Како да додавате филмови во iTunes (Водич чекор-по-чекор)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Уредувачко ажурирање: Apple го укина iTunes во корист на единствена музичка апликација од 2019 година по ажурирањето на macOS Catalina. Корисниците сè уште ќе имаат пристап до нивните библиотеки, но апликацијата iTunes ќе престане да постои во својата оригинална форма. Видете ги алтернативите на iTunes.

Деновите на VHS лентите одамна поминаа, а ДВД-ата се на последните чекори. Ако веќе не сте почнале да пренесувате стари филмови & засилувач; Домашните видеа на вашиот компјутер, што чекате?

Одржувањето филмови на вашиот компјутер го прави лесен пристап до нив, лесен за споделување и лесен за гледање кога сакате. Но, не треба само да ги чувате на флеш-уред или одредена компјутерска папка.

Наместо тоа, можете да прикачувате филмови на iTunes, кој нуди практични функции како што се подредување на вашите филмови по жанр или овозможување да ги оценувате.

Какви видови датотеки поддржува iTunes?

Фрустрирачки, iTunes има многу ограничена поддршка за датотеки, што е жално ако сте страствен обожавател на филмови или едноставно имате различни датотеки. Единствените формати што ги поддржува се mov, mp4 и mv4, што значи дека ако имате wav, avi, wmv, mkv или слично, ќе треба да ја конвертирате вашата датотека пред да ја додадете во филмовите на iTunes.

Wondershare Video Converter е добра опција за оние на Mac или Windows, а корисниците на Mac со претплата на Setapp можат да ја користат апликацијата Permutate за бесплатно да ги конвертираат своите видеа.

Има и онлајн конверторидостапни, но овие имаат тенденција да бидат со послаб квалитет.

Како да додадете филмови на iTunes

Чекорите може да бидат различни во зависност од тоа од каде доаѓаат вашите филмови.

Купени филмови на iTunes

Ако сте го купиле вашиот филм преку продавницата на iTunes, тогаш немате работа! Филмот автоматски ќе се додаде во вашата библиотека. Еве како да го најдете.

Прво, отворете iTunes. Потоа изберете „Филмови“ од паѓачкото мени во горниот лев агол.

Ќе видите прозорец кој ви ги прикажува сите ваши филмови (или ако сè уште немате, информативен екран).

Додавање сопствени филмови

Ако сте преземале филмови од интернет, сакате да копирате филмови од диск или да имате домашни видеа на флеш драјв/рекордер за видео/итн, можете да ги додадете и во iTunes.

Прво, отворете го iTunes. Потоа изберете Датотека > Додај во библиотека .

Ќе биде побарано да ја изберете датотеката со филмот од вашиот компјутер. Запомнете, iTunes прифаќа само датотеки mp4, mv4 и mov, така што секоја друга датотека ќе генерира грешка ако се обидете да ја увезете. Откако ќе ја изберете вашата датотека, кликнете отвори .

Не грижете се ако не го гледате вашиот филм на почетокот! Наместо тоа, погледнете на левата странична лента и изберете Домашни видеа . Потоа, ќе го видите вашиот филм во главниот прозорец.

Организирање/сортирање на вашите филмови

Кога поставувате свои филмови, тие не секогаш доаѓаат со сите деталите во прилог. Додекафилмовите купени од iTunes ќе имаат одлични насловни слики, информации за продуцентите и жанровски ознаки, филмовите што ќе ги додадете во колекцијата можеби нема нужно. Ова значи дека ќе треба да го додадете во себе.

За да додадете свои метаподатоци, кликнете со десното копче на филмот и изберете Видео информации .

Во скокачкиот прозорец, потоа можете да ги уредите сите детали според содржината на вашата душа.

Постојат полиња за сè, од наслов и режисер до оцена и опис. Во табулаторот Уметнички дела , можете да изберете приспособена слика од вашиот компјутер што ќе се користи како насловна слика за филмот.

Заклучок

Поставувањето филм на iTunes е супер брз и супер едноставен процес. Дури и додавањето метаподатоци што недостасуваат нема да потрае долго, а библиотеката ќе ја одржувате подредена и на едно место.

Тоа е победничко решение за сите ваши проблеми со управувањето со филмовите, без разлика дали сте страствен кино критичар или едноставно собирате домашни видеа.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.