Како да направите силуета во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Ви здосади да користите силуети на акции? Те чувствувам. Како дизајнери, сакаме да бидеме уникатни и посебни. Да имаме наши сопствени вектори на акции е секогаш добра идеја.

Постојано преземав сток вектори, добро, бесплатните. Бидејќи сум студент по графички дизајн на колеџ, не можев да си дозволам да платам за секој вектор за мојот училишен проект. Така, навистина одвоив време да создадам свои силуети.

И плус, тоа е она во што е добар Adobe Illustrator. Го користам Illustrator скоро девет години, најдов неколку ефективни начини да направам силуети за моите уметнички дела.

Сакате да ги научите моите трикови? Продолжете да читате.

2 лесни начини за правење силуета во Adobe Illustrator

Забелешка: сликите од екранот се земени од верзијата Mac Illustrator CC 2021. Windows и другите верзии може да изгледаат малку поинаку.

Постојат неколку начини за правење силуети во Adobe Illustrator. За оваа намена најчесто се користат Image Trace и Pen Tool . Алатката за пенкало е одлична за правење едноставна форма на силуета, а Image Trace е најдобра за создавање силуети од сложена слика.

На пример, ќе ви биде потребно засекогаш да направите силуета на ова кокосово дрво ако ја користите алатката за пенкало за контури бидејќи има толку многу комплицирани детали. Но, со помош на Image Trace, можете да го направите тоа за една минута.

Image Trace

Ова е, да речеме, стандардниот начин да се направи силуетаво Illustrator. Сосема се согласувам дека тоа е ефикасен начин 90% од времето. Опцијата Силуети е токму таму, но не можете секогаш да го добиете она што го сакате со еден клик. Понекогаш ќе треба рачно да приспособите некои поставки.

Ќе продолжам со примерот на оваа слика од кокосово дрво.

Чекор 1 : Ставете ја сликата во документот на Illustrator.

Чекор 2 : Изберете ја сликата и кликнете Следете слика во делот Брзи дејства на панелот за својства.

Чекор 3 : Кликнете Силуети .

Гледате за што зборувам? Не можете секогаш да го добиете најдобриот резултат одеднаш.

Ако ова е вашиот случај, можете да го промените прагот или другите поставки од панелот за следење на слики.

Чекор 4 : Кликнете на иконата веднаш до претходно поставеното за да го отворите панелот за следење на слики.

Чекор 5 : поместете го лизгачот за да го промените прагот додека не сте задоволни со силуетата.

Означете го полето Преглед на дното -левиот агол за да видите како изгледа вашата силуета додека се менувате.

Алатка за пенкало

Ако правите едноставна форма на силуета без многу детали, можете да ја користите алатката за пенкало за брзо да креирате преглед и да ја наполните со црна боја.

Ајде да погледнеме пример како да се направи силуета на оваа мила мачка во Adobe Illustrator.

Чекор 1 : Ставете ја сликата во Illustrator.

Чекор 2 : Изберете ја алатката за пенкало ( P ).

Чекор 3 : Користете ја алатката за пенкало за да нацртате преглед на мачката. Зумирајте за да цртате за подобра прецизност.

Чекор 4 : Запомнете да ја затворите патеката на алатката за пенкало.

Чекор 5 : Сега го имате прегледот. Само обои го црно и сè е подготвено 🙂

Најчесто поставувани прашања

И други дизајнери ги поставија овие прашања за правење силуета во Adobe Illustrator.

Како да уредувате силуета во Adobe Illustrator?

Сакате да ја смените бојата или да додадете повеќе детали? Силуетата е вектор, можете да кликнете на силуетата за да ги промените боите.

Ако вашата силуета е креирана од алатката за пенкало и сакате да ја уредите формата, едноставно кликнете на точките за прицврстување и повлечете за да ја уредите формата. Можете исто така да додавате или бришете точки за прицврстување.

Може ли да направам бела силуета во Illustrator?

Можете да ја превртите црната силуета во бела од надземното мени Уреди > Уреди бои > Превртете бои .

Ако вашата силуета е направена од алатката за пенкало, едноставно кликнете на објектот, изберете бело во панелот со бои.

Како да се ослободам од белата позадина на проследената слика?

Кога правите силуета од слика користејќи Image Trace, можете да ја отстраните белата позадина со проширување на проследената слика, да ја одгрупирате и потоа да кликнете на белата позадина за да ја избришете.

Заклучок

Можеби ви е комплицирано да направите силуета ако не сте запознаени соалатите. Користењето следење на сликите е побрзо, но понекогаш ќе треба да одвоите време за да ги прилагодите поставките.

Методот на алатката за пенкало може да биде навистина лесен откако ќе се чувствувате удобно со алатката за пенкало и брзо ќе создадете преглед на формата.

Во секој случај, одвојте време за вежбање и ќе стигнете таму 🙂

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.