Како да креирате е-книга во Canva (7 брзи чекори)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Ако сакате да креирате е-книга користејќи едноставна платформа за дизајн, Canva ви дозволува да пребарувате и користите однапред изработени шаблони како основа. Потоа, можете да отидете во лентата со алатки и да додадете елементи и да ги уредувате дизајните за да одговараат на вашите потреби за еКнига!

Здраво! Моето име е Кери, и со текот на годините вкопав длабоко во различни платформи за дизајн за да ги најдам најдобрите што ќе ги користам и за почетници и за професионалци! Еден од моите омилени веб-локации што треба да ги користам поради неговата експанзивна библиотека со алатки и графики е Canva и сакам да споделам неколку совети со вас.

Во овој пост, ќе ви објаснам лесен начин да ја креирате вашата сопствена е-книга во Canva! Без разлика дали сте писател кој сака да се самообјавува или некој што сака да создаде персонализирана книга, дефинитивно ќе сакате да обрнете внимание на оваа!

Дали сте подготвени да дознаете повеќе за тоа како можете да создавате вашата сопствена еКнига на платформата Canva? Ова е супер возбудливо, па ајде да дојдеме до него!

Клучни вести

  • За да креирате е-книга на Canva, можете да пребарувате за „шаблони за е-книги“ во лентата за пребарување на почетниот екран .
  • Внимавајте дека некои од шаблоните што се појавуваат во пребарувањето за еКниги ќе бидат само шаблони за корица. Ако сакате да користите една од овие за вашите корици, повелете, но не заборавајте да додадете страници за остатокот од вашата книга!
  • Ако изберете шаблон што содржи повеќе страници, можете да изберете и да изберете кои сакате да ги користитево вашиот проект со кликнување на нив и додавање нова страница на вашиот проект.

Зошто да креирате е-книга преку Canva

Има многу луѓе таму кои би сакале да објави книга, без разлика дали тоа е книга за деца, роман, списание или кој било друг вид на приказна! Со целата технологија што е достапна денес, остварувањето на тие соништа е полесно отколку што било во минатото.

Денес, имате опција самостојно да објавите книга, што им овозможува на повеќе луѓе да ги добијат своите идеи таму. Понекогаш може да се чувствува огромно да се најдат алатките и технологијата што можат да помогнат во овие напори, па користењето на Canva може да биде супер едноставно решение за тоа!

На Canva, можете да изберете од претходно направени шаблони за да ја креирате вашата еКнига. Сепак, ќе кажам, има многу повеќе достапни опции ако имате претплата на Canva Pro!

Како да креирате е-книга на Canva

Пред да започнете со дизајнирање на вашата е-книга, добро е да размислите за вашата визија и она што се надевате да го создадете на Canva. Постојат достапни шаблони кои се само за корици на е-книги и други кои имаат комплетни поставки на страници вклучени во пакетот.

Во секој случај, секогаш е забавно да се истражува што е достапно на Canva и со сите својства за прилагодување, секогаш можете да додавате страници на тие шаблони за корици на е-книги!

Следете ги овие чекори за да научите како да дизајнирате е-книга на Canva:

Чекор 1: Прво виеќе треба да се најавите на Canva и на почетниот екран, внесете во главната лента за пребарување „ebook“ и потоа кликнете enter. Можете исто така да изберете да отворите ново платно користејќи го моделот со големина А4.

Чекор 2: Ќе бидете доведени на страница на која ќе се прикажат сите претходно направени шаблони што можете да ги користите за креирање и уредување на вашата еКнига. Скролувајте низ изборот и изберете го шаблонот што сакате да го користите со кликнување на него.

Исто така ќе можете да знаете дали шаблонот има повеќе страници бидејќи ќе биде означен во долниот лев агол на сликичката кога лебдите над изборот. (На пример, ќе пишува 1 од 8 страници.)

Чекор 3: Откако ќе кликнете на шаблонот што сакате да го уредите, вашата страница на платно со избраниот шаблонот ќе се отвори во тој прозорец. Додека го уредувате шаблонот за вашата е-книга, можете да одлучите кои страници сакате да ги задржите и кои да ги избришете или уредувате.

Чекор 4: На левата страна на платното, ќе ги видите распоредот на страниците што се вклучени во вашиот шаблон (се додека сте избрале оној што има вклучени повеќе страници). Кликнете на страницата што сакате да ја користите и таа ќе се примени на вашето платно.

Чекор 5: Можете да додадете повеќе страници на вашата еКнига со кликнување на <1 Копче>Додај страница што се наоѓа во горниот десен агол на страницата со платно и повторувајќи ги чекорите наведени погоре со избирање на распоредот на страницаташто сакате да го користите од вашиот шаблон.

Ако сакате да ги користите сите страници што се вклучени во шаблонот, изберете Примени ги сите страници и сите ќе бидат е додаден во вашиот проект за да можете да го исклучите.

Чекор 6: Сега можете да ја уредувате вашата еКнига со вклучување текст, графика, фотографии и повеќе од вашите поставени медиуми или од библиотеката Канва! Исто како што би правеле со додавање други дизајнерски елементи на вашиот проект, одете на левата страна на екранот до главната алатница и кликнете на табулаторот Елементи каде што можете да ги најдете овие опции!

Ако сакате да отстраните или промените некој од елементите што се веќе на шаблонот, едноставно кликнете на нив и избришете ги или уредете ги!

Запомнете дека секој шаблон што има закачена круна на дното на достапно е само за користење преку претплата на Canva Pro!

Чекор 7: Штом ќе бидете задоволни со вашата еКнига и ќе бидете подготвени да ја зачувате и преземете, одете до копчето Сподели и кликнете на него. Овде можете да го изберете типот на датотека како што сакате да ја зачувате вашата еКнига и потоа кликнете Преземи . Ова ќе го зачува на вашиот уред каде што можете да го поставите за печатење или да го споделите со други!

Со цел да бидете сигурни дека вашата еКнига ќе биде со највисок квалитет кога се гледа преку уред или печатена , изберете ја опцијата за печатење PDF. Ова ќе осигури дека вашиот проект е зачувансо DPI со висока резолуција од 300, што е оптимално за печатење

Завршни мисли

Можноста да се создаде е-книга на Canva е една од карактеристиките што не само што го олеснуваат дизајнирањето, туку им овозможува на корисниците да ги остварат своите аспирации и потенцијално да заработат пари од проектите што ги создаваат!

Дали некогаш сте создале е-книга на Canva и сакате да го споделите вашето искуство со допирање на оваа функција? Би сакале да ги слушнеме вашите приказни околу ова искуство. Ако имате какви било совети или трикови за создавање е-книга на Canva, ве молиме известете ни! Споделете ги вашите размислувања и идеи во делот за коментари подолу!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.