Дали Adobe Premiere Pro е добар за почетници? (5 причини)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Во пантеонот на системи за NLE (нелинеарно уредување), Adobe Premiere Pro , и покрај неговиот назив „Pro“, всушност е доста пријателски настроен кон почетниците, обезбедувајќи имате одредено основно знаење во однос на софтверот за уредување.

Моето име е Џејмс Сегарс и имам големо искуство во уредување и оценување на бои со Adobe Premiere Pro, со повеќе од 11 години професионално искуство во комерцијални, филмски и документарни арени – од точки од 9 секунди до долга форма, сето тоа сум го гледал/секов/обоил.

Во оваа статија, ќе покажам дека не треба да бидете професионалец за да користите Adobe Premiere Pro.

Зошто Adobe Premiere е добар за почетници

Еве неколку причини зошто мислам дека Adobe Premiere Pro е добар за почетници кои ќе влезат во светот на уредувањето видео.

1. Едноставно, лесно, интуитивно

Постојат многу причини зошто би го препорачал Adobe Premiere Pro на новодојденец или на почетниот уредувач на видео. Првата е дека е многу интуитивен софтвер, со многу едноставен интерфејс. . 8>

2. Високо компатибилен со типови датотеки/кодеци

Ова едноставно не е случај со многу конкурентни системи за уредување, од кои многу бараат или транскодирање или друга гломазна датотекаподготовки пред дури и да ја увезете вашата снимка.

Не е така со Adobe Premiere Pro - едноставно креирајте корпа за вашата снимка и увезете ги сите ваши датотеки, повлечете ги на прозорецот на временската линија и ќе го имате вашиот сопствен „Master Stringout“ веќе поставен и подготвен за клип/намалување.

3. Лесна синхронизација на звукот

Оваа задача порано беше мијалник во реално време, но благодарение на лесен пристап во временската линија, можете „ласо“ да ја изберете вашата камера медиумите, и релевантната надворешна аудио трака, и синхронизирајте ги автоматски или со „микс-долу“ или со временски код (ако е достапно).

Резултатите не се моментални, но се речиси такви. Важно е да се напомене дека не синхронизира повеќе клипови и аудио одеднаш, тоа мора да се прави еден по еден.

4. Лесно насловување

Онаму каде што некои NLE страдаат од незгодно генерирање и управување со наслови купишта наслови, Premiere Pro го прави процесот исклучително лесен.

Едноставно кликнете на иконата „Алатка за наслов“ од панелот со алатки лево од вашата временска линија и кликнете каде и да сакате да поставите наслов на мониторот „Програма“. Оттука пишувајте до содржината на вашето срце и менувајте ја големината, бојата, стилот во табулаторот за ефекти додека не сте задоволни со резултатите.

5. Одлични поставки за извоз

Ова е спас за почетници насекаде, бидејќи Premiere Pro располага со мноштво претходно поставувања за извоз и формати за сите најпопуларни социјални медиуми.

Далибарате да извезувате за YouTube, Vimeo, Facebook или Instagram, има претходно поставени поставки за лесно да ги изберете и примените за да се осигурате дека го добивате најдоброто можно видео за овие услуги и целосно ќе ги елиминирате нагаѓањата.

Завиткување. До

Како што можете да видите, има мноштво функции кои се лесни за употреба и многу причини зошто Adobe Premiere Pro се издвојува и претставува многу полесна бариера за влез за почетниот уредник.

Има ли полесни? Сигурно. Како и да е, ќе ви биде тешко да најдете професионален NLE кој има постепена и полесна крива на учење, бидејќи повеќе или помалку Plug-and-Play е „надвор од кутијата“.

Повеќето професионални системи бараат значителна крива на учење, а почетниците можат да се најдат преоптоварени, да се дават во опциите за наука за бои или да бидат закопани во менија за поставување и транскодирање медиуми пред дури и да увезат медиум во нивната корпа или да ги стават на нивната временска линија .

Со Adobe Premiere Pro, можете да потрошите повеќе време за уредување и помалку време за поставување на вашиот проект, и што е најважно, успешно извезување на вашата последна работа надвор од системот за уредување и носење таму каде што треба. И цело време, правејќи го тоа како професионалец.

Како и секогаш, ве молиме кажете ни ги вашите размислувања и повратни информации во делот за коментари подолу. Дали би се согласиле дека Adobe Premiere Pro е еден од најдобрите NLE за почетници?

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.