Како да го искривувате текстот во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Како да си играте со текстот за дизајнот да изгледа позабавен? Па, има толку многу што можете да направите со искривување на текстот на различни начини. Но, каде и како?

Не, нема да видите опција за текстуални ефекти во менито Тип, но има ефекти што можете брзо да ги примените на текстот. Само треба да го најдете на вистинското место.

Во ова упатство, ќе ви покажам каде да ги најдете опциите за искривување и како да ги користите во Adobe Illustrator.

Откако ќе ја користите алатката за типови за додавање текст на вашата уметничка табла, можете да ги користите опциите од Искривување на плико или искривување & засилувач; Трансформирајте ефекти за да го искривите текстот.

Забелешка: сликите од екранот во ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Искривување на плико (3 Опции)

Изберете го текстот и одете во надземното мени Објект > Изобличување на плико , вие' Ќе ги видам овие три опции: Make with Warp , Make with Mesh и Make with Top Object . Ќе ви покажам што може да направи секоја опција.

1. Направете со Warp

Има многу претходно поставени текстуални ефекти од оваа опција. Ако кликнете на опаѓачкото мени Стил , ќе видите 15 стилски опции за искривување на текстот.

Вака изгледа секој стил.

Чекор 1: Изберете стил и изберете Хоризонтално или Вертикално . Проверете го полето Преглед за да видите како е текстотизгледа додека ги прилагодувате поставките. Ако изберете Вертикална, ќе изгледа вака.

Во ред, да се задржиме на хоризонталната верзија во овој пример.

Чекор 2: Поместете го лизгачот за да ја прилагодите вредноста на Bend. Колку подалеку го влечете лизгачот од центарот, толку е поголем лакот. Ако го повлечете лево (негативна вредност), текстот ќе се лак во спротивна насока.

Чекор 3: Прилагодете ги хоризонталните и вертикалните Изобличувањето . Нема правило за ова, само забавувајте се со тоа. Кликнете ОК кога сте задоволни со резултатот.

2. Make with Mesh

Оваа опција ви овозможува слободно да го искривувате текстот бидејќи нема претходно поставен стил. Ќе ги влечете точките за прицврстување за да го искривувате текстот.

Чекор 1: Изберете ја опцијата Направи со мрежа и внесете ги колоните и редовите. Кликнете OK .

Колку повеќе број ставате, толку повеќе точки за прицврстување добивате, што значи дека толку повеќе детали можете да ги искривувате.

Чекор 2: Изберете ја Алатката за директен избор (A) од лентата со алатки. Кога ќе кликнете на текстот, ќе ги видите точките за прицврстување.

Чекор 3: Кликнете и повлечете ги точките за прицврстување за да го искривите текстот.

3. Направете со горен објект

Можете да го завиткате текстот во форма користејќи го овој метод.

Чекор 1: Создадете облик, кликнете со десното копче и изберете Наредете > Донесете напред ( Shift + Команда + ] ).

Чекор2: Ставете ја формата на врвот на текстот. Изберете и текстот и обликот, одете во менито над глава и изберете Објект > Изобличување на плико > Направи со горен објект .

Можете да користите која било друга форма доколку е затворена патека.

Искривување & засилувач; Трансформирајте (2 опции)

Иако можете да ги примените сите опции од овој ефект на текстот, ајде да се фокусираме на искривувањето на формата на текстот, наместо на текстуалните ефекти. Затоа, ќе ви покажам две опции од Изобличување и засилување; Трансформирајте за искривување на текстот.

1. Бесплатно изобличување

Чекор 1: Изберете го текстот и одете во надземното мени Ефект > Трансформирајте & засилувач; Искривување > Бесплатно искривување .

Ќе го отвори овој мал работен панел и ќе видите четири точки за прицврстување што може да се уредуваат.

Чекор 2: Поместете ги точките за прицврстување за да го искривите текстот.

Кликнете OK кога ќе завршите.

2. Twist

Можете да го извртувате текстот по агол. Едноставно изберете Ефект > Трансформирајте & Искривување > Превртување , и внесете ја вредноста на аголот. Супер лесно!

Слободно пробајте други Distort & Трансформирајте ги опциите и видете што ќе добиете 🙂

Заклучок

Гледате? Оние прекрасни текстуални ефекти што ги видовте на туѓите дела не се магија, само треба да ја пронајдете вистинската команда за да го остварите тоа. Ако штотуку почнувате, би ја препорачал опцијата Make with Warp од EnvelopeИскривување.

Помеѓу сите методи што ви ги покажав во ова упатство, веројатно опцијата Направи со мрежа е најкомплицираната бидејќи нема претходно поставено и ќе треба да го направите тоа рачно. Добрата работа е што ви дава многу слобода да бидете креативни со изобличувањето.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.