Како да дизајнирате корица на книга во Adobe Illustrator

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Не стресувајте ако немате InDesign или не сте запознаени со него, можете да креирате корица на книга и во Adobe Illustrator, а всушност, има уште повеќе простор за креативност.

Не грижете се за страниците или распоредите, Illustrator може да се справи со две страници со дизајн на корица на книга, уште помалку да се грижите ако веќе имате шаблон подготвен за употреба.

Во овој туторијал, ќе научите како да дизајнирате корица на книга користејќи шаблон и да креирате сам.

Пред да направите корица на книга, треба да знаете која големина ќе биде книгата. Не сте сигурни која големина на книга да ја користите? Го направив истражувањето за вас и составив брз преглед на некои популарни големини на книги (или „големини на дотерување“ од терминот за издавање).

Вообичаени големини на книги

Во зависност од тоа за каков тип на книга правите корица, постојат различни големини за книги со мека форма, џебни книги, детски книги, стрипови итн.

Некои вообичаени големини на книги со мека се:

 • 5 инчи x 8 инчи
 • 5,25 инчи x 8 инчи
 • 5,5 инчи x 8,5 инчи
 • 6 инчи x 9 инчи
 • 4,25 инчи x 6,87 инчи (џебна книга)

Многу детски книги имаат свои популарни големини:

 • 7,5 инчи x 7,5 инчи
 • 10 инчи x 8 инчи
 • 7 инчи x 10 инчи

Ако дизајнирате за книга со тврд корица, големината на корицата ќе биде малку поголеми од страниците на книгата. Еве три стандардни големини на тврд повез:

 • 6инчи x 9 инчи
 • 7 инчи x 10 инчи
 • 9,5 инчи x 12 инчи

Најдовте големина на вашата книга? Ајде да одиме напред и да дизајнираме корица на книга во Adobe Illustrator.

2 начини да направите корица за книги во Adobe Illustrator

Можете да приспособите шаблон или да дизајнирате своја корица на книга во Adobe Illustrator. Очигледно, методот на шаблон е полесен, особено ако сте нов во ова, но ако не можете да најдете идеален шаблон, создавањето свој е подобра опција.

Се зависи од типот на книги за кои ја дизајнирате корицата. Како и да е, ќе ви ги покажам основните чекори на двата методи и можете да одлучите кој да го користите.

Забелешка: сликите од екранот се направени од верзијата на Adobe Illustrator CC Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Метод 1: Користете шаблон за корица на книга

Користењето шаблон подготвен за употреба е погодно. Сепак, има само еден образец за книги подготвен за употреба во Adobe Illustrator. Можеби не е најдобриот шаблон, но ќе ви покажам како функционира и можете да го користите истиот метод на другите шаблони што ги преземате.

Чекор 1: Создадете нов документ во Adobe Illustrator, одете до шаблоните Печати и ќе видите опција за книга со име Книга за надреални активности . Изберете ја таа опција, сменете ја мерната единица во Инчи и кликнете Креирај .

Ако користите преземен шаблон, одете во Датотека > Ново од Шаблон и изберете ја вашата датотека со шаблон Illustrator.

Ако шаблонот не е она што го барате, можете да најдете многу други шаблони за книги на Adobe Stock. Adobe Stock не е вклучена во вашиот план на Adobe Creative Cloud, но може да преземете до десет бесплатни шаблони со 30-дневен бесплатен пробен период.

Мислам дека е сосема вредно да се проба, особено кога итно треба да го направите дизајнот на корицата на книгата и не знаете од каде да започнете. Плус, можете да ја откажете претплатата во рамките на пробниот период од 30 дена ако повеќе не ви треба или сакате да ја користите.

Чекор 2: Најдете или променете ги фонтовите што недостасуваат. Во повеќето случаи, ќе недостасуваат фонтови бидејќи можеби нема да ги имате инсталирано фонтовите на шаблоните на вашиот компјутер.

Ако користите шаблон од Adobe Stock, повеќето фонтови се Adobe фонтови, па можете едноставно да кликнете Активирај фонтови . Во спротивно, кликнете Замени Фонтови за да ги замените фонтовите што недостасуваат со вашите постоечки фонтови.

Откако ќе ги активирате или замените фонтовите, шаблонот за книга ќе се отвори. Првите две уметнички табли што ги гледате се предните и задните корици.

Чекор 3: Приспособете ја корицата на книгата. Можете да ги уредувате сите елементи на овој шаблон и да ги избришете уметничките табли (страници) што не ви се потребни.

