Како да ја смените ориентацијата на страницата на Canva (4 чекори)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

За да се промени ориентацијата на платното, корисникот мора да има пристап до претплатата на Canva Pro што ќе му овозможи пристап до функцијата Промена на големината на платформата. Корисниците исто така можат рачно да го променат ова со навигација назад на почетниот екран и започнување на ново платно со обратни димензии.

Здраво! Моето име е Кери, графички дизајнер и дигитален уметник кој сака да ги споделува сите совети и трикови за Canva за секој да може да почне да го користи! Понекогаш, дури и кога станува збор за навидум едноставни задачи, навигацијата на нови платформи може да биде малку збунувачка, па јас сум тука да помогнам!

Во овој пост, ќе ги објаснам чекорите за промена на ориентацијата на вашето платно на платформата Canva. Ова е функција која е корисна ако сакате да ја дуплирате или користите вашата креација за повеќе места кои бараат различни димензии.

Дали сте подготвени да започнете и да научите како да ја промените ориентацијата на вашиот проект? Прекрасно - одиме!

Key takeaways

  • Иако можете да ја промените ориентацијата во Canva со промена на големината на димензиите, нема копче едноставно да ја промените ориентацијата на вашиот проект на платформата.
  • <>
  • Функцијата „промена на големина“ што ќе ви помогне да ја промените ориентацијата на вашиот проект е карактеристика што е достапна само за корисниците на функциите Canva Pro и Premium.
  • Можете рачно да ја промените ориентацијата на вашето платно со навигација назад на почетниот екран именување на димензиите во опција за креирање сопствено платно.

Промена на ориентацијата на вашиот дизајн на Canva

Кога станува збор за дизајнирање, ориентацијата на вашиот проект навистина се заснова на тоа што го користите за.

Презентациите вообичаено ќе бидат во пејзаж додека флаерите често се претставени во портрет режим. (И само за потсетување, пејзажот е хоризонтална ориентација, а портретот е вертикална.)

За жал, Canva нема копче каде што создавачите можат само да се префрлаат помеѓу двете различни ориентации. Сепак, постојат начини да се заобиколи ова и сепак да можете да ги креирате вашите дизајни врз основа на вашите потреби!

Како да ја промените ориентацијата од портрет во пејзаж во Canva

Важно е да се забележи дека овој метод за промена на ориентацијата на вашиот проект е достапен само за оние кои плаќаат за претплата на Premium Canva. (Гледајќи во вас – Canva Pro и Canva за корисници на Teams!)

Стандардната поставка за нов проект е поставката за портрет (вертикална), така што за доброто на ова упатство ќе претпоставиме дека сте започнале на платно што има ориентација на портрет. Звучи добро? Одлично!

Следете ги овие чекори за да научите како да ја промените ориентацијата кон пејзаж (хоризонтално):

Чекор 1: Отворете веќе постоечки или нов проект на платно за да го креирате вашиот проект .

Чекор 2: Ако виеимате претплата на Canva Pro и сакате да ја ротирате вашата страница во приказ на пејзаж, пронајдете го копчето на врвот на платформата што вели Промени големина . Ќе се најде веднаш до копчето Датотека.

Чекор 3: Кога ќе кликнете на копчето Промена на големина , ќе видите дека има опции за сменете ја големината на вашиот проект во различни претходно поставени димензии (вклучувајќи претходно поставени опции како што се објави на социјалните мрежи, логоа, презентации и друго).

Чекор 4: Постои „прилагодена големина ” копче кое ги прикажува тековните димензии на вашиот проект. За да го промените во пејзаж, префрлете ги тековните димензии на ширина и висина. (Пример за ова би бил ако платното е 18 x 24 инчи, би го префрлиле на 24 x 18 инчи.)

Чекор 5: На дното од менито , кликнете на Промена на големина за да го промените вашето платно. Исто така, постои друга опција за копирање и промена на големината, со што би се направило платно за копирање со новите димензии и ќе го задржите вашиот оригинал како што е започна.

Како да ја промените ориентацијата без Canva Pro

Ако немате претплата што ви овозможува да се нурнете во премиум опциите на Canva, не грижете се! Сè уште можете да ја промените ориентацијата на вашите проекти, но ќе треба малку повеќе напор за да ги вратите сите ваши дизајни во платното со промена на големината.

Следете ги овие чекори за да научите како да ја промените ориентацијата без сметка за претплата :

Чекор1: Погледнете ги димензиите на платното на кое сакате да ја промените ориентацијата. Ако сте создале специфичен сет на димензии за вашиот проект, тој ќе се наоѓа под името на проектот на почетниот екран.

Димензиите за кој било проект што е создаден со користење на претходно поставени опции за формат може да да се најде со пребарување на името на дизајнот во лентата за пребарување и лебдење над него.

Чекор 2: Вратете се на почетниот екран и кликнете на опцијата за Креирај дизајн. Кога ќе ја изберете оваа опција, ќе се појави паѓачко мени кое има претходно поставени опции, но и место за вклучување специфични димензии.

Чекор 3: Кликнете на копчето што е означено како Прилагодено големина и ќе можете да ја напишете саканата висина и ширина на вашиот проект. Исто така, имате можност да ги промените ознаките за мерење (инчи, пиксели, сантиметри или милиметри).

Чекор 4 : Откако ќе завршите со пишување во обратните димензии на вашето оригинално платно, кликнете Креирај нов дизајн и вашето ново платно ќе се појави!

За да ги пренесете сите елементи што претходно сте ги создале на оригиналното платно на вашето ново платно, ќе мора да одите напред-назад за да го копирате и залепите секое парче. Можеби ќе треба повторно да ја прилагодите големината на елементите за да одговараат на новите димензии на вашиот проект.

Завршни мисли

Интересно е што нема копче кое автоматскигенерира платно или во пејзажна или портретна ориентација, но барем постојат начини да се движите како да го направите тоа! Знаењето како да се работи околу оваа функција им овозможува на повеќе луѓе да можат уште повеќе да ги приспособуваат проектите!

Дали најдовте совети за промена на ориентацијата на проектот од кој мислите дека другите би можеле да имаат корист? Споделете ги вашите размислувања и идеи во делот за коментари подолу!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.