Како да станете медицински илустратор

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Здраво! Јас сум јуни. Кога ќе им кажам на луѓето дека сум графички дизајнер, вообичаениот одговор е „Кул! Колку забавно!" Навистина, тоа е. Нема да кажам поинаку. Сепак, најкул работа на мојата листа е медицински илустратор.

Медицинскиот илустратор не е сосема ист како другите илустратори, бидејќи бара повеќе знаење и професионални вештини. Со други зборови, тоа е многу специфична работа што не може лесно да се замени. Да речеме, тоа е посериозна работа и треба да имате талент и за уметност и за наука .

Не ме сфаќајте погрешно, сите работи како илустратор се сериозни, но ќе го разберете она што го мислам додека ви објаснувам што е медицински илустратор, вклучувајќи и некои работни рутини.

Оваа статија ќе опфати што прави медицинскиот илустратор, основните вештини и чекорите за да станете медицински илустратор.

Содржина

 • Што е медицински илустратор
 • 6 основни вештини што треба да ги поседува медицинскиот илустратор
  • 1. Вештина за цртање
  • 2. Креативност
  • 3. Научна позадина
  • 4. Интерперсонални вештини
  • 5. Софтверски вештини
  • 6. Ориентиран кон детали
 • Како да станете медицински илустратор (4 чекори)
  • Чекор 1: Земете диплома или сертификат за обука
  • Чекор 2: Одлучете насока за кариера
  • Чекор 3: Создадете портфолио
  • Чекор 4: Најдете работа
 • ЧПП
  • Дали има побарувачка за медицински илустратори?
  • Дали медицинските илустратори заработуваат добри пари?
  • Колку часадали работи медицинскиот илустратор?
  • Каде работат медицинските илустратори?
 • Заклучок

Што е медицински илустратор

Медицински илустратор е професионален уметник кој работи со научници или истражувачи за да создаде медицински слики за да ги едуцира и објасни биолошките процеси .

Медицинските илустрации се користат во предавања, учебници (се сеќавате на вашите книги за биологија?), постери во болниците, медицински списанија итн.

Многу медицински илустратори работат во истражувачки лаборатории, здравствени центри и болници, така што тоа е креативна кариера која бара научна позадина, затоа реков дека е специфична и често незаменлива со да речеме нормален илустратор.

Некои медицински илустратори специјализирани за правење 3D моделирање и анимации. Во овој случај, вештина на софтвер е задолжителна.

Има самовработени медицински илустратори кои поседуваат биомедицински компании, издавачки компании итн. Други претпочитаат да работат како хонорарни илустратори бидејќи имаат поголема слобода и флексибилност.

И хонорарните и самовработените медицински илустратори треба да имаат одредени деловни и маркетинг вештини за да добијат клиенти.

6 основни вештини што треба да ги има медицинскиот илустратор

Да се ​​биде медицински илустратор не е само вештини за цртање. Исто така, важно е да имате други вештини како креативност, интерперсонални вештини, научна позадина, ориентирани кон детали исофтверски вештини. Понатаму ќе објаснам зошто е важно да ги имате овие шест вештини.

1. Вештина за цртање

Вештината за цртање е важна затоа што тоа е она што го правите како илустратор. Не е важно дали правите дигитални или печатени илустрации, треба да знаете како да цртате. За медицинските илустратори, дигиталното цртање е почеста појава.

Медицинските илустрации често се многу детални и бараат прецизност. Цртањето на софтвер за дизајн не е толку флексибилно како цртањето со пенкало и хартија, така што ќе ви требаат таблети за цртање.

Во зависност од изборот на кариера, некои медицински илустратори треба да креираат 3Д илустрации, што може да биде поголем предизвик , на тој начин, потребно е долго време за вежбање.

2. Креативност

Иако медицинските илустрации често изгледаат прилично јасни, сепак е потребна креативност. Најдобар пример е дека треба да размислите како да создадете лесно разбирлива илустрација. Тоа е работа со бура на идеи!

Затоа, медицинските илустратори треба да бидат креативни во уметноста и комуникацијата. Не мора сите медицински илустрации да бидат „сериозни“, особено ако работите за публикации или рекламни агенции. И ако сакате да креирате 3D моделирање, креативноста во визуелизацијата е уште поважна.

3. Научна позадина

Вие работите на биомедицинско поле, така што дефинитивно е важно да имате одредени знаења за науката како што се човечкото илианатомија на животните.

Не мора да бидете експерт, но барем треба да знаете за што зборуваат истражувачите или научниците. Во спротивно, речиси е невозможно да се разбере која е вашата задача.

4. Интерперсонални вештини

Медицинските илустратори се здружуваат со лекари, истражувачи и научници, така што клучот е да се разберат и визуелизираат концептите.

Мора да бидете добар слушател и комуникатор. Исто така, важно е да имате добри вештини за разбирање бидејќи треба да разберете со кого работите, за да ги создадете точните илустрации.

