Како да направите своја четка во Procreate

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

На вашето платно, допрете ја алатката Brush (икона за четка). Ова ќе ја отвори вашата библиотека со четки. Изберете кое било мени со четка што не е неодамна. Во горниот десен агол, допрете го симболот +. Сега ќе можете да креирате, уредувате и зачувувате сопствена четка за Procreate.

Јас сум Керолин и го користам Procreate за да водам сопствен бизнис со дигитални илустрации повеќе од три години, така што имам создаде четка или две во мојот ден. Procreate доаѓа со огромен избор на претходно вчитани четки, како и оваа прекрасна функција за креирање своја.

Оваа уникатна карактеристика на апликацијата Procreate им овозможува на своите корисници да добијат длабинско, практично знаење за целата четка Библиотеката има да понуди. Може да поминете неколку недели истражувајќи ги различните опции и создавајќи различни четки, така што денес ќе ви покажам како.

Клучни производи

 • Создавањето сопствена четка во Procreate е лесно да се направи .
 • Изборот од стотиците опции за вашата нова четка одзема многу време.
 • Можете да креирате онолку нови четки колку што сакате и да ја уредувате или бришете секоја четка што ќе ја направите многу лесно.
 • Создавањето нова четка за складирање на вашите нови четки е брзо и лесно.

Како да направите сопствена четка во Procreate – чекор по чекор

Лесно е да се создадете своја сопствена четка, но поради неограничените опции што ги нуди Procreate, најдобро е да имате јасна претстава за тоа каков стил на четка се обидувате да креирате пред да започнетеекспериментирање. Еве како:

Чекор 1: Во вашето платно, отворете ја вашата Алатка за четка . Ова е икона со четка за сликање која се наоѓа на горниот банер на вашето платно. Ова ќе ја отвори вашата библиотека со четки.

Чекор 2: Изберете која било четка освен за опцијата Неодамнешна.

Чекор 3 : Допрете го симболот + во горниот десен агол на вашата библиотека со четки.

Чекор 4: Ова ќе ја отвори вашата четка Студио. Овде ќе имате опција да уредувате и менувате кој било аспект на четката за да ја манипулирате во четката што ја сакате. Откако ќе бидете задоволни со изборот, допрете Готово .

Чекор 5: Вашата нова четка сега е активна и можете да ја користите за да цртате на вашето платно.

Опции за Прокреирање на четка во студио

Ќе можете да си играте со секоја поставка што создава стил на четка. Подолу наведов некои од главните и накратко објаснив што се тие и како ќе влијаат на вашата нова четка.

Патека за мозочен удар

Вашата патека за удар ги одредува точките на кои се поврзува вашиот прст платното на екранот под притисок на вашата четка. Ќе можете да го промените растојанието, треперењето и паѓањето на вашиот Stroke Path.

Стабилизација

Сметам дека ова е најтехничкото од поставките на Brush Studio, па затоа имам тенденција да избегнувај го овој во страв да не ми ја уништи четката. Сметам дека генеричката поставка обично функционира најдобро во повеќето случаи.

Заостреност

Заостреноста на вашата четка ќе одреди како четката реагира на почетокот и на крајот на ударот. Можете да промените мноштво негови опции како што е големината на конусот до количината на притисок што му е потребен за да функционира.

Зрно

Ова е во суштина моделот на вашата четка. Ќе можете да промените многу голем избор на аспекти на зрното од однесувањето на зрното до длабочината до неговото движење.

Динамика на бои

Ова одредува како ќе функционира вашата четка користејќи ја бојата што сте ја избрале за неа. Може да го менувате и манипулирате тресењето на бојата, притисокот и навалувањето на бојата.

Apple Pencil

Оваа поставка ви овозможува да го промените начинот на кој Apple Pencil работи со помош на вашата четка. Можете да ја прилагодите непроѕирноста, крварењето, протокот и многу други различни поставки на вашата четка.

Облик

Ова е навистина кул поставка бидејќи буквално можете да го промените обликот на печатот на вашата четка остава зад себе. Можете да го направите ова со рачно прилагодување на заобленоста на притисокот, распрснувањето и обликот на изворот на вашата четка.

Како да направите сопствена четка во Procreate

Можеби ќе сакате да создадете целосно нов сет на сопствени четки, или сте супер организирани и сакате да ги складирате вашите нови четки во уредно означена папка во апликацијата. Ова е лесно и јас ќе ви покажам како.

Сè што треба да направите е влечете вашата библиотека со четкинадолу користејќи го прстот или иглата. Сино поле со симбол + ќе се појави на горниот дел од вашето паѓачко мени. Допрете на ова и ќе создаде нова папка без наслов која можете да ја означите и преименувате за да ги зачувате вашите четки.

За да преместите четка во оваа нова папка, едноставно држете ја четката и поставете го над новата папка додека не трепне. Откако ќе трепне и ќе видите дека се појави зелен + симбол , отпуштете го задржувањето и автоматски ќе се премести на новата дестинација.

За да избришете сет, допрете на неговиот наслов и ќе имате опција да ја преименувате, избришете, споделите или дуплирате.

Како да ја вратите или избришете четката што сте ја направиле

Како и многу други работи во Procreate, можете лесно поништете, уредувајте или бришете ја четката што ја создадовте речиси побрзо отколку што сте ја создале.

 • Со лизгање налево на вашата четка, можете да ја споделувате, дуплирате или избришете вашата четка од вашата библиотека.
 • <>
 • 9>
  • Со допирање на вашата четка, можете да го активирате вашето студио за четки и да направите какви било промени што ги сакате во вашата нова четка.

  Ако не Немате идеи за тоа каква четка да направите, можете да пребарувате преку Интернет за да добиете некои идеи, еве избор на четки што корисниците на Procreate сами ги дизајнирале и сега ги продаваат онлајн.

  Најчесто поставувани прашања

  Подолу е избор на најчесто поставувани прашања. Накратко ви одговорив:

  Како да направите четка во ProcreateЏеб?

  Да, можете да ги следите истите чекори погоре за да креирате нова четка во апликацијата Procreate Pocket. Меѓутоа, наместо симболот +, на врвот на вашата библиотека со четки, ќе ја видите опцијата Нова четка . Може да го допрете ова за да започнете да создавате своја четка.

  Како да направите четка за шаблони во Procreate?

  Можете да креирате сопствена четка за шаблони во Procreate со прилагодување на обликот, зрната и динамиката на вашата нова четка во вашето студио за четки.

  Заклучок

  Ова е навистина уникатна и прекрасна карактеристика на апликацијата Procreate која му дава на корисникот целосна контрола при креирањето на сопствени четки во апликацијата. Тоа ми е прилично неверојатно. Но, со голема моќ доаѓа и голема одговорност и тоа во никој случај не е лесно да се создаде.

  Препорачувам да посветите солидно време на проучување, истражување и експериментирање со оваа карактеристика за да го извлечете максимумот од неа . Јас лично вложив часови во оваа функција и сметам дека е доста пријатно и задоволувачко да се видат сите ефекти што можете сами да ги создадете.

  Дали создавате свои четки за Procreate? Споделете ја вашата мудрост во коментарите подолу.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.