Стандардни големини на книги (мекер, тврд повез и повеќе)

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Еден од најважните аспекти на секој проект за дизајн на книги е изборот на конечната големина на вашата книга. Исто така познат како „големина на дотерување“, изборот на точната големина за вашата книга може да направи огромна разлика во бројот на нејзините страници - и нејзиниот успех.

Поголемите големини на книги често се поскапи за производство и вообичаено се со многу повисоки цени за потрошувачот, но помалата книга која има многу висок број на страници може брзо да стане исто толку скапа.

Ако сте доволно среќни да работите со издавач, тој веројатно ќе сака да ја одреди големината на вашата книга користејќи свои методи, но самоиздавачите немаат луксуз на оддел за маркетинг.

Ако планирате сами да ја дизајнирате и напишете вашата книга, секогаш проверете со разни услуги за печатење пред да започнете со процесот на дизајнирање за да бидете сигурни дека тие можат да ве примат.

Стандардни големини на книги со мека

Еве ги најпопуларните големини на книги со мека во САД. Книгите со мек повез обично се помали, полесни и поевтини од книгите со тврд повез (и за производство и за купување), иако постојат исклучоци од правилото. Повеќето романи и други видови белетристика го користат форматот со мека хартија.

Масовно пазарни мерења

 • 4,25 инчи x 6,87 инчи

Исто така познат како џебна книга, ова е најмалата стандардна големина на мека книга што се користи воСоединети Држави. Овие меки се најевтиниот стандарден формат за производство и како резултат на тоа, тие имаат најниска цена за потрошувачите.

Вообичаено, тие се печатат со евтино мастило и лесни хартии со тенок капак. Како резултат на оваа евтина привлечност, тие често се продаваат надвор од книжарниците во супермаркетите, аеродромите, па дури и бензинските пумпи.

Трговски меки

 • 5 инчи x 8 инчи
 • 5,25 инчи x 8 инчи
 • 5,5 инчи x 8,5 инчи
 • 6 инчи x 9 инчи

Трговските книшки се во опсег на големини од 5”x8” до 6”x9”, иако 6”x9” е најчестата големина. Овие мека обично се произведуваат на повисоко ниво на квалитет од масовните мека, со употреба на потешка хартија и подобри мастила, иако кориците се генерално тенки.

Уметноста на корицата на трговските меки понекогаш има специјализирани мастила, втиснување или дури и исечоци за да се истакнат на полицата, иако тоа може да ја зголеми конечната куповна цена.

Стандардни големини на книги со тврд повез

 • 6 инчи x 9 инчи
 • 7 инчи x 10 инчи
 • 9,5 инчи x 12 инчи

Книгите со тврд повез се поскапи за производство од меки поради дополнителните трошоци за печатење и врзување на капакот, и како резултат на тоа, тие често користат поголеми димензии на облоги. Восовремениот издавачки свет, форматот со тврд повез најчесто се користи за не-фикција, иако има некои специјални изданија на фикцијата кои даваат приоритет на квалитетот пред масовната привлечност на цените.

Дополнителни формати на книги

Постојат голем број други популарни стандардни големини на книги, како што се оние што се користат во светот на графичките романи и книгите за деца. Учебниците, прирачниците и уметничките книги всушност немаат стандардна големина, бидејќи нивната индивидуална содржина често ги одредува барањата за големина на дотерување.

Графички романи & засилувач; Стрип

 • 6,625 инчи x 10,25 инчи

Иако графичките новели не се целосно стандардизирани, многу печатачи го сугерираат ова големина на трим.

Детски книги

 • 5 инчи x 8 инчи
 • 7 инчи x 7 инчи
 • 7 инчи x 10 инчи
 • 8 инчи x 10 инчи

Поради природата на форматот, детските книги може многу да се разликуваат во нивната конечна големина, а многумина користат дури и целосно приспособени форми за да помогнат да го задржат вниманието на помладата публика.

Најчесто поставувани прашања

Многу автори кои самообјавуваат го мачат процесот на избор на вистинската големина на книгата, па затоа вклучив неколку најпопуларни прашања што се поставуваат на оваа тема.

Која е најпопуларната големина на книгата?

Според Амазон, кој е најголемиот продавач на книги во целиот свет, најчестиотГолемината на книгата во Соединетите Американски Држави е 6" x 9" и за книги со мека и за тврд повез.

Како да изберам големина на книга/големина на облоги?

Ако самостојно ја објавувате вашата книга, има неколку основни размислувања што треба да се земат предвид при изборот на големина на облоги. Прво и основно, проверете дали вашиот печатач може да се справи со големината на облогата што размислувате да ја користите.

Следно, земете го предвид влијанието на вашата големина на дотерување на бројот на вашите страници, бидејќи повеќето печатачи ќе наплаќаат дополнителна такса по страница кога ќе се протега надвор од претходно дефинираното ограничување. Конечно, избалансирајте ги овие две барања со конечната цена што планирате да ја наплатите на вашите клиенти.

Ако се двоумите, само изберете големина од 6”x9” и ќе бидете во добро друштво со многу други најпродавани книги – а исто така нема да имате проблем да најдете печатач што може да се справи со создавањето на вашето ремек-дело.

Завршен збор

Кој ги опфаќа основите на стандардните големини на книги на пазарот во САД, иако читателите во Европа и Јапонија може да откријат дека стандардните големини на книгите варираат од она на што се навикнале.

Можеби најважниот совет кога станува збор за големини на книги е дека секогаш треба да проверувате кај вашиот печатач пред да продолжите со долг процес на дизајнирање. Времето е пари и брзо може да стане скапо ажурирањето на распоредот на вашиот документ за да одговара на новата големина на страницата откако веќе е дизајнирана.

Среќно читање!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.