафатам да постигнам нешто . Има сличен сет на функции и крива на учење како Scrivener - можеби малку поостра - но треба да му биде удобно со блискоста.

Поддршка: 5/5

Поддршка страницата на веб-страницата на Storyist вклучува упатство за корисникот, упатства и форум за корисници. Билетите за поддршка може да се достават преку е-пошта. Немав причина директно да контактирам со поддршката на Storyist додека ја користам оваа апликација, затоа не можам да коментирам за нивната навременост.

Алтернативи на Storyist

Storyist е висококвалитетно, специјалист за пишување апликација само за корисници на Mac и iOS, така што нема да одговара на сите. За среќа, тоа не е вашата единствена опција. Неодамна објавивме преглед на најдобрите апликации за пишување за Mac и тука ќе ги наведеме најдобрите алтернативи, вклучувајќи ги и опциите за корисниците на Windows.

Final Draft 11 (Mac, Windows, 249,99 $ ) е индустриска стандардна апликација за пишување сценарија. Официјалната веб-страница

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.