Како да направите GIF во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Можете ли да направите GIF во Adobe Illustrator?

Вистината е, не можете сами да направите GIF во Adobe Illustrator . Да, почетните чекори може да се направат во Adobe Illustrator. Што значи дека можете да ги подготвите уметничките табли за анимираниот GIF во Adobe Illustrator, но ќе треба да ги извезете уметничките табли на производител на GIF или да користите Photoshop за да го направите вистинскиот GIF.

Во ова упатство, ќе научите како да креирате анимирани GIF во Adobe Illustrator и Photoshop. Ќе ги поделам упатствата на два дела> Ако не сте корисник на Photoshop, без грижи, ќе ви покажам и како да направите GIF користејќи онлајн создавачи на GIF.

Забелешка: сликите од екранот во ова упатство се преземени од Adobe Illustrator CC 2022 Mac верзијата и Photoshop CC 2022 Mac верзијата. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Дел 1: Правење GIF во Adobe Illustrator

Ако Adobe Illustrator не анимира, зошто го користиме за да направиме GIF? Едноставен одговор: Затоа што треба да ги креирате векторите за GIF во Adobe Illustrator и клучот е да имате различни рамки/дејства поделени во различни табли за уметност.

Колку и да звучи збунувачки, ќе го сфатите бидејќи ви прикажувам пример овде со детални чекори.

Чекор 1: Креирајте нов AdobeIllustrator File и поставете ја големината на уметничката табла на 400 x 400 px (Само мој предлог, слободно поставете која било друга големина што ја сакате).

Бидејќи ќе биде GIF, не препорачувам да имате голема датотека и најдобро е уметничката табла да е квадрат.

Чекор 2: Направете икона или илустрација што сакате да ја анимирате. На пример, ќе направам GIF за дожд, па ќе создадам облик на облак и неколку капки дожд.

Сите форми се наоѓаат на иста уметничка табла во моментов, така што следниот чекор е да ги поделите на различни уметнички табли за да ги креирате рамки за анимација.

Чекор 3: Креирајте нови табли за уметност. Овие уметнички табли ќе бидат рамки подоцна во Photoshop, така што бројот на уметнички табли зависи од бројот на рамки/дејства што сакате да ги има GIF-от.

На пример, додадов пет дополнителни уметнички табли, па сега имам вкупно шест табли.

Не се стресувајте ако не сте сигурни во моментот, секогаш можете додадете или бришете уметнички табли подоцна.

Чекор 4: Копирајте ги и залепете ги формите на новите уметнички табли. Ако уредувате на иста форма, можете да ја копирате формата на сите уметнички табли и да ги правите уредувањата на секоја уметничка табла.

Забелешка: многу е важно да ги поставите облиците на своето место на новите уметнички табли кога правите GIF. Кратенката на тастатурата за поставување копиран објект на истото место е Command + F ( Ctrl + F за корисници на Windows).

Елементите науметничките табли треба да следат низа за тоа како ќе се прикаже GIF-от.

На пример, обликот на облакот ќе се прикажува цело време на GIF-от, затоа копирајте го обликот на облакот на сите нови табли. Можете исто така да додавате елементи на вашата нова уметничка табла еден по еден. Зависи од тебе.

Одлучете кој дел ќе се прикаже следниот и организирајте ги уметничките табли по редоследот на рамката што ќе се прикаже на GIF.

Во мојот случај, сакам прво да се прикаже средната капка дожд, па ќе ја ставам заедно со обликот на облакот на Artboard 2. Потоа на следните рамки (artboards), ќе ги додадам капките дожд на страните еден по еден.

Откако ги поставив сите уметнички табли, решив да ги отстранам капките дожд од првата уметничка табла, па сега моите табли изгледаат вака, и тие се подготвени за работа.

Чекор 5: Именувајте ги уметничките табли и ставете ги во низа како сакате да изгледаат на GIF. Ќе ги именувам од рамка 1 до рамка 6 за полесно да се идентификуваат подоцна во Photoshop.

Чекор 6: Извезете ги уметничките табли. Одете во надземното мени Датотека > Извези > Извези за екрани и изберете Извези уметнички табли .

Треба да ги видите вашите уметнички табли зачувани како индивидуални слики со имиња.

Ја завршивте работата во Adobe Illustrator, ајде да продолжиме со процесот на анимација во Photoshop.

Дел 2: Изработка на GIF во Photoshop

Откако ќе ги подготвите сите рамки, самопотребни се неколку минути за да се создаде анимиран GIF во Photoshop.

Чекор 1: Создадете нов документ во Photoshop, со иста големина како датотеката на Adobe Illustrator од Дел 1. Во мојот случај, таа би била 400 x 400 px.

Чекор 2: Повлечете ги сликите што сте ги извезувале од Adobe Illustrator во Photoshop и тие ќе се прикажат како слоеви.

Чекор 3: Одете во надземното мени Прозорец > Времеплов или можете директно да го промените работниот простор во Движење .

Треба да видите работен простор на Timeline на дното на вашиот прозорец на Photoshop.

Чекор 4: Кликнете Креирај анимација на рамка на работниот простор на Timeline и ќе го видите горниот слој што се прикажува на работниот простор на Timeline.

Чекор 5: Кликнете на горниот десен агол на прозорецот за временска линија за да го отворите преклопеното мени и изберете Направете рамки од слоеви .

Потоа сите слоеви ќе се прикажат како рамки.

Како што можете да видите, првата рамка е празна, бидејќи подоцна е позадината. Можете да ја избришете првата рамка со избирање на рамката и кликнување на копчето Ги брише избраните рамки на прозорецот Времеплов.

Чекор 6: Кликнете на стрелката надолу под секоја рамка за да ја промените брзината на секоја рамка соодветно. На пример, ја сменив брзината на сите рамки на 0,2 секунди.

Можете да кликнете на копчето за репродукција за да видите како изгледа GIF-от. Откако ќе бидете задоволни со резултатот. Последниот чекоре да се извезе како GIF.

Чекор 7: Одете во менито над глава Датотека > Извези > Зачувај за веб (наследство) .

Од менито за поставки, најважно е да изберете GIF како тип на датотека и да изберете Засекогаш како Опции за превртување. Соодветно ги менувате другите поставки.

Кликнете Зачувај и ви честитаме! Штотуку направивте анимиран GIF.

Како да направите GIF без Photoshop

Не сте запознаени со Photoshop? Сигурно можете да креирате GIF и без Photoshop. Има толку многу онлајн алатки кои ви дозволуваат да направите GIF бесплатно.

На пример, EZGIF е популарен производител на GIF и е лесен за користење. Сè што треба да направите е да ги поставите вашите слики, да изберете брзина на репродукција и автоматски ќе го направи GIF-от за вас.

Заклучок

Adobe Illustrator е местото каде што ги креирате елементите на анимацијата, а Photoshop е местото каде што го правите анимираниот GIF.

Полесна опција би била да користите онлајн создавач на GIF. Предноста е што ќе ви заштеди многу време, особено ако не сте запознаени со Photoshop. Сепак, ја претпочитам флексибилноста на Photoshop бидејќи имам поголема контрола врз рамките.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.