Како да се групираат и дегрупираат елементите во Canva

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Ако сакате да заштедите време и да го олесните уредувањето на елементите во дизајните на Canva, можете да групирате повеќе елементи заедно за да можете да ја менувате големината, преместувате и уредувате сите во едно дејство, а не секој поединечно.

Моето име е Кери, и веќе подолго време се занимавам со графички дизајн и дигитална уметност. Секогаш кога наоѓам совети или трикови во одредени платформи, сакам да ги споделувам со други за да може секој да ужива во користењето на дигиталните алатки за да го започне своето креативно патување! Овде ќе се фокусирам на една специфична платформа - Canva.

Во овој пост, ќе објаснам како можете да групирате повеќе елементи што сакате да ги вклучите во вашите дизајни за полесно да ги манипулирате и уредувате сите заедно! Особено кога се обидувате да заштедите време (или да не го нарушите претходното порамнување на овие елементи), ова може да биде многу корисна карактеристика на платформата.

Дали сте подготвени да научите за групирање и одгрупирање на елементите во вашиот проект?

Дозволете ни да дојдеме до тоа!

Клучни средства за преземање

  • Со групирање повеќе елементи заедно во проект Canva, ќе можете да преместувате, менувате големината и манипулирате нив со само еден клик наместо да го уредувате секој елемент поединечно.
  • Можете да ги групирате елементите со означување на оние што сакате заедно и притискање на копчето Shift на вашата тастатура или со кликнување на Копче Групи што ќесе појави на врвот на вашето платно.
  • За да ги отфрлите елементите, едноставно кликнете на групата елементи што сте ги создале и изберете го копчето Одгрупирај што ќе се наоѓа на врвот на платното на вашиот проект.

Зошто да ја користите функцијата за групирање во Canva

Можеби се прашувате зошто групирањето и дегрупирањето елементи на платформата Canva е толку корисна алатка. Да бидам искрен, кога ја користите оваа функција, ќе ви заштеди многу време ако правите ревизии на различни аспекти на вашиот проект.

За оние од вас кои додаваат повеќе елементи на вашето платно, групирањето и разгрупирањето на различни делови од вашиот проект може да биде корисно ако сакате да ги одржувате сите во усогласување. Ова е корисно затоа што можете да ја преместите целата група на елементи без да мора да ги репозиционирате повторно поединечно.

Како да групирате елементи на вашето платно

Кога групирате елементи заедно во вашиот проект, си давате можност да ги преместите, дуплирате, менувате големината и уредувате на кој било друг начин без да мора прилагодете го секој поединечно. . одлична карактеристика за искористување!

Еве ги чекорите за групирање (и одгрупирање) на елементите на вашиотCanva проекти:

Чекор 1: Отворете ново платно за да го креирате вашиот дизајн или кликнете на проект на кој веќе се работи.

Чекор 2 : Додадете различни елементи на вашиот проект со навигација до картичката Елементи на левата страна од вашето платно. (Ова се наоѓа во главната кутија со алатки.)

Можете да пребарувате за различни графики што ќе ги вклучите во вашиот проект со впишување фрази и клучни зборови во лентата за пребарување.

За да додајте ги овие елементи на вашето платно (а тоа може да биде графика, текстуални полиња, шаблони и повеќе), едноставно кликнете на нив или повлечете ги и пуштете ги на областа на платно.

Откако ќе додадете парчиња и елементи во вашиот проект, променете ја нивната големина, поставеност и ориентација како што ви одговара.

Чекор 4: Ако Задоволни сте со поставеноста на вашата група елементи и сакате да ги групирате заедно, така што понатамошното уредување ќе биде еднообразно во таа група, означете ги парчињата со помош на глувчето и кликнете со десното копче и изберете ја опцијата Група.

Можете и да кликнете на копчето Shift на вашата тастатура додека означувате и тоа ќе ги групира елементите.

Ако користите на Mac, можете исто така да ги групирате овие елементи заедно со означување и користење на кратенката на тастатурата со притискање на Command + G истовремено. Ако користите систем на Windows, можете да кликнете на Ctrl + G за да ги групирате овие означениелементи.

Откако ќе го групирате вашиот избор на елементи, ќе можете да ја преместите целата група со кликнување на неа и влечење со глувчето до каде сакате на платното. Можете исто така да ја промените големината на целата група и да ја промените нејзината ориентација!

Чекор 5: За да ги одгрупирате елементите, кликнете на групата и изберете го Копче за одгрупирање што се наоѓа на врвот на платното во лентата со алатки на уредувачот.

Како да ги промените слоевите или порамнувањето на елементите

Ако сакате да ја порамните вашата група на елементи на вашето платно, можете да кликнете на групата и да го користите копчето Позиција за да помогнете во усогласувањето на парчињата хоризонтално или вертикално. Ова може да биде корисно ако барате да бидете сигурни дека вашите дизајни се усогласени на чист начин.

Следете ги овие чекори за да го промените порамнувањето на елементите во вашата група:

Чекор 1: Кликнете на елементот (или групата) што сакате да го порамните.

Чекор 2: Кога ќе ја изберете оваа група, кликнете на копчето на горниот дел од платното што е означено како „Позиција“.

Овде можете да ја изберете насоката и положбата на порамнување што ја сакате во делот означен Порамнете ги елементите . Како што кликнувате низ опциите, ќе видите дека вашите елементи се усогласуваат со спецификациите што ги избирате.

Завршни мисли

Да можете да групирате повеќе елементи во вашите проекти на Canva можеви заштеди многу време и минимизирајте ги маките додека поминувате низ процесот на уредување на вашите дизајни! Тоа е одлична карактеристика кога работите со многу елементи на вашето платно!

Дали ја користите функцијата за групирање што е достапна на Canva? Ако е така, што мислите дека се придобивките од користењето на оваа функција? Дали пропуштивме некоја апликација? Споделете ги вашите размислувања и идеи во делот за коментари подолу!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.