Понекогаш можеби ќе треба да им ги објасните илустрациите на пациентите, па затоа е од суштинско значење да се биде добар комуникатор.

5. Софтверски вештини

За други типови на илустратори, совладувањето на графичкиот дизајн не е строг услов, но како медицински илустратор, мора да знаете како да користите софтвер за дизајн. Треба да знаете графички дизајн, дури и 3Д дизајн и анимација како медицински илустратор.

Во зависност од насоката на кариерата, ако креирате илустрации за анатомија за медицински публикации, користејќи програма базирана на вектор како како што треба да биде доволно Adobe Illustrator. Ако работите на создавање извајани анатомски модели, ќе треба да користите други алатки за 3D дизајн.

6. Ориентирана кон детали

Иако медицинската илустрација е уметност, таа мора да биде прецизна бидејќи науката треба да биде специфична, а деталитематерија. Важно е да се нацртаат и презентираат анатомски карактеристики и медицински состојби.

Како да станете медицински илустратор (4 чекори)

Ако размислувате за медицински илустратор како професионална кариера, следете ги чекорите подолу за да се подготвите.

Чекор 1: Земете диплома или сертификат за обука

Како што споменав погоре, медицинскиот илустратор не е сосема ист како другите илустратори. Во овој случај, диплома или сертификат е некако важно бидејќи медицинската илустрација е многу специфична област и вклучува и наука.

Поголемиот дел од медицинските илустратори имаат магистерски студии по медицинска илустрација. Ќе учите и биолошка наука и уметничка практика/теорија.

Чекор 2: Одлучете ја насоката за кариера

Иако тоа е многу ниски пазар, сè уште има различни видови работни места за медицински илустратори. Можеби ќе сакате да се запрашате, дали ви се допаѓа 2D или 3D, графика или движење? Каде сакате да работите, болница, лабораторија или издавачки компании/агенции?

Да имате директен преглед може да ви помогне подобро да креирате портфолио што може да се истакне во одредена област.

Чекор 3: Создадете портфолио

Само кажување колку сте одлични во вашето CV нема да ви донесе работа во оваа област. Мора да ја покажете својата работа! Да бидам искрен, чекорите 2 и 3 се тесно поврзани бидејќи вашето портфолио треба да покаже што сакате да правите во иднина.

Вашето портфолио треба да покаже како сте ги примениле вашите уметнички вештини на вистинска работа. Имајте предвид дека убавата илустрација не е доволна, вашето уметничко дело мора да ја покаже својата цел.

Чекор 4: Најдете работа

Медицинскиот илустратор не е толку вообичаена работа како графички дизајнер што можете да ја видите на повеќето огласи за работни места. Значи, каде бараат работа медицинските илустратори?

Иако има побарувачка, сепак тоа е многу ниска кариера, па веројатно не гледате многу позиции на општите страници за лов на работа како indeed.com или monster. com. Наместо тоа, подобра идеја би било да се обратите до експерти во областа.

На пример, Здружението на медицински илустратори има огласи за работни места или можете да контактирате со истражувачи, издавачки компании итн.

ЧПП

Сакате да дознаете повеќе за полето за медицинска илустрација? Можеби ќе ве интересираат прашањата подолу.

Дали има побарувачка за медицински илустратори?

Да, има побарувачка за медицински илустратори. Според Бирото за статистика на трудот на САД, кариерите во индустријата за ликовни уметности ќе останат стабилни, а полето на медицинската наука очекува раст од 6%.

Здружението на медицински илустратори, брзорастечките полиња на работа за медицинскиот илустратор се компјутерско моделирање, анимација и интерактивен дизајн, од кои сите се барани на широк спектар на пазари и кои често бараат поголеми тимовина поединци.

Дали медицинските илустратори заработуваат добри пари?

Да, медицинските илустратори можат да заработат добри пари. Според Здружението на медицински илустратори, просечната плата за медицински илустратор во САД е 70.650 американски долари и може да се движи до 173.000 долари.

Колку часа работи медицинскиот илустратор?

Како и секоја друга кариера, редовниот работен распоред за медицински илустратор е 40 часа неделно, од девет до пет. Хонорарни медицински илустратори сами одлучуваат за своето работно време.

Каде работат медицинските илустратори?

Покрај работата во истражувачки/здравствени центри или медицински училишта, медицинските илустратори можат да работат и во издавачки компании, компании за медицинско образование, биотехнолошки компании итн.

Заклучок

Ако сакате да станете медицински илустратор, покрај вашата креативност и илустративна вештина, важно е да имате научна позадина, затоа што некако работите и во медицинската област.

Сè уште не сте сигурни дали медицинската илустрација е кариера за вас? Искрено, лесно е да се открие. Само поставете си прашање: Дали сте страсни за уметност и наука? Ако одговорот е да, зошто да не го пробате?

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.