На пример, првото нешто што можете да направите е да го промените името на книгата. Едноставно изберете го текстот и сменете го.

Потоа можете да го променитедруги елементи како боја, бришење или додавање нови форми на корицата на книгата додека не го добиете резултатот што ви треба.

Совет: Ако изберете да користите шаблон, важно е да изберете шаблон што е сличен на вашата идеална корица на книгата, бидејќи треба да промените само неколку работи. Во спротивно, можете само да создадете нов дизајн од нула.

Метод 2: Дизајнирајте корица за книга во Adobe Illustrator

Откако ќе ја знаете големината на книгата, едноставно креирајте уметничко дело што пропорционално се вклопува во големината. Единствениот незгоден дел е растојанието помеѓу предните и задните страници бидејќи е тешко да се одреди точната дебелина на книгата.

Еве ги чекорите за создавање корица од книга од почеток во Adobe Illustrator:

Чекор 1: Создадете нов документ и внесете ја големината за корицата на вашата книга. На пример, правам корица на детска книга, па ќе ставам 7,5 за ширина и 7,5 за висина, ќе го зголемам бројот на Artboards на 2 и ќе изберам Inches како единица.

Проверете дали режимот на боја е поставен на CMYK бидејќи ќе биде датотека за печатење.

Кликнете Креирај и ќе видите две уметнички табли во нов документ, кој ќе биде предната и задната корица на книгата.

Ако книгата е подебела или ако е со тврд повез, треба да додадете дополнителна уметничка табла за делот за врзување/рбетот (простор помеѓу предната и задната корица). Висината треба да бидеисто како и големината на корицата, но ширината е она што треба да го сфатите во зависност од страниците на вашата книга.

На пример, преместив една од оригиналните уметнички табли и додадов нова уметничка табла во центарот и ја сменив големината на уметничката табла на 0,5 инчи x 7,5 инчи.

Откако ќе ја поставите уметничката табла, следниот чекор е да го креирате дизајнот.

Чекор 2: Додајте елементи како текст и слики на корицата на вашата книга. Во зависност од тоа за каков тип на книга ја дизајнирате корицата, можете да додавате фотографии, да креирате графики или илустрации или едноставно да користите типографија како дизајнерски елемент на вашата корица.

Користењето фотографии како корица е најлесниот случај бидејќи сè што треба да направите е да пронајдете залихи и да додавате текст (името на книгата).

Во мојот случај, за книга за деца, корицата е обично илустрации или графики.

Чекор 3: Финализирајте го вашиот дизајн и можете да ја спакувате вашата датотека и да ја испратите до вашиот клиент или издавач.

Како да ја зачувате корицата на книгата за печатење

По креирањето дизајн за корицата на книгата користејќи го методот 1 или 2, следниот чекор е да ја зачувате вашата датотека .ai како PDF и во исто време пакувајте ја датотеката во случај печатницата да треба да направи какви било прилагодувања.

Пред да ја спакувате датотеката, одете во надземното мени Датотека > Зачувај како за да ја зачувате датотеката, бидејќи можете да спакувате датотека .ai само кога датотеката е зачувана.

Сега не е такаважно е дали прво ќе ја спакувате датотеката за прво да зачувате PDF копија.

Одете во Датотека > Зачувај како и изберете Adobe PDF (pdf) како формат на датотека.

Кликнете зачувај и можете да изберете претходно поставено PDF. Некои издавачи на книги бараат PDF/X-4:2008 , но јас обично го зачувувам PDF како Висококвалитетно печатење .

Висококвалитетното печатење им овозможува на другите да уредете ја датотеката ако ја имате означена опцијата Зачувај ги можностите за уредување на илустраторот , но оваа опција не е достапна кога ќе ја зачувате како PDF/X-4:2008.

Откако ќе ги промените поставките, кликнете Зачувај PDF .

Ако сакате да ја спакувате датотеката, одете во Датотека > Пакет . Изберете локација каде што сакате да ја зачувате папката со пакетот и кликнете Пакет .

Можете да ја ставите PDF-датотеката во папката на пакетот и да ги испратите сите заедно во печатницата.

Завршување

Гледате? InDesign не е единствениот софтвер на Adobe за изработка на дизајни за објавување. Искрено, Adobe Illustrator е уште подобар кога станува збор за дизајни на корици на книги во графички или илустративен стил. Погрижете се да ја зачувате датотеката за печатење штом ќе го завршите вашето уметничко дело и треба да биде добро да се оди!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.