Како да пополните форма со слика во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Кога креирате информативен дизајн, сликите се неопходни. Постојат многу начини за дизајнирање распоред на слики, но најчесто треба да ја преобликуваме сликата за да го следиме текот. Не можете само да фрлите целосна слика, бидејќи нема да изгледа добро и зазема премногу простор.

Секогаш кога дизајнирам брошури, каталози или какви било дизајни со слики, сметав дека сечењето на сликите за да се вклопат во форма создава најдобри резултати бидејќи дава уметнички шмек на уметничкото дело.

Пополнувањето форма со слика во основа е отсекување на дел од сликата со правење маска за клипинг. Во зависност од тоа дали сликата е векторска или растерска, чекорите се малку поинакви.

Во ова упатство, ќе ви ги покажам деталните чекори за пополнување форма со векторска или растерска слика.

Забелешка: сликите од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Пополнете форма со растерска слика

Сликите што ги отворате или ставате во Adobe Illustrator се растерски слики.

Чекор 1: Отворете или поставете ја вашата слика во Adobe Illustrator.

Одете во надземното мени и изберете Датотека > Отвори или Датотека > Место .

Разликата помеѓу место и отворено е во тоа што кога ќе изберете Место, сликата ќе се додаде во тековниот документ, а кога ќе изберете Отвори, Illustrator ќекреирајте нов документ за сликата.

Ако сакате да ја користите сликата како дел од уметничко дело, изберете Место и вметнете ја сликата. Кога ќе ја поставите вашата слика, ќе видите две линии кои се вкрстуваат на сликата.

Кликнете Вгради во панелот Својства > Брзи акции.

Сега линиите ќе исчезнат што значи дека вашата слика е вградена.

Чекор 2: Создадете нова форма.

Создадете облик. Можете да ги користите алатките за обликување, алатката за пронаоѓање патеки, алатката за градење форми или алатката за пенкало за да креирате форми.

Забелешка: обликот не може да биде отворена патека, па ако ја користите алатката за пенкало за цртање, не заборавајте да ги поврзете првата и последната точка за прицврстување.

На пример, ако сакате да пополните форма на срце со сликата, создадете форма на срце.

Чекор 3: Направете маска за клипинг.

Кога правите маска за отсекување, можете да го видите само предметот под делот во областа на патеката за отсекување. Поместете ја формата на врвот на делот од сликата што сакате да се прикаже во формата.

Ако обликот не е на врвот на сликата, кликнете со десното копче и изберете Наредете > Донеси напред . Не можете да направите маска за клипинг ако обликот не е напред.

Совет: можете да ја превртите бојата за пополнување и удар за подобро да ја видите областа на сликата.

На пример, сакам да ја пополнам формата со лицето на мачката, па ќе го поместам срцето на врвот на површината на лицето.

Изберете ја формата и сликата, десно-кликнете и изберете Направете маска за клипинг . Кратенката на тастатурата за правење маска за клипинг е Command / Ctrl + 7 .

Сега вашата форма е исполнета со областа на сликата под обликот и остатокот од сликата ќе биде исечен.

Совет: Ако сакате да пополните повеќе од една форма со иста слика, направете неколку копии од сликата пред да направите маска за клипинг.

Пополнете форма со векторска слика

Векторските слики се сликите што ги создавате на Adobe Illustrator или ако било која графика што може да се уредува и која можете да ги уредувате патеките и точките за прицврстување.

Чекор 1: Групирајте ги објектите на векторската слика.

Кога пополнувате форма со векторски слики, треба да ги групирате објектите пред да направите маска за клипинг.

На пример, ја создадов оваа шема со точки направена со поединечни кругови (предмети).

Изберете ги сите и притиснете Command / Ctrl + G за да ги групирате сите заедно во еден објект.

Чекор 2: Создадете форма.

Создадете форма што сакате да ја пополните. Ја користев алатката за пенкало за да нацртам лице на мачка.

Чекор 3: Направете маска за клипинг.

Поместете ја формата на врвот на векторската слика. Можете да ја промените големината соодветно.

Изберете и форма и векторска слика, користете ја кратенката на тастатурата Command / Ctrl + 7 ​​за да направите маска за клипинг.

Заклучок

Без разлика дали пополнувате векторска или растерска слика, виетреба да се создаде форма и да се направи маска за клипинг. Не заборавајте да го имате обликот на врвот на вашата слика кога правите маска за клипинг и ако сакате да пополните форма со векторска слика, не заборавајте прво да ги групирате објектите.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.