Како да следите слика во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Постои опција за следење на слики во Illustrator што ви овозможува да ги претворите рачните цртежи и растерските слики во векторски слики.

Дали некогаш сте следеле ракопис или цртежи користејќи пенкало и хартија? Идејата е иста кога ќе следите во Adobe Illustrator. Друг начин за следење на слика е да користите алатки за цртање и алатки за обликување за да го следите прегледот на растерска слика.

Многу дизајнери, вклучувајќи ме и мене, создаваат логоа користејќи го овој метод. Следете го прегледот, уредете го векторот и додајте личен допир за да ја направите нивната работа уникатна.

Во ова упатство, ќе научите два начини за следење слика во Adobe Illustrator.

Подгответе ја вашата слика и ајде да започнеме.

Забелешка: сликите од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Метод 1: Трага на слика

Ќе ја користам оваа слика за да ви покажам како да следите слика со помош на Трага на слика. Потребни се само два чекора ако сте задоволни со претходно поставениот ефект на следење!

Чекор 1: Отворете ја вашата слика во Adobe Illustrator. Кога ќе кликнете на сликата за да ја изберете, ќе ја видите опцијата Image Trace на панелот Брзи дејства под Својства.

Чекор 2: Кликнете на Следење на слика и ќе ги видите опциите за следење.

Еве преглед на претходно поставените опции за следење на сликата и можете да видите каков ефект има секоја опција. Изберете гоефект што ви се допаѓа.

Како што можете да видите, Фотографија со висока верност ќе ја векторизира сликата и речиси ќе изгледа како оригиналната фотографија. Фотографијата со ниска верност сепак е прилично реална и прави фотографијата да изгледа како слика. Од 3 бои до 16 бои , колку повеќе бои изберете, толку повеќе детали прикажува.

Shades of Grey ја претвора сликата во сива скала. Останатите опции ја претвораат сликата во црно-бела на различни начини. Лично, едвај ги користев опциите Line Art ​​или Technical Drawing , бидејќи е тешко да се дојде до вистинската поента.

Покрај овие претходно поставени опции, можете исто така да го приспособите ефектот на следење со менување на поставките на панелот за следење на слики. Можете да го отворите панелот од надземното мени Прозорец > Следење на слика .

На пример, ако сакате да добиете ефект на следење помеѓу 6 бои и 16 бои, можете да го поместите лизгачот за боја надесно за да ја зголемите количината на боја до 30.

Вака изгледа со 10 бои.

Ајде да видиме уште еден пример за прилагодување на резултатот од Црно-бело лого. Ако сакате да прикажете повеќе темни области, зголемете го Прагот .

Претпоставениот праг на резултатот за следење на црно-белото лого е 128. Може да видите дека сликата нема премногу детали. Го поместив лизгачот надесно и вака изгледа когапрагот е 180.

Сега, ако сакате да ја уредите сликата, можете да ја Проширите и Одгрупирате за да направите промени.

Кога ќе кликнете Прошири , ќе го видите прегледот на резултатот од следењето.

Откако ќе ја одгрупирате сликата, можете да изберете поединечни патеки и да направите промени.

Премногу детали? Сакате само да го следите прегледот на сликата, но опцијата Line Art не работи? Проверете го методот 2.

Метод 2: Следење на преглед на слика

Можете да користите алатка за пенкало, молив, четки или какви било алатки за обликување за да го следите прегледот на сликата. На пример, оваа слика од Фламинго е веќе едноставна графика, можеме да ја следиме за да ја поедноставиме уште повеќе.

Чекор 1: Ставете ја и вметнете ја сликата во Adobe Illustrator.

Чекор 2: Намалете ја непроѕирноста на околу 60% и заклучете ја сликата. Овој чекор го олеснува процесот на следење. Намалувањето на непроѕирноста ви помага појасно да ја видите патеката за следење, а со заклучување на сликата се избегнува поместување на сликата случајно додека се следи.

Чекор 3 (опционално): Создадете нов слој за следење. Препорачувам следење на нов слој затоа што ако треба целосно да ги уредите контурите за следење, промените нема да влијаат на слојот на сликата.

Чекор 4: Користете ја Алатката за пенкало (P) за да го следите прегледот. Ако сакате да додадете бои на патеката, треба да ја затворите патеката со поврзување на првата и последната точка на прицврстување напатека.

Чекор 5: Користете ја алатката за обликување, алатката за молив или четка за сликање за да работите на некои детали од контурите. На пример, очите може да се следат со помош на алатката Ellipse за цртање кругови, а за делот од телото, можеме да користиме четка за сликање за да додадеме детали.

Избришете го слојот за заднина и поправете ги деталите доколку е потребно. Можете да ја уредите проследената слика и да ја направите ваш стил.

Заклучок

Најлесниот начин за следење слика е користење на функцијата Следење слика бидејќи резултатот од следењето е претходно поставен и секогаш можете да го прилагодите резултатот од панелот за следење на слики.

Ако сакате да направите големи промени на оригиналната слика, можете да го користите методот 2. Тоа е добар начин да започнете да дизајнирате свои вектори, па дури и логоа.